King Air B300ER Scorpion
Aktuality, Letectvo,

USA podporí strategického partnera v strednej Ázii – Kazachstanu dodá dve prieskumné lietadlá

Kazachstan, 27. decembra 2020 (AM) – Ministerstvo zahraničia prijalo rozhodnutie, ktorým schvaľuje možný zahraničný vojenský predaj lietadla King Air B300ER Scorpion pre misiu Intelligence, Surveillance, Reconnaissance (ISR) a súvisiace vybavenie pre vládu Kazachstanu za odhadovanú cenu 128,1 milióna dolárov. Agentúra pre spoluprácu v obrannej bezpečnosti vydala včera požadované osvedčenie, ktoré Kongres upozornilo na tento možný predaj.


 

Vláda Kazachstanu požiadala o kúpu troch (3) súprav senzora Raytheon AST TITAN Communications Intelligence (COMINT) (2 nainštalované, 1 náhradné). Zahrnuté sú aj dve lietadlá King Air B300ER Scorpion; tri AESA radary Leonardo Osprey 30  (2 nainštalované, 1 náhradný); tri voliteľné optické infračervené infračervené senzory voliča WESCAM MX-15HDi (2 nainštalované, 1 náhradné); tri malé systémy SWAP Auto Electronic Intelligence (ELINT) Sierra Nevada (2 nainštalované, 1 náhradné); prenosná pozemná riadiaca stanica; zariadenie na podporu zeme; školiace a výcvikové zariadenie personálu; náhradné, súčiastkové a opravné diely; softvér a podpora softvéru. Odhadované celkové náklady sú 128,1 milióna dolárov.

 

“Tento navrhovaný predaj podporí zahraničnopolitické ciele a ciele národnej bezpečnosti USA zvýšením bezpečnosti partnerskej krajiny, ktorá je silou politickej stability a hospodárskeho pokroku v Strednej Ázii. Navrhovaný predaj zlepší schopnosť Kazachstanu čeliť súčasným a budúcim hrozbám zlepšením jeho schopnosti odradiť regionálne hrozby a vykonávať operácie bezpečnostnej ochrany hraníc. Kazachstan nebude mať ťažkosti s absorbovaním tohto vybavenia a služieb do svojich ozbrojených síl. Navrhovaný predaj tohto vybavenia a podpory nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne. Hlavným dodávateľom bude Sierra Nevada Corporation, Hagerstown, MD. V súvislosti s týmto potenciálnym predajom nie sú známe žiadne kompenzačné dohody. Realizácia tohto navrhovaného predaja si nebude vyžadovať pridelenie ďalších zástupcov vlády USA alebo dodávateľov do Kazachstanu. Z tohto navrhovaného predaja nebude mať žiadny nepriaznivý vplyv na pripravenosť obrany USA.” Uviedla Agentúra pre spoluprácu v obrannej bezpečnosti USA.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov