Ilustračný obrázok z Afganistanu
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganistan : Počet zabitých civilistov stúpol o 330%

 


Afganistan, 11.December 2020 (AM) – Podľa štúdie American Brown University sa počet civilistov zabitých leteckými útokmi USA a ich spojencami v Afganistane od roku 2016 do roku 2019 zvýšil asi o 330%. Armáda Spojených štátov v Afganistane túto štúdiu samozrejme odmietla.

Dron American Reaper nad Nevadou v novembri 2020 (ilustračný obrázok

V rámci projektu „Náklady na vojnu“ (Cost of war), zverejnila Brownova univerzita (štát Rhode Island v Spojených štátoch) 7. decembra štúdiu, ktorá odhalila, že počet civilných obetí spôsobených náletmi koalície pod vedením USA sa medzi rokmi 2016 a 2019 v Afganistane prudko zvýšili. Americká armáda 8. decembra odmietla túto štúdiu a označila ju za „jednostrannú“ štúdiu.

Austrálskych žoldnierov obvinili zo zabíjania neozbrojených civilistov v Afganistane. Video

Podľa štúdie Watsonovho inštitútu na Brownovej univerzite „Počet civilistov zabitých medzinárodnými náletmi sa od roku 2016, posledného celého roka Obamovej administratívy, do roku 2019 zvýšil asi o 330%, l „posledný rok, za ktorý sú k dispozícii úplné údaje z OSN“.

.

Práve v roku 2019 bolo podľa rovnakej štúdie v Afganistane zabitých leteckými útokmi 700 civilistov, čo je viac ako ktorýkoľvek iný rok od prvých dní vojny v roku 2002. A na doplnenie: „V rokoch 2018 a 2019 bolo zo vzduchu zhodených viac bômb než na vrchole americkej prítomnosti v Afganistane v roku 2011.“

Správa potom zdôrazňuje priemerný počet civilistov zabitých každoročne od roku 2007 do roku 2019 v Afganistane Spojenými štátmi, ich spojencami a afganskou vládou. Ročný priemer zabitých od 2007 do 2016 je 582, pričom medzi rokmi 2017-2019 ich počet stúpol na 1134 (zabitých za rok), čo predstavuje nárast o 95%.

.

Vedúca výskumu tejto štúdie Neta C. Crawford vysvetľuje, že tento prudký nárast počtu zabitých civilistov každý rok je do veľkej miery spôsobený hlavne tým, že Trump zrušil obmedzenie bombardovania Talibanu v Afganistane. Americké letecké jednotky tak dostali zelenú a mohli robiť letecké útoky podľa vlastného uváženia. Vďaka tomu sa od roku 2017 prudko zvýšil počet leteckých útokov, až kým nebola podpísaná dohoda medzi Washingtonom a Talibanom vo februári 2020.

„Rastúci počet leteckých útokov zodpovedá poklesu celkového počtu amerických vojakov umiestnených v Afganistane. Na svojom vrchole v roku 2011 bola sila amerických síl v Afganistane okolo 100 000, nehovoriac o viac ako 15 000 žoldnieroch pracujúcich tiež pre americké spoločnosti vo vojnových zónach. Vo februári 2020 bolo v Afganistane =už len= 12 000 amerických vojakov, “pripomína tiež Neta C. Crawford.

Nevídaný čin Austrálčanov – ospravedlnili sa za krutosti v Afganistane

Americké sily v Afganistane považujú štúdiu za „zaujatú“
V tlačovej správe citovanej agentúrou AFP hovorca amerických síl v Afganistane plukovník Sonny Leggett nesúhlasil s touto štúdiou a označíl ju za “zaujatú“. Podľa neho táto správa „je založená na sporných údajoch a nezohľadňuje civilné obete spôsobené útokmi Talibanu a Daeš“.

Podľa neho treba primopenúť, že Taliban stále používa podmínované autá, rôzne improvizované výbušné zariadenia, rakety a cielené atentáty na zastrašovanie a vštepovanie strachu po celom Afganistane.

Sonny Leggett ďalej poznamenal, že afganské sily vyvinuli „mimoriadne veľké úsilie“, aby sa vyhli civilným obetiam.
Od podpísania mierovej dohody medzi USA a Talibanom vo februári 2020 je to však afganská armáda, ktorá prevzala a zvýšila počet leteckých útokov, aby vyvinula tlak na Taliban. Odvtedy si afganská armáda vyžiadala „viac civilných obetí ako kedykoľvek v histórii“, uviedla Neta C. Crawfordová.

.

Počas prvých šiestich mesiacov roka bolo pri náletoch afganskej armády zabitých 86 afganských civilistov a 103 zranených. V treťom štvrťroku, keď vláda a Taliban už rokovali, dosiahol počet obetí 70 mŕtvych a 90 zranených. Oba tábory tiež minulý týždeň oznámili dohodu o postupoch rozhovorov.

Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov