Maria Schwartz
Aktuality, Šport,

Lady Kalašnikov: Čo dáva samoregulácia športovcovi praktickej streľby

Rusko, 15.December 2020 (AM) – Psychický stav počas súťaže nie je o nič menej dôležitý ako fyzický. Maria Schwartz, kapitánka streleckého tímu Lady Kalašnikov, vysvetľuje, ako môžu techniky sebaregulácie pomôcť znížiť úzkosť a stres.


 

Čo dáva samoregulácia športovcovi praktickej streľby
Pojem „samoregulácia“, známy v domácej vede a praxi, hlavne vďaka dielam V.I. Morosanovej, ktorá okrem iného spolupracovala so sovietskymi olympijskými strelcami, nielenže nestratil svoj význam, ale získal aj ďalšie významy v súvislosti s rozvojom športovej vedy.

 

Maria Schwartz

 

Medzi cvičeniami v rozhodujúcom zápase je strelec často zbavený času na úplné zotavenie. V tejto súvislosti je vhodné preštudovať si niekoľko relaxačných techník a zaradiť ich do prvej polovice časového intervalu medzi cvičeniami. To znamená, že po absolvovaní cviku si strelec oddýchne, uvoľní svaly a zníži hladinu stresu, potom je nastavená druhá polovica jeho voľného času na ďalšie cvičenie.

 

Relaxácia je proces vstupu do osobitného stavu a pobytu v ňom, ktorý je sprevádzaný absolútnym fyzickým a duševným uvoľnením, pocitom ľahkosti a blaženosti.

 

Každý človek, najmä profesionálny športovec, je každý deň pod vplyvom stresových faktorov, ktoré nevyhnutne spôsobujú psychický a fyzický stres. Naše telo je zároveň schopné úspešne znášať tento druh záťaže, ale iba vtedy, ak sa v ňom nahromadený stres následne nahradí relaxáciou, ktorá dáva vnútorným rezervám možnosť zotaviť sa.

 

Dodnes sa na celom svete nazhromaždilo veľké množstvo poznatkov získaných z duchovných praktík, učení a vedeckého výskumu, na základe ktorých boli vyvinuté psychologické a fyziologické metódy a techniky zamerané na rozvoj relaxačných schopností jednotlivca.

 

Schopnosť ich uplatnenia je v športe mimoriadne dôležitá! O úspechu športovca koniec koncov rozhoduje predovšetkým zdravie jeho nervového systému , ktoré reguluje priebeh dvoch psycho fyziologických procesov, ktoré sa neustále navzájom nahrádzajú, vzrušenie a brzdenie. Ak dôjde k jeho oslabeniu, sú možné poruchy rovnováhy týchto procesov, čo vedie k mimoriadne nežiaducim následkom.

 

Športovec, ktorý je neustále vystavený stresujúcim udalostiam, sa tak môže časom stať zraniteľnejším voči akémukoľvek druhu stresu. Čím viac fyzickej aktivity a psychického stresu, tým väčšie riziko poškodenia svalov, šliach a väzov.

 

Zavedenie meditačnej praxe do tréningového procesu sa javí ako mimoriadne efektívne . V závislosti na zvolenej forme meditácie (je ich veľa, napríklad vipašjana je rozšírená na území bývalého ZSSR; v športe sa hojne využíva „jednobodová“ a „kĺzavá“ meditácia), dostane strelec príležitosť sústrediť sa v krátkom časovom období a vyčistiť si myseľ od negatívnych a znepokojujúcich myšlienok.

 

Sústredením sa na obraz, myšlienku alebo dýchanie môže strelec tiež dočasne vyrovnať oblasti pozornosti, to znamená prestať sa oddávať spomienkam alebo predpovediam. Oba obvykle nepomáhajú, ale odvádzajú pozornosť od športovca, ktorý hrá „tu a teraz“.

 

Techniky samoregulácie dostali nový dych vďaka množeniu polygrafov s funkciou biofeedback (BFB). V klinickej praxi sú školenia o biofeedbacku všadeprítomné; používajú sa pri bolestivom syndróme, nespavosti a psychosomatických poruchách. V športe je tréning biofeedbacku najčastejšie zameraný na zníženie úrovne úzkosti a stresu.

 

Jedným z vynikajúcich cvičení dostupných so zariadeniami na biofeedback aj bez nich je kontrola dýchania a srdcového rytmu . Pomocou iba dvoch „elektród“ na zariadení (už aj v telefóne, pripojením napríklad kompaktného petrohradského systému „Kolibri“), môžete športovca v krátkom časovom intervale naučiť znižovať pulz a pomocou vedomej kontroly dýchania (zvyčajne pomalé bránicové) upokojiť a znížiť úzkosť. Zainteresovaní čitatelia môžu získať viac informácií o protokoloch školení o biofeedbacku v prácach našich izraelských kolegov B. Blumensteina a G. Tennenbauma.

 

Relaxácia je vo všeobecnosti pre človeka prirodzeným procesom: telo sa po určitom zaťažení nezávisle usiluje o relaxáciu, aby sa obnovila jeho fyzická a duševná sila, avšak z vyššie uvedených dôvodov nie vždy uspeje.

 

Hovoríme teda o obnove, a nie o oslabení koncentrácie a všeobecnom tóne. Relaxačné sedenia medzitým pomáhajú ľudskému telu doplniť vynaloženú energiu, čo šetrí a akumuluje psychologické a fyziologické zdroje športovca, ktoré môže v rozhodujúcej chvíli uvoľniť.

 

Relaxácia vám tiež umožňuje uniknúť z nepríjemných udalostí, počas sedení dochádza k „potlačeniu“ negatívnych emócií nimi vyvolaných, ako aj k formovaniu rovnováhy a rozvoju schopností regulovať váš emočný stav. Športovec, ktorý efektívne vie, ako relaxovať, teda žije emočne pohodlnejšie.

 

Zvýšenie vašich relaxačných schopností na vysokú úroveň rozvoja je už samo osebe významným úspechom, pretože výkon zodpovedajúcich cvikov vyžaduje charakter a vytrvalosť človeka, ktoré si musí každý športovec v prvom rade cielene vypestovať sám v sebe.

 

Keď sa učíte túto alebo tú relaxačnú techniku, nezabudnite, že ju môže zvládnuť každý fyzicky zdravý človek . Pamätajte tiež, že keď je človek príliš usilovný v učení, sám zasahuje do vlastného úspechu: ten najlepší je v tomto prípade nepriateľom toho dobrého. Prílišná túžba po relaxácii sťažuje relaxáciu.

 

Je tiež potrebné zvážiť, že pravidelnosť cvičení je priamo úmerná ich efektívnosti! Preto na zvládnutie týchto techník skutočne potrebujete trpezlivosť a vytrvalosť.

Maria Schwartz

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov