Nový trenažér pre posádky stíhacích bombardérov Su-34, zdroj: aviation21.ru
Aktuality, Letectvo,

Vojenské stredisko VVS RF v Čeľjabinsku získalo nový trenažér pre posádky stíhacích bombardérov Su-34

AO CNTU Dynamika (AO Centrum vedecko-technických služieb Dynamika) – jeden z najväčších výrobcov pomôcok pre letecký výcvik na ruskom trhu, dokončil dodávku tzv. procedurálneho trenažéra pre posádku stíhacieho bombardéra Su-34 do Vojenského vzdelávacieho a výcvikového strediska VVS v Čeľjabinsku. Trenažér, ako informovala tlačová služba holdingu Technodynamika, je určený na rozvíjanie návykov práce so systémami riadenia a vybavením lietadla.


 

Procedurálny trenažér disponuje skutočným interiérom kabíny stíhacieho bombardéra Su-34 s reálnym prostredím a ovládacími prvkami. Je navrhnutý tak, aby dokonale oboznámil členov posádky s interiérom kabíny lietadla, rozvil návyky a zručnosti práce s jeho informačno-riadiacim poľom, oboznámil s rôznymi prevádzkovými režimami práce pohonných jednotiek, palubným vybavením a systémami rádioelektronického boja lietadla, s prácou so systémami lietadla vo všetkých režimoch letu, a to vrátane bojových situácií. Medzi dôležité vlastnosti simulátora patrí schopnosť precvičiť činnosti v prípade vzniku zvláštnych situácií, ako aj nácvik postupov spolupráce s posádkou pri vypĺňaní bojových úloh.

 

Zobrazovací systém je tvorený 4-kanálovým opticko-kolimačným systémom s počítačovou syntézou zobrazenia, ktorý poskytuje nepretržitý a plynulý obraz priestoru mimo kabíny lietadla pre každého člena posádky. Špeciálne programové vybavenie poskytuje pracovisku inštruktora trenažéra široké metodické možnosti riadenia procesu výučby a výcviku.

 

 

Stíhací bombardér Su-34, na obrázku  so systémom Chibiny na koncoch krídel, zdroj: wikimedia commons

 

„Príprava pilotov na letovom simulátore je jedným z najdôležitejších prvkov zaistenia bezpečnej prevádzky bojového lietadla. Spoločnosť AO CNTU Dynamika vyvinula po prvýkrát trenažér pre posádky lietadiel Su-34 ešte v roku 2010 a k dnešnému dňu vďaka inovatívnym technológiám a metódam dokázala spoločnosť spustiť sériovú výrobu trenažérov, ktoré bude možné dodávať tak samostatne ako aj ako súčasť výcvikových komplexov určených pre prípravu letového a pozemného technického personálu pre lietadlá Su-34 v celom rozsahu ich pracovných povinností,” – povedal pre tlačovú službu generálny riaditeľ holdingu Technodynamika, Igor Nasenkov.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov