Tu-22M3 s podvesenou výzbrojou, zdroj: russianplanes.net
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Hrozivé trio: ruské strategické bombardéry zapózovali s takmer kompletnou výzbrojou

 


Rusko, 14. november 2020 (AM, rg.ru/thedrive.com) – Americký portál TheDrive zostal uchvátený nedávnou prezentáciou Ministerstva RF, ktorá sa uskutočnila v Saratovskej oblasti. V nej boli predstavené ruské strategické bombardéry diaľkového letectva – Tu-160 (v kóde NATO Blackjack), Tu-95MS (v kóde NATO Bear-H) a Tu-22M3 (v kóde NATO Backfire-C) s ukážkou svojej sily – takmer kompletnej možnej výzbroje.

Ako poznamenal americký novinár portálu thedrive, doteraz bolo len veľmi málo príležitostí vidieť tieto vysoký rešpekt vzbudzujúce lietadlá s predvedenou potenciálnou výzbrojou. Nižšie prezentované fotografie sú súčasťou väčšej prezentácie fotografií, ktorá sa uskutočnila 6. novembra 2020.

Ako prvú podrobil Američan svojmu „pozorovaniu“ výzbroj diaľkového strategického bombardéra Tu-160 s meniteľnou geometriou krídel. Bližšie k lietadlu sa nachádzalo 12 kusov podzvukových riadených rakiet Ch-55SM (v kóde NATO majú označenie AS-15 Kent). Ide o zbrane s jadrovou náložou zdedené po Sovietskom zväze, ich pôvodná konštrukcia siaha ešte do konca 70. rokov 20. storočia. Raketu je možné vybaviť dvomi doplnkovými palivovými nádržami pre zvýšenie doletu až na 3000 km. V nedávnej dobe vyvinuli na základe rakiet Ch-55 svoje modifikácie okrídlených rakiet aj zbrojárske spoločnosti v Číne (CJ-10) a Iráne (Soumar).

V druhom rade sa nachádza tiež 12 kusov výzbroje, už oveľa modernejšie, stealth podzvukové riadené rakety Ch-101/102. Tieto rakety novej generácie sa od samého počiatku vyvíjali v dvoch modifikáciách – v nejadrovej verzii, teda s konvenčnou náložou nesúcou označenie Ch-101 (v kóde NATO AS-23A Kodiak) a vo verzii s jadrovou hlavicou, nesúcou označenie Ch-102 (v kóde NATO AS-23B). Podobne ako rakety Ch-55SM, aj tieto sú poháňané dvojprúdovým motorom. Podľa dostupných údajov je maximálny dolet rakety Ch-101 až 5500 km. Dolet jadrovej verzie Ch-102 má byť ešte vyšší.

Tu-160 Blackjack s potenciálnou výzbrojou, zdroj: rg.ru/MO RF

Strategický bombardér Tu-160 nesie uvedenú výzbroj vo vnútorných šachtách, uloženú v tandemových bombových oddieloch. Každý z nich pozostáva z otočného vypúšťacieho zariadenia, ktoré môže niesť 6 kusov rakiet. Tu-160 je jediný z uvádzanej trojice lietadiel, ktorý dokáže tieto rakety niesť vo vnútorných šachtách.

Turbovrtuľový diaľkový strategický bombardér Tu-95MS má vo svojom arzenáli tie isté zbrane ako Tu-160, len v menšom počte. Na fotografii pred Tu-95SM sa nachádza 6 kusov rakiet Ch-55SM a 8 kusov rakiet Ch-101/102. Na fotografii MO RF zachytený „medveď“ dokáže niesť na zdvojených podkrídelných závesníkoch 8 kusov stealth okrídlených rakiet Ch-101/102, ktoré sú vcelku veľké a nezmestia sa do vnútorného bombového odseku Tu-95MS. Ten je vybavený podobne ako šachty Tu-160 otočným vypúšťacím zariadením, ale keďže Tu-95MS disponuje iba jednou vnútornou šachtou, dokáže niesť „iba“ 6 kusov rakiet Ch-55SM.

Tu-95MS Bear-H s potenciálnou výzbrojou, zdroj: rg.ru/MO RF

Nadzvukový bombardér stredného doletu Tu-22M3 s meniteľnou geometriou krídel je na fotografii predstavený výhradne s voľne padajúcimi bombami. Je tu pár obrovských bômb FAB-3000, každá s hmotnosťou 3000 kg. Za nimi sa nachádzajú bomby s hmotnosťou do 500 kg. Ďalšie bomby sú inštalované na vonkajších závesníkoch lietadla pod nepohyblivou časťou krídel.

Je to prekvapivé, ale raketová výzbroj Tu-22M3 nebola predvedená. Hoci bombardér môže niesť maximálne tri, častejšie však jednu alebo dve rakety Ch-22 (v kóde NATO známej ako AS-4 Kitchen), ktorej výroba sa začala ešte na koci 60. rokov 20. storočia. Raketu je možné použiť proti pozemným cieľom, primárne však ide o protilodnú raketu so schopnosťou dosahovať rýchlosť vyššiu ako 4 Machy, a aj v súčasnosti zostáva naďalej problémom pre systémy PVO nepriateľských štátov.

*Tu-22M3 Backfire-C,  zdroj: rg.ru

Napriek svojmu veku, všetky tri strategické bombardéry VKS RF disponujú stále vysoko použiteľnými schopnosťami. Aktuálne u každého z nich prebieha modernizácia, pričom pri diaľkovom strategickom bombardéri Tu-160 bola obnovená aj sériová výroba, vrátane jeho unikátnych motorov NK-32 v novej, vylepšenej verzii NK-32-02.

František Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov