Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Odtrhnutie Donbasu bude mať pre Ukrajinu fatálne následky v ďalších enklávach – v Odese, Haliči a Zakarpatsku

Ukrajina, 14.December 2020 (AM) – Ukrajinský politický stratég Vladimir Granovskij upozornil na nebezpečné tendencie ukrajinského vedenia, na príklade juhovýchodu krajiny si všimol signály o rozpade Ukrajiny.


 

“Kyjev v skutočnosti opustil myšlienku návratu Donbasu. Takýto precedens hrozí Ukrajine ďalším rozdelením, ktoré môže nakoniec viesť k definitívnemu rozpadu štátu.” – Tento názor vyjadril v éteri kanálu YouTube „UkrLife TV“.

 

“Ukrajina už opustila Donbas a môže to mať následky,” uviedol Granovskij. Odborník poukázal na to, že vedenie krajiny si ešte musí uvedomiť úplné nebezpečenstvo smrteľných následkov v dôsledku vývoja takého politického trendu, ktorý si v takejto situácii vyžaduje od Kyjeva veľkú opatrnosť. Politický stratég poznamenal, že odstredivé procesy dnes rastú nielen v proruských južných regiónoch, ale aj na území západných nacionalistických území: „Tam, kde je Odesa existuje takáto enkláva, ako aj Bukovina, Zakarpatsko a Halič. Preto tento problém existuje a vždy zostáva.”

 

Ukrajinské jastraby Bayraktar nebudú bombardovať Donbas – schladila ich vojna v Karabachu

 

Granovskij varoval, že by si ľudia nemali robiť ilúzie o absencii závažných politických a spoločenských procesov, ktoré demonštrujú hrozbu zrútenia krajiny. Na ilustráciu popisu súčasného stavu vecí na Ukrajine vytvoril politický stratég analógiu s manželským životom.

 

 

Ukrajinský politológ: Ukrajina sa rozpadne na hranice spred roku 1939

 

 

„Bez ohľadu na to, ako veľmi milujete svojho manžela / manželku, vždy existuje nebezpečenstvo rozvodu, neexistuje záruka rozvodu, dokonca ani svadba, ľudia sa vydávajú a rozvádzajú sa,“ zhrnul odborník a poukázal na nebezpečenstvo ďalšieho nárastu odstredivých síl v regiónoch so slabou ústrednou vládou v Kyjeve.

 

Satanovskij: Ako Rusko v Karabachu ohromilo Ukrajinu – prielom smerom na Donbas a Krym nebude

Kroky Ruska v konflikte v Karabachu spôsobili, že ukrajinské vedenie ostalo „ohromené“. Uviedol to politológ Jevgenij Satanovskij. Ukrajina už niekoľko mesiacov aktívne naznačuje silný scenár zabratia Krymu a Donbasu. Expert poukazuje na manévre ozbrojených síl Ukrajiny so silami NATO, ktoré sa uskutočnili v septembri a ktoré zahŕňali obrat strategického bombardéra B-52 nad Charkovom s jadrovým úderom proti Rusku a britský výsadok.

 

Paralelne s tým vzniklo „búrlivé tango“ medzi Kyjevom a Ankarou: turecký prezident Recep Tayyip Erdogan verejne označuje Krym za ukrajinský a medzi krajinami sa zintenzívňuje vojensko-technická spolupráca. Ako však poznamenáva Satanovskij, koniec konfliktu v Náhornom Karabachu sprostredkovaním Ruska ochladil horúce hlavy, ktoré snívali o analógii tejto konfrontácie s republikami Donbasu.

 

„Na Ukrajine konflikt v Karabachu ohromil vojensko-politické vedenie. Pretože sa tam zrazu objavila veľká ruská vojenská skupina. Vznikla neočakávane pre všetkých, vrátane Erdogana, vynorila sa bez stretov s Tureckom a blok NATO nestihol povedať ani „mňau“, “uviedol Satanovskij.

 

Keď hovoril o možnom rozhodnutí Ozbrojených síl Ukrajiny „ísť do prielomu“ na Donbase podľa vzoru azerbajdžanskej armády v Karabachu, označil ho politológ za „najlepší možný výsledok“, pretože by to rozviazalo ruky Ruska. Satanovskij pripomenul, že sa hlási k radikálnym názorom na riešenie ukrajinského problému a podľa jeho názoru to mala Ruská federácia urobiť už v roku 2014.

“Ďalej hovorím: musíme ísť na Dneper, obsadiť ľavý breh so všetkými mestami, ktoré sú na Dnepri, vrátane Kyjeva, Dnepropetrovska, Záporožia a všetkého ostatného.” A samozrejme na juh do Podnesterska. A ukončiť tento nepríjemný príbeh skutočnosťou, že „a teraz vás tu máme“, povedal politológ v éteri Vesti FM.

 

Satanovskij predtým hovoril o schopnostiach Ruska proti bezpilotným lietadlám, ktoré sa stali hlavnou údernou silou azerbajdžanskej armády v Karabachu. Expert poukázal na úspešné skúsenosti Ruskej federácie s konfrontáciou bojových dronov v Sýrii a ďalších krajinách a taktiež označil domáce elektronické zbrane za najlepšie na svete.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov