.
Aktuality, Letectvo,

Rusko – Indické rakety: India otestovala pozemnú verziu strely BrahMos. Video

India, 25. november 2020 (AM) – India v utorok uskutočnila skúšobný štart pozemnej verzie nadzvukovej rakety s plochou dráhou letu BrahMos z Andamanských a Nikobarských ostrovov, oznámil denník The Times of India s odvolaním sa na zdroj na Ministerstve obrany Indie.


 

 

Dolet rakety BrahMos bol zvýšený na viac ako 400 kilometrov. V tomto týždni indická armáda plánuje vykonať štart rakety BrahMos z paluby lode a z lietadla.

 

 

Rusko-indický podnik BrahMos bol založený v roku 1998 a pomenovaný na počesť riek Brahmaputra a Moskvy. Vyrába rovnomenné rakety s plochou dráhou letu a tiež odpaľovacie rampy a riadiace systémy pre rakety, zariaďuje skladisko a zodpovedá za školenia posádok, opravy a modernizáciu rakiet. Nadzvuková križujúca strela BrahMos je výsledkom spolupráce indickej Výskumnej a vývojovej organizácie obranných systémov (Defence Research and Development Organisation – DRDO) a ruskej spoločnosti NPO Mašinostrojenija, ktoré v roku 1998 vytvorili pre tento účel spoločný podnik BrahMos Aerospace.

 

Uvedená spoločnosť vyvíja a vyrába pod názvom BrahMos nadzvukové (supersonické) okrídlené rakety schopné dosahovať rýchlosť viac ako 3000 km/h. Základom projektu je sovietska protilodná strela P-800 Onix, presnejšie jej exportná verzia Jachont. Spočiatku bola strela BrahMos vyvíjaná ako protilodná, neskôr boli však vyvinuté ďalšie verzie, ktoré dokážu zasahovať pozemné a hladinové ciele zo stacionárnych ako aj mobilných odpaľovacích zariadení a taktiež z ponoriek, lodí a lietadiel (BrahMos-A).

 

Nebola to prvá skúška nových druhov zbraní uskutočnená v Indii v poslednej dobe. Ministerstvo obrany tejto krajiny predtým oznámilo úspešné skúšky nadzvukové rakety s plochou dráhou letu BrahMos s klzákom a tretím stupňom vyrobenými v indických podnikoch, neskôr boli úspešne otestované hypersonické taktické rakety krátkeho doletu Shaurya a najnovšie protiponorková strela SMART. Boli tiež oznámené úspešné skúšky novej protiradarovej strely Rudram-1, balistické rakety Prithvi-2 a protilietadlového raketového komplexu QRSAM.

 

 

Múdra Hypersonická Raketa Zirkon a budúcnosť ruského vojenského námorníctva

 

Su-30MKI sú odteraz vyzbrojené strelami BrahMos-A

V januári Indické vzdušné sily oznámili bojovú pripravenosť prvej letky stíhacích lietadiel, ktoré majú vo výzbroji križujúce strely BrahMos-A – ” Indické vzdušné sily sú odteraz oficiálne vyzbrojené „najrýchlejšími supersonickými okrídlenými raketami na svete”.

 

Nové okrídlené rakety doplnili arzenál zbraní viacúčelových stíhacích lietadiel Su-30MKI po úspešnom ukončení série letových a palebných skúšok. Konečné rozhodnutie o zaradení do výzbroje bolo ohlásené po nedávnom úspešnom zničení hladinového cieľa. Prvou bojovou jednotkou s križujúcimi zo vzduchu vypúšťanými strelami BrahMos-A sa stala 222. letka Tigrích žralokov (Tiger shark), ktorá prevádzkuje viacúčelové stíhacie lietadlá vzdušnej prevahy, Su-30MKI.

 

Vývojári označujú vo vzduchu vypúšťané strely BrahMos-A za „najrýchlejšie nadzvukové rakety na svete”.  BrahMos-A váži približne 2,5 t, hlavica má hmotnosť cca 300 kg a schopnosť zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 290 km pri rýchlosti letu do 3500 km/h  (strely vypúšťané z lodí a pozemných odpaľovacích zariadení majú bojovú hlavicu s hmotnosťou 200 kg).
Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov