Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Už nepotrebujú svetového policajta: Aké zmeny chcú Nemci od Američanov?

Nemecko, 7. november 2020 (AM) – Berlín žiada nový reštart v transatlantickom partnerstve po prezidentských voľbách v USA, bez ohľadu na to, kto v nich zvíťazí, vyhlásil nedávno minister zahraničia SRN Heiko Maas. Povedal, že Nemecko a Európa sa musia pripraviť na to, že USA už budú „menej zatiahnuté do udalostí vo svete“.


 

Podtrhol pritom, že nezhody medzi USA a Európou sú na prospech nielen „Pekingu s Moskvou, ale aj Teheránu a Pchongjangu“. Práve preto je nutný reštart vzťahov, uviedla Deutsche Welle s odvolávkou sa na list Welt am Sonntag.

„Potrebujeme nové ponímanie globálnych „pravidiel hry“, ktoré boli v ostatných rokoch narušené rôznymi stranami,“ povedal Maas, poznamenajúc, že sa to týka skoordinovanej politiky sankcií, spoločnej politiky voči Číne, spolupráce s WTO i činnosti na západnom Balkáne.

 

A pridal k tomu dôležitý dodatok, že nové vzťahy Európy s USA musia byť charakterizované aj umením Európanov „v prípade nutnosti riešiť krízy samostatne“. Lebo len takto sa dá dosiahnuť „európska suverenita“, čo vraj neznamená odtrhnutie sa od transatlantického partnerstva.

 

Podvýživená nemecká armáda momentálne nepredstavuje hrozbu pre Ruskú federáciu

 

Nemecko chce ináč prepočítavať 2% výdavky na armádu

Nemecko v júli prišlo s požiadavkou, aby jeho príspevok do NATO bol počítaný podľa počtu vojsk, ktoré sú dávané aliancii k dispozícii, a nie na základe percentuálnych útrat voči svojmu HDP.

“Štandardné pravidlo 2% HDP vydaných na ozbrojené sily, na ktorom trvá americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa, už nie je správnym a presným spôsobom, ako počítať príspevok každej krajiny do spoločnej obrany NATO”, vyhlásila v júli nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová.

 

Tá uviedla, že dvojpercentné výdavky na zbrojenie sú číslo, ktoré stráca relevanciu vzhľadom na to, že Koronavírusová kríza zasiahla hospodárstvo mnohých štátov, čo sa odrazilo práve na ich velkosti HDP. Navrhla používať iné metódy počítania vkladu do aliancie.

 

V skutočnosti “vyššie percento môže byť dosiahnuté bez de facto vyšších peňažných vkladov do obrany”, uviedla nemecká ministerka obrany. Nemecká armáda bude podľa jej slov v roku 2030 schopná poskytnúť približne 10% svojich kapacít pre operácie NATO. Neuviedla ale konkrétne počty vojakov či techniky, ktoré týchto 10% majú tvoriť.

 

Podľa jej slov bude Nemecko “benefitovať z 90% kapacít, ktoré poskytnú ostatní”. Koncept nemeckej ministerky obrany vysvetlili iní nemeckí činitelia. Dvojpercentná hranica “nie je dostatočný indikátor vzhľadom na pád HDP kvôli koronavírusu “, vyhlásil vysoko postavený nemecký politik Peter Tauber pre médiá.

 

Podľa tohto nového indikátora bude, podľa jeho názoru, lepšie vidieť, kto koľko prispieva do aliancie. Odklon od vydávania 2% HDP sa nestretáva s pochopením u amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opakovane vyhlasoval, že prítomnosť amerických vojakov má svoju cenu. Členov NATO žiadal, aby splnili svoje záväzky na vydávanie 2% HDP na obranu, cielene pritom poukazoval práve na Nemecko. Nemecko, podľa jeho názoru, malo výhody vďaka prítomnosti amerických vojakov na jeho území, a to nehľadiac na veľmi malé vlastné útraty na zbrojenie. Krajina nakoniec cúvla a súhlasila s nárastom vojenských výdavkov, aby 2% dosiahla v roku 2031.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov