Ruská raketa odpálená z raketového systému zo zariadenia v Plesecku v stredu 9. decembra 2020. © Russian Defense / Screenshot
Aktuality, Letectvo,

Rusi testovali svoje jadrové zbrane

 


Rusko, 12.December 2020 (AM) – Irán prejavil veľký záujem o ruské medzikontinentálne balistické rakety (ICBM), ktoré hrajú svoju veľmi dôležitú úlohu. Ide o odstrašujúce zbrane a ako vieme ich účinky sú pre oblasť výbuchu katastrofálne. Zatiaľ ako jediní ich použili Američania. Ostatní držitelia týchto zbraní sa dostali len do fázy testovania a ich zavedenia do bojovej pohotovosti.

Aby sa tieto zbrane nedostali do rúk kohokoľvek, štáty – držitelia týchto zbraní prísne strážia ich nešírenie. Výnimkou je Severná Kórea, ktorej sa podarilo na tajňáša vyrobiť tieto zbrane a dostať sa tak do zoznamu krajín, ktoré už len tak nikto nenapadne. Severokórejský líder potom, ako videl osud Saddáma, alebo Muammara vynaložil veľké úsilie nato, aby takúto zbraň dostal čím skôr do rúk a aby mu zaručila, že s ním Američania neurobia to isté čo s inými lídrami, ktorí na nechceli podriadiť USA.

Agentúra Associated Press informovala, že Ruské ozbrojené sily len dva mesiace pred skončením jadrovej dohody s USA, New START, zorganizovali strategické jadrové cvičenie zahŕňajúce streľbu medzikontinentálnych balistických rakiet. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že súčasťou týchto manévrov bolo testovacie vypustenie medzikontinentálnej balistickej rakety z jadrovej ponorky Karelia do Barentsovho mora.

Počas cvičení bola zo zariadenia v Plesecku na severozápade Ruska vystrelená aj pozemná medzikontinentálna balistická strela a strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95 vystrelili riadené strely na fiktívne ciele.

Rusko v posledných rokoch rozšírilo svoje vojenské cvičenia kvôli zvýšenému napätiu so Západom. Vzájomné vzťahy sa dostali na minimum po opätovnom zjednotení Krymského polostrova s ​​Ruskom v roku 2014.

Pokiaľ ide o americké sily, tie uskutočnili cvičenia na nazvaných Smaragdová vlajka. Boli zamerané na nácvik ničenia S-400 a ďalších ruských zbraní, informoval o tom začiatkom decembra 2020 Defense Blog a zverejnil jednu z fotografií amerického letectva, ktorá zobrazuje ruské stíhačky a iné zariadenia, ktoré simulovali nepriateľské ciele. Počas cvičení na juhovýchodnej Floride americké jednotky taktiež používali kópie ruských tankov T-72, pozemné a vzdušné zbrane, počítačovú techniku ​​a satelity.

V septembri 2019 Jeffrey Herrigian, veliteľ amerických vzdušných síl v Európe a Afrike, oznámil plán Pentagónu obísť viacvrstvovú protivzdušnú obranu v Kaliningradskej oblasti.

Washington aktívne monitoruje ruské zbrane v Sýrii, hovoríme najmä o lietadlách Suchoj-34 a Suchoj-35. Zhromaždené informácie o nich sa zohľadnia pri aktualizácii databázy bojových strojov v americkom F-35 Lightning II piatej generácie na štúdium akcií v operačnom prostredí.

Ruský vojenský expert Konstantin Sivkov v komentári k americkým manévrom uviedol v rozhovore pre ruské noviny Vzgliad, že tieto manévre sa veľmi líšia od skutočných bojových operácií, poukazujúc na to, že systémy S-400 a stíhačky Su-34 patria k najlepším vojenskú techniku ​​na svete a že ich zničenie nie je ľahké.

Použitie ruského vybavenia počas cvičení by mohlo naznačovať, že USA sa pripravujú na vojnu proti Rusku, informovala RT.
Cvičenia prichádzajú necelé dva mesiace pred vypršaním platnosti zmluvy o kontrole zbraní medzi USA a Ruskom. Spoločné debaty o jej predĺžení, alebo vytvorení nepriniesli žiadny výsledok. Pravdepodobne ide o to, že americká administratíva má obavu z Číny, ktorá sa aktuálne vyzbrojuje raketovým tempom a míľovými krokmi doháňa USA čo do počtu, ako aj v kvalite svojich zbraní. Preto by sa podľa Američanov mala k rokovaciemu stolu posadiť aj Čína, ktorá to zatiaľ odmieta. Priorita Číny, ako sa zdá, je zaistenie svojich teritoriálnych záujmov a teda v prvom rade obrany svojho územia.

Nový ŠTART, ktorý v roku 2010 podpísali Washington a Moskva, sa zameral na obmedzenie rozmiestnenia každej krajiny na maximálne 1 550 jadrových hlavíc a 700 rakiet a bombardérov, pričom sa počíta s hĺbkovými inšpekciami na mieste.

Po minuloročnom odstúpení Moskvy a Washingtonu od zmluvy o jadrových silách stredného doletu zostáva nový ŠTART jedinou dohodou o kontrole jadrových zbraní medzi oboma krajinami. Čo to prinesie do budúcna ešte nie je jasné. Isté však je, že obe strany nenechajú nič na náhodu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov