plávajúci kozmodróm Morský štart
Aktuality, Letectvo,

Rusko plánuje nainštalovať plávajúci kozmodróm Morský štart neďaleko Kurilských ostrovov. Video

Rusko, 7. november 2020 (AM) – Plávajúci kozmodróm môže byť inštalovaný v zornom poli od mosta na Ruský ostrov vo Vladivostoku. Zároveň sa plánuje so štartom rakiet blízko Kurilských ostrovov, ktoré budú zreteľne viditeľné z pevniny. Oznámil to člen predstavenstva Ruskej vojensko-priemyselnej komisie zodpovedný za raketový a vesmírny priemysel Alexander Ivanov.


 

.

 

„Na Ďalekom východe ponúkla spoločnosť S7 možnosť uvažovať o piatich alebo šiestich pozíciách, kde by mohol byť komplex trvale inštalovaný. Jedným z hlavných je záliv Ulyss blízko mosta na Ruský ostrov. Nie je hanba dať tam taký projekt, “informuje Ivanov RIA Novosti.

 

 

Podľa jeho slov už boli vybrané body, z ktorých môže plávajúci kozmodróm vykonávať štarty. Jeden z nich sa bude nachádzať v blízkosti Kurilských ostrovov, keď bude vypustený na slnečno-synchrónne alebo polárne dráhy. Ivanov však poznamenal, že je potrebné preniesť komplex na rovník.

 

Nový premiér Japonska chce mier s Ruskom

 

Projekt Morský štart bol založený v roku 1995. Stanovilo sa ním vypustenie rakiet Zenit z rovníkovej oblasti Tichého oceánu. V roku 2014, po udalostiach na Ukrajine, kde sa vyrábali rakety Zenit, bola prevádzka komplexu pozastavená. V tom čase už bolo vykonaných 36 štartov. V roku 2016 skupina S7 získala Morský štart za 150 miliónov dolárov, pričom počítala s obnovením štartov. Potom, čo sa jej v roku 2020 nepodarilo získať povolenie na nákup rakiet Zenit, dopravila S7 komplex z USA do Ruska. V súčasnosti sa veliteľská loď a nosná plošina nachádzajú v slavjanskej lodenici.

 

Roskosmos namiesto Zenitu navrhuje pre Morský štart novú raketu Sojuz-5. Medzitým je S7 už na začiatku vývoja vlastnej ľahkej rakety. V auguste podpredseda vlády Jurij Borisov oznámil, že plávajúci kozmodróm by sa mohol znovu spustiť v rokoch 2023 – 2024.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov