Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister Lavrov: To už je jedno veľké šapito – komentoval novú nemeckú verziu otravy Navaľného

Rusko, 15. november 2020 (AM) – Ruský minister zahraničia Lavrov vymenoval dve verzie otravy ruského opozičníka Navaľného – v nemeckom lietadle a v nemocnici Charité. Dodal, že verzia Nemecka, že šaty Navaľného boli otrávené, je cirkus.
“Podľa môjho názoru je to už veľké šapito,” zdôraznil ruský minister.


 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyslovil dve verzie otravy vodcu opozície Alexeja Navaľného. Podľa šéfa ministerstva zahraničia mohol byť ruský bojovník proti režimu otrávený počas prepravy do Nemecka, alebo priamo na nemeckej klinike. Dodal, že nemecké verzie otravy Navaľného už neobstoja proti kritike. Najprv hovorili o jede v čaji, potom vo fľaši s vodou, alebo mu ho dokonca nasadili na oblečenie.

“Toto je už veľký cirkus, podľa môjho názoru vo všeobecnosti ťažko vnímam pohnútky našich nemeckých partnerov, “zdôraznil ruský minister zahraničia.

 

Pripomeňme, že Navaľnyj sa náhle cítil zle počas letu z Tomska do Moskvy. Lietadlo s opozičníkom bolo urgentne zasadené v Omsku a poskytovalo pomoc Navaľnému. Neskôr pre neho bolo z Nemecka vyslané špeciálne lietadlo s lekármi. Odviezli ho na berlínsku kliniku „Charite“, kde „zázračne“ našli jed „Novičok“. Zároveň sa opozíčník zotavila z otravy „chemickou bojovou látkou“ za menej ako 20 dní.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov prezradil podrobnosti rokovaní o Alexejovi Navaľnom s nemeckými partnermi, ktorí vyvolali škandál. Argumenty účastníkov rozhovoru, ktorí odmietli poskytnúť informácie o látke, ktorá údajne otrávila Navaľného, ​​sa ukázali byť prekvapivé: nebudeme ich poskytovať , „pretože sa dozviete tajomstvá …“

 

Ruská strana vníma celú situáciu s Alexejom Navaľným ako zámernú provokáciu. Ako viete, Navaľnyj sa na palube lietadla na ceste do Moskvy cítil zle. Pomohli mu v Omsku. Stabilizovali ho za 24 hodín a potom ho na žiadosť rodiny prepustili do Nemecka. Ďalšie obvinenia z otrávenia Navaľného a požiadavky na vyšetrenie prípadu padli na Rusko. Nemeckí partneri však nechceli zdieľať informácie, ktoré získali, aj keď by sa zdalo, že chcú zistiť pravdu o incidente. Ale to nie je všetko.

 

“Navaľného odovzdali Nemcom za menej ako dva dni … Nemecké lietadlo bolo okamžite pripravené na lekársku evakuáciu.” Vyvstávajú otázky: akí ľudia okrem lekárov boli na palube tohto lietadla? – spýtal sa Sergej Lavrov.

 

Mimochodom, na palube bola tá istá Maria Pevčik, ktorá bola nazývaná „šedým kardinálom“ FBK a … dokonca obvinená z otravy Navaľného, ​​pretože jej otec má prístup k určitým toxickým látkam. Toto sú však časti z novinárskych vyšetrovaní. Lavrov sa ponúkol, že bude hovoriť aspoň o tom, kto má v zásade okrem lekárov prístup k Navaľnému. V Charité sa pri Navaľného analýzach nenašli žiadne toxické látky. Výsledok prieskumu bol rovnaký ako v Omsku. Otravu oznámili až po práci na klinike Bundeswehru.

“Keď sme boli požiadaní, aby sme videli výsledky testu, povedali nám:

” Nič vám nedáme, pretože sa dozviete tajomstvá, ktoré umožňujú Nemcom zistiť prítomnosť látok v tom či onom materiáli, “uviedol Lavrov a dodal. – Je to seriózne? Podľa mňa toto … nechcem to nazývať materskou škôlkou – Nemci sú vyspelejší ľudia. ““

 

Nemecká strana niekoľko mesiacov nereagovala na ruské vyšetrovania v prípade Navaľnyj. Potom poslala Generálna prokuratúra žiadosť, kde na položené otázky nebola poskytnutá odpoveď. Neskôr generálna prokuratúra oznámila, že nemeckú stranu neodpovedala na jej žiadosť a zaslala Nemecku nový list.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov