.
Aktuality, Letectvo,

Su-35 vs F-35: Arabi opustili najlepšie lietadlo kvôli horšiemu

 


Spojené arabské emiráty, 10. november 2020 (AM) – Stačí, že je horšie. Preto je normálne, že je drahšie.
Zdá sa, že len parameter astronomickej ceny vyvažuje nezmyselnosť celého programu F-35. Mnohí inžinieri, technici aj piloti sa zhodujú na tom, že F-35 je síce nadupaná tým najmodernejším všetkým čo snáď na vojenskom trhu elektroniky je možné použiť. Ale ako celok je to len jeden veľký prepadák v porovnaní s inými modelmi 4. generácie. Aj Iránsky KOWSAR sa môže porovnávať s bojovými schopnosťami F-35. Nehovorí sa o technologickej vyspelosti, ale o bojových schopnostiach.

V roku 2017 začali Spojené arabské emiráty a USA rokovať o predaji stealth stíhacích bombardérov piatej generácie F-35 do Dubaja. Američania však s dohodou neponáhľali a konzultácie o tejto otázke prerušili kvôli politickým okolnostiam, píše indický denník EurAsian Times. Nemohli sa ponáhľať, keďže v Perzskom zálive sa dialo mnoho čudných vecí a jednou z nich bola určitá náklonnosť Arabských štátov k ruskej technike.

Ale aj USA sa snažia predsa len si uchovať svojich spojencov. USA síce súhlasili s predajom F-35 svojmu spojencovi v Perzskom zálive až v roku 2020, ale s výhradou, že bude zbavené niektorých “stealth” vymožeností, aby tak neohrozilo Izraelskú dominanciu v regióne. Stalo sa tak po tom, čo Spojené arabské emiráty uznali štát Izrael. Podľa odborníkov môže prítomnosť F-35 u Arabov ovplyvniť rovnováhu síl v regióne. Žeby si Trump podpílil Izraelský konár pod zadkom tým, že jeho administratíva povolila F-35 aj Arabom? Hovorí sa o všeličom, Trump je predovšetkým obchodník a nie politik. V tomto smere mu to moc nejde. Politika nie je kompatibilná s ekonomikou a preto je tam toľko rôznych živlov, ktorí by sa v skutočnosti nedokázali sami uživiť. Stačí ak vedia, do ktorého mrakodrapu ísť pre radu.

Je potrebné poznamenať, že Spojené arabské emiráty v posledných rokoch rokovali s Ruskom aj o akvizícii viacúčelových super-manévrovateľných stíhačiek Su-35 generácie 4 ++. A tiež je faktom, že Moskva bola len krôčik od predaja letky týchto lietadiel do Dubaja. Nakoniec však Arabi opustili najlepšie bojové schopnosti v prospech len zbytočne vysokej ceny.

Dnes sa dá povedať, že F-35 a Su-35 sú pravdepodobne dve najpokročilejšie bojové stíhačky na svete. Ruský stroj, bez technológii “stealth”, navyše v niektorých ohľadoch prekonáva Američana, ktorý je nabitý ultramodernými technológiami.
S astronomickou istotou sa dá povedať, že F-35 je z hľadiska rýchlosti a manévrovateľnosti výrazne horší ako Su-35, ktorého motory majú trojrozmerné vektorové riadenie ťahu. Ale na oplátku je pre Su-35 ťažšie nájsť F-35 vo vzduchu, pilotom však pomáhajú ruské pokročilé pozemné radary. Ruské bojové lietadlo má navyše vynikajúci systém elektronického boja a systém rušenia. Celkový pohľad na tieto 2 stroje môže byť preto v jednom parametri lepší pre jeden a v ďalšom lepší pre druhý. Ak by sa napríklad malo bojovať počas búrky, tak Rus bude vedieť, že F-35 s ním bojovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude po šokujúcich odhaleniach priamo od užívateľov tohto stroja.

Su-35 stúpa o 50 m / s rýchlejšie ako F-35, ale Rus má dva motory, zatiaľ čo americký iba jeden. Preto F-35 vyhráva v energetickej efektívnosti, ale beznádejne stráca na Su-35 v ovládateľnosti. F-35 navyše v tomto nemôže konkurovať F-22 Raptor a dokonca ani F-16. V modernom boji môžu iba schopnosti a skúsenosti zachrániť pilota F-35 pred smrťou.
A čo sa týka výzbroje, F-35 nesie rakety iba vo svojich obmedzených vnútorných priestoroch. Preto je žiaduce, aby Američan bojoval na diaľku a vyhol sa boju z blízka s Rusom. Su-35 je zároveň vyzbrojený celým arzenálom rôznej munície.

Ako som písal v inom článku, každý stroj má svoje parametre s ohľadom na jeho primárne určenie. Ak je to prienik hlboko do nepriateľského územia, tak je to spojené s takmer istou smrťou pre posádku tohto stroja či lietadla, ponorky či pozemného vozidla. Preto by sa piloti týchto zariadení nemali až tak uspokojovať s jeho (ich) technologickou vyspelosťou. Tá poslúži na pár chvíľ, to určite áno. Ale v istom momente bude stroj zachytený, zameraný a s istotou zničený.

Zákonom chránené stíhačky F-35: USA má novú stratégiu na ochranu pred ruským protivzdušným systémom S-400

Samozrejme v boji sa môže stať čokoľvek a žiadny plán na akciu nie je na 100% istý, že všetko prebehne tak ako sa predpokladalo. Vojak len vie, kedy sa misia začne, kam má ísť a čo má urobiť. Čo všetko ho však čaká počas cesty k jeho cieľu je zahalené v hmle neistoty. Z praxe viem, že technológie potrebujú svoj pohon, prípadne dáta, vďaka ktorým môžu pracovať. Ak jedna z položiek nie je, stroju zostávajú len jeho mechanické parametre. A verte či nie, schopnosť sa pružne pohybovať je často krát omnoho lepšia ako nefungujúci elektronický zameriavač poslednej generácie. Ako pešiak to prirovnám k tomu, že je lepšia dokonalá znalosť používania buzoly a mapy, ako najmodernejší GPS. Ten je závislý na energii, prípadne už len fakt, že je to elektronika ho radí k nestabilnejším ako mechanickú buzolu. Tento konkrétny prípad som zažil v africkej džungli, kde nás opustili všetky GPS systémy a satelity a bez znalosti mapy, schopnosti sa zorientovať a pokračovať len s buzolou by som dnes tento článok písať nemohol.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov