foto: TASS
Aktuality, Bezpečnosť,

Baku ohlásilo protiteroristickú operáciu v Karabachu – v lesoch hľadali zabudnuté arménske oddiely

BAKU, 14. decembra (AM) – Sily azerbajdžanskej Štátnej bezpečnostnej služby (SGB) vykonali „nútenú protiteroristickú operáciu“ v okolí dediny Hadrut v Karabachu. Uvádza sa to vo včerajšom spoločnom vyhlásení ŠtB a Ministerstva obrany republiky.


 

Po podpísaní spoločného vyhlásenia o prímerí 10. novembra zostali arménske ozbrojené jednotky v lesoch severozápadne od dediny Hadrut. Arménska strana apelovala na velenie ruského mierového kontingentu, aby pomohol pri stiahnutí týchto jednotiek. Štátna bezpečnostná služba a ministerstvo obrany Azerbajdžanu zdôraznili, že Baku „vytvorilo všetky podmienky pre stiahnutie arménskych vojsk z označeného územia“.

 

Zadržaný poranený arménsky vojak:  

 

“Napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam sa ruské mierové sily obrátili na arménske ozbrojené oddiely, ktoré sa skrývajú v lesoch, a vyhlásili, že boli urobené všetky potrebné opatrenia na ich evakuáciu. Ruské mierové sily preukázali vysokú zodpovednosť a profesionalitu pri plnení svojich povinností týkajúcich sa zachovania režimu prímeria a evakuácie.” stratených arménskych  oddielov,“ zdôraznilo vyhlásenie azerbajdžanských orgánov činných v trestnom konaní. „neopustili územie, ale naopak, vytvorili bojové pozície a vykonali niekoľko sabotážnych akcií proti azerbajdžanskej armáde a civilnému obyvateľstvu, v dôsledku čoho boli zabití štyria vojaci, dvaja vojaci a jeden civilista boli zranený.

 

Video: Azeri ošetrujú zadržaného arménskeho vojaka so zranením brušnej dutiny: 

 

Baku vyzvalo Jerevan, aby zabezpečil implementáciu bodov spoločného vyhlásenia prímeria v Karabachu. „Azerbajdžanská republika sa zaviazala k realizácii bodov premietnutých do spoločného vyhlásenia vedúcich predstaviteľov troch krajín a naďalej úzko spolupracuje s mierovými silami Ruskej federácie s cieľom zabezpečiť mier v regióne,“ informovalo ministerstvo obrany a štátna bezpečnostná služba Azerbajdžanu.

 

Video: transport zadržaného arménskeho vojaka:

Azerbajdžanské ministerstvo zahraničia zasa zdôraznilo, že vyhlásenia Jerevanu o porušovaní prímeria sú neopodstatnené a neprijateľné. „Azerbajdžan, ktorý koná v rámci spoločnej spolupráce s ruskými mierovými jednotkami, prijme príslušné opatrenia na zabezpečenie mieru a bezpečnosti v regióne,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

9. novembra ruský prezident Vladimir Putin, azerbajdžanský vodca Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinyan podpísali spoločné vyhlásenie o úplnom ukončení nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu. Podľa dohôd sa azerbajdžanská a arménska strana zastavujú na svojich okupovaných pozíciách a v regióne sú rozmiestnené ruské mierové sily. Regióny Aghdam, Kelbajar a Lachin boli navyše vrátené pod kontrolu Azerbajdžanu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov