MS-21-310
Aktuality, Letectvo,

Video: Prvý let lietadla MS-21-310 – vybaveného novými ruskými motormi

Rusko, 15.December 2020 (AM) – 15. decembra 2020 sa na letisku Irkutského leteckého závodu – pobočke spoločnosti PJSC Irkut Corporation (ako súčasť UAC štátnej korporácie Rostec) uskutočnil prvý let lietadla MS-21-310, vybaveného novými ruskými motormi PD-14. Trvanie letu bolo 1 hodina 25 minút.


 

 

Lietadlo pilotovala posádka zložená zo skúšobných pilotov Vasilija Sevastjanova, Andreja Voropaeva a skúšobného inžiniera Alexandra Solovieva. Letová úloha zahŕňala kontrolu prevádzkových režimov motora, stability a ovládateľnosti lietadla, ako aj fungovania jeho systémov.

 

V Rusku chcú hybridné … lietadlo? Už pripravujú testy unikátneho motora

 

Minulý rok návštevníci výstavy MAKS 2019 pri Moskve, mohli vidieť aj ďalšiu „veľkú nádej“ domáceho leteckého priemyslu – dopravné lietadlo pre stredne dlhé vzdialenosti, Suchoj MS-21. Toto lietadlo so štíhlym trupom vybavené „čiernymi krídlami“ z kompozitných materiálov má byť reálnou konkurenciou americkým, európskym a čínskym analógom. Sankcie, uvalené Spojenými štátmi na Rusko v oblasti dodávateľov kompozitných materiálov, vážne spomalili realizáciu celého projektu, no súčasne sa odrazili aj na pozitívnom výsledku. Namiesto predpokladaných počiatočných 38% komponentov z domácej produkcie bude výsledné dopravné lietadlo obsahovať teraz až 97% komponentov od ruských výrobcov.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov