.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Rusko: Výsadkári vytvárajú útočné formácie nového typu

Rusko, 28.December 2020 (AM) – Ruské výsadkové sily prešli v posledných rokoch významnými reformami. V budúcnosti by mali tvoriť základ sily rýchlej reakcie, ktoré budú schopné vykonávať úlohy v ktoromkoľvek regióne sveta. Veliteľ vzdušných síl generálplukovník Andrej Serdyukov informoval Izvestiju o jednotkách nového typu a ich schopnostiach, o vybavení pre „okrídlenú pechotu“ a o padákoch Junker-O.


 

„Ako súčasť výsadkových síl sa objavia útočné formácie nového typu“
Andrej Serdyukov

V oblasti osobitnej pozornosti

– V posledných rokoch sa vzdušné sily aktívne reformovali. Na čo by nakoniec malo prísť a aký rozsah úloh budú môcť vykonávať?

– Výsadkové sily, rovnako ako všetky ruské ozbrojené sily, prešli v posledných rokoch sériou reforiem zameraných na zvýšenie svojich bojových schopností. Podjednotky dostávajú sľubné modely vybavenia, najmodernejšie zbraňové systémy, ako aj automatizované systémy riadenia, ktoré umožňujú veliteľom všetkých úrovní rýchlo sa rozhodnúť v akejkoľvek situácii.

 

V súčasnosti vzdušné sily pozostávajú z velenia, výsadkových útočných a výsadkových formácií, a vojenských jednotiek špeciálneho zloženia, „kovárne personálu“ – Rjazanskej Vyššej výsadkovej školy generála V.F. Margelova, ako aj z jednotlivých vojenských jednotiek a špecializovaných vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú súčasťou pred univerzitných vzdelávacích inštitúcií ministerstva obrany.

 

Okrem toho sa v budúcnosti objavia výsadkové útočné formácie nového typu ako súčasť vzdušných síl, ktoré sú schopné samostatnej operácie za nepriateľskými líniami v spolupráci s vojenskými jednotkami armádneho letectva. To umožní rýchle riešenie úloh akejkoľvek zložitosti vrátane podpory akcií skupiny síl.

 

Doteraz sa cieľom vývoja vzdušných síl stalo ich zdokonalenie ako základu síl rýchlej reakcie s optimálnou bojovou silou, vybavených najmodernejšími zbraňami, vojenským a špeciálnym vybavením.

 

Vzdušné sily musia mať vysoký bojový potenciál a pohyblivosť, musia byť schopné plniť úlohy samostatne aj ako súčasť medzidruhových zoskupení vojsk (síl) v strategických a operačných smeroch.

 

– Aké úlohy vykonali príslušníci vzdušných síl pri cvičení Kaukaz 2020? Aké prvky a taktika boli vypracované počas manévrov?

– Formácie sa používali ako operačno-taktické a taktické výsadkové sily výsadkové v hĺbkach nepriateľskej obrany a na bokoch s cieľom zvýšiť úsilie a zabezpečiť vysokú rýchlosť postupu skupiny síl. Úlohy presúvania úsilia do ohrozených oblastí riešila mobilná rezerva v rámci zosilnených výsadkových útočných práporov vrtuľníkmi. Okrem toho sa precvičovali rôzne spôsoby spoločných akcií s vojenským letectvom, ako aj presun delostrelectva a streliva do určeného priestoru.

 

„Ako súčasť výsadkových síl sa objavia útočné formácie nového typu“
Vrtuľníky Mi-28N „Nočný lovec“ počas cvičení vzdušných síl s podporou letectva na cvičisku „Prudboy“ v rámci systému velenia a riadenia „Kavkaz-2020“ Foto: TASS / Ministerstvo obrany Ruskej federácie

Prvýkrát pristátie na padáku uskutočnila parašutistická spoločnosť na stroji BMD-4M najmodernejšími prostriedkami, ako aj samostatná vzdušná  zdravotnícka jednotka. Okrem toho sa z výšky 8 tisíc metrov uskutočnilo výškové pristátie príslušníkov so špeciálnym vybavením a vysadenie experimentálne riadeného padákového nákladného systému jedného z výrobcov.

 

– Ako prebiehali spoločné cvičenia „Slovanské bratstvo – 2020“ na území Bieloruska? Aké úlohy vypracovali výsadkové jednotky? Prídu po nich nejaké novinky v programe bojového výcviku?

– Od 14. do 25. septembra 2020 sa na území Bieloruskej republiky zúčastnili práporové taktické skupiny z formácií strážnej stráže Pskov, Ivanovo a Tula na plánovanom spoločnom bielorusko-ruskom taktickom cvičení „Slovanské bratstvo – 2020“. Konalo sa pod vedením  námestníka ministra obrany Bieloruskej republiky generálmajora Sergeja Potapenka. Zúčastnilo sa viac ako tisíc vojakov, 26 jednotiek leteckej techniky, viac ako 200 jednotiek zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky.

 

„Ako súčasť výsadkových síl sa objavia útočné formácie nového typu“
Obrnené transportéry BTR-82 počas cvičenia „Slovanské bratstvo – 2020“ za účasti vojakov Pskovskej divízie ruských výsadkových síl Foto: RIA Novosti / Viktor Toločko

V priebehu manévrov sa uskutočnilo budovanie zoskupenia vojsk kombinovaným presunom taktických skupín práporu z územia Ruska. Konkrétne bol z letiska Ivanovo-Severný vysadený výsadkový prápor so zbraňami a vybavením na cvičisko Brestsky. Na pristátí sa súčasne zúčastnilo 20 lietadiel Vojenského dopravného letectva, 44 kusov techniky a viac ako 500 vojakov. Dosah pristátia bol 1,4 tisíc km.

 

Taktické skupiny práporu výsadkových síl sa s pridelenými úlohami vyrovnali v plnom rozsahu. Pracovníci dostali prax v organizovaní spoločných akcií na hľadanie a zničenie sabotážnych a prieskumných skupín nepriateľov v určenej oblasti. Počas cvičenia sa jednotky ozbrojených síl RF úspešne vyrovnali s pridelenými úlohami bojového výcviku. Vzdušné sily Ruska ako základ síl rýchlej reakcie potvrdili schopnosť rýchlo sa preskupiť a úspešne plniť pridelené úlohy v krízových oblastiach.

 

Plávajúce a pristávajúce

– Bude sa rozširovať počet výsadkových jednotiek a formácií, ktoré dostanú padáky s riadením?

– Dnes sú všetkým výsadkovým silám dodávané moderné padáky s riadeným vedením pre špeciálne účely. V prvom rade sú vybavené špeciálne jednotky a spravodajské jednotky. V súlade s plánom rozvoja vzdušných síl tento rok predstavoval podiel zabezpečenia formácií a vojenských jednotiek modernými riadenými padákovými systémami 100%. Vojaci boli zásobovaní súpravami na výškové pristátie z výšky až 10-tisíc metrov „Junker-O“, pomocou ktorých boli výsadkové jednotky vysadené na súostrovie Alexandra v súostroví Franza Josefa.

 

– Plánujete rozšíriť sortiment zbraní a obrnených vozidiel výsadkových síl?

– Nestojíme na mieste. Absolútnou prioritou je rozšírenie sortimentu nových druhov obrnených zbraní a vybavenia jednotiek a formácií vzdušných síl nimi. Musíme však tiež pochopiť, že ich vývoj je pomerne dlhý proces. Môže trvať niekoľko rokov od prípravy, výroby a testovania až po sériovú výrobu. V roku 2020 jednotky dostali asi 300 jednotiek moderných obrnených zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky (AME). Vrátane – výsadkových bojových vozidiel BMD-4M, obrnených transportérov BTR-MDM “Rakuška”, viac ako 100 kusov rôznych vozidiel.

 

„Ako súčasť výsadkových síl sa objavia útočné formácie nového typu“
Výsadkové bojové vozidlá BMD-4M Foto: TASS / RF Ministerstvo obrany

Vojaci dostávajú moderné padákové systémy pre personál D-10 a „Arbalet-2“, najnovšie prostriedky na pristátie bojových vozidiel a nákladu, systémy pripútania PBS-950U pre BMD-4M. Na zvýšenie bojového potenciálu vzdušných síl sa vyvíjajú sľubné modely zbraní a vybavenia a modernizujú sa modely, ktoré už existujú v niekoľkých bojových vlastnostiach: palebná sila, bezpečnosť, mobilita a velenie.

 

Obrnené vozidlá vojsk sú schopné plávať a pristávať a vo svojich charakteristikách nemajú obdoby. Sú niekoľkonásobne ľahšie ako modely výzbroje pozemných síl, nie sú však slabšie palebnou silou a rýchlosťou, manévrovateľnosťou a výkonovou rezervou ich v mnohých ohľadoch prekonávajú. Rovnaké požiadavky platia aj pre pripravované modely.

 

V súčasnosti prebiehajú vážne práce na zlepšení delostrelectva výsadkových síl. Naši špecialisti v úzkom kontakte s výrobcami vykonávajú štátne skúšky nového samohybného protitankového dela Sprut-SDM1.

 

– Aké závery boli vyvodené z použitia výsadkových útočných jednotiek na základe samostatnej výsadkovej brigády Uljanovsk? Vyvinie sa tento druh formácií?

– Formácie nového typu majú schopnosť použitia v bojových oblastiach a na vykonávanie samostatných bojových operácií v tyle nepriateľa kombinujúcich paľbu pozemných zbraní a armádneho letectva. Použitie jednotiek na experimentálnych modeloch ľahkých špeciálnych vozidiel prepravovaných vo vnútri nákladných kabín vrtuľníkov významne zvyšuje manévrovateľnosť a palebnú schopnosť zariadení.

 

„Ako súčasť výsadkových síl sa objavia útočné formácie nového typu“
Samohybný protitankový kanón 125 mm „Sprut-SDM1“ Foto: TASS / Ladislav Karpov

Pomocou vojenských vrtuľníkov môžu vzdušné útočné podjednotky účinne pôsobiť proti vysoko mobilným formáciám potenciálneho nepriateľa v rôznych fyzických a geografických podmienkach a nezávisieť od siete letísk. Použitie armádneho letectva významne znižuje pravdepodobnosť zasiahnutia útočných síl nepriateľskou paľbou, zvyšuje rýchlosť pohybu a zvyšuje dosah dodávky do určenej oblasti. Vytvorenie nového typu formácií zvýši mobilitu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov