.
Aktuality, Bezpečnosť,

India : Nevylučujeme väčší konflikt s Čínou kvôli Ladaku

 


India, 14. november 2020 (AM) – V hornatej oblasti Ladaku, ktorá sa považuje za strategickú a križuje ju línia účinnej kontroly (LAC), ktorej trasa je predmetom sporu medzi Naí Dillí a Pekingom, sú od mája indické a čínske sily v konflikte. Táto oblasť nie je zrovna najpohostinnejšia a v posledných mesiacoch obe krajiny zintenzívnili budovanie obrannej infraštruktúry, čím prispeli k súčasnému stupňovaniu napätia. Každá z nich obviňuje druhú zo zvýšeného pohybu vojsk pozdĺž hranice.

Podľa indickej strany sa to všetko začalo vpádom 250 čínskych vojakov do indickej oblasti jazera Pangong Tso, na ktorú si robí nárok Čína. Tento lokálny konflikt sa zvrhol a došlo ku viacerým násilnostiam z oboch strán. Tieto mali za následok niekoľko desiatok mŕtvych na oboch stranách, aj keď Čína nevydala žiadne oficiálne vyjadrenie k tomuto incidentu.

ilustračná snímka momentu odpálenia KD-63

Od tej doby sú obe strany veľmi aktívne a upevňujú svoje pozície, obzvlášť Čína. Tá tam vyslala napríklad svoje tanky typu 15, ktorý vstúpil do aktívnej služby v 2018. Tiež sa Peking nezdráhal vyslať do oblasti svoje strategické bombardéry H-6 vybavené riadenými strelami KD-63, ktoré môžu v danej oblasti ohrozovať indické rozhodovacie centrá.

H-6

Súčasne zlyhávajú diplomatické rozhovory zamerané na ukončenie tohto napätia, pričom Nové Dillí požadujú návrat do predkrízových pozícií. Nové stretnutie, ôsme, sa uskutočnilo 6. novembra v Chushul, lokalite okresu Leh (hlavné mesto Ladaku).

V ten istý deň však náčelník generálneho štábu indických ozbrojených síl generál Bipin Rawat potvrdil, že situácia v Ladaku je naďalej napätá a že ľudová oslobodzovacia armáda bude čeliť nepredvídaným následkom. Pripomenul tiež, že Čínska armáda pocítila tvrdú odpoveď Indických obranných zložiek. Podľa neho je postoj Indie nezmenený, takže India nebude akceptovať žiadne územné zmeny.

Ale generál Rawat zašiel ešte ďalej a povedal, že podľa neho sú vyhliadky na rozsiahly konflikt málo pravdepodobné. Ale naopak potvrdil, že v tejto zóne sa vďaka rôznym manévrom oboch strán a to bez úmyslu zasiahnuť druhú stranu, môže dočkať vyostrenia situácie a vypuknutiu väčšieho lokálneho konfliktu. Ale nedá sa s istotou vopred povedať, čo sa v skutočnosti udeje. Operácie false flag sú dosť dobre zaužívané na zmiatnutie nepriateľa. Indické nedávne ohriatie amerického hamburgra na svojom pupku nemusí pre Čínu vyvolávať strach, alebo chuť sa vzdať svojho teritória. Čínska expanzia je málo pravdepodobná, nakoľko ich vojská nemajú expanzionistický charakter ako to majú napríklad Americké. Ale Peking chce pravdepodobne dať do poriadku všetky nezrovnalosti s čínskym územím, na ktoré si počas dlhých rokov začali nárokovať iné skupiny, prípadne štátne útvary.

Takýto vývoj v oblasti Ladaku, by mohol vyústiť do bojov v iných bodoch čínsko-indických hraníc, napríklad na náhornej plošine Doklam, ktoré sú tiež predmetom sporu medzi týmito dvoma krajinami a kde sa ich príslušné sily dostali do konfliktu v roku 2017. Môže to znamenať aj nové opatrenia v iných konfliktných oblastiach, ako je kyberpriestor, vesmír, alebo dokonca v hospodárskej oblasti.

Za pripomienku stojí, že India a Čína sú dve jadrové veľmoci s doktrínou nepoužitia ako prví. Peking je tiež blízkym spojencom Islamabadu a nemá v úmysle stratiť ich náklonnosť aj keď Pakistan s Indiou vedú iné spory. Čína však ponúka veľké ekonomické výhody, v projekte =obnovy= svojich hodvábnych ciest. Američanom to samozrejme nesedí a preto podporujú všetko, čo by mohlo vyústiť prípadne aj do ozbrojeného konfliktu s Čínou a tak zastaviť tento megalomanský projekt ekonomickej invázie Činy do sveta.

Generál Rawat medzitým zdôraznil potrebu, aby sa India stala sebestačnou vo vojenských dodávkach. Neustála hrozba sankcii zo strany amerického =priateľa= ich núti stále viac investovať do programov regionálneho rozvoja zbrojárskeho priemyslu. To sa deje v súlade s víziou spomínanej sebestačnosti v oblasti vojenskej techniky a zabezpečenia možnosti okamžitej reakcie na nové výzvy.

Ako sa India hlási, bezpečnostné výzvy sa budú úmerne zvyšovať. Musíme ustúpiť od neustálej hrozby sankcií, alebo závislosti od iných národov pre naše vojenské potreby a investovať do národných kapacít […], aby sme mali strategickú nezávislosť a rozhodujúcu vojenskú moc, aby sme reagovať na súčasné a vznikajúce výzvy, “uviedol.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov