.
Aktuality, Letectvo,

Kto má aké protidružicové systémy?

USA, 10. január 2020 (AM) – Kozmické velenie USA 15. decembra vyhlásilo, že Rusko konštruuje najmenej dva alternatívne druhy protidružicových systémov? Už predtým však oznámilo, že Rusko otestovalo novú raketu na ničenie družíc.


 

Vo Washingtone poznamenávajú, že prvý typ kinetickej zbrane je protidružicovým systémom na priame prepadnutie (DA-ASAT), ktorá je schopná ničiť družice na nízkych dráhach. „Ak bude táto zbraň použitá, vzniknuté úlomky môžu ohroziť komerčné družice a nezvratne znečistiť kozmický priestor,“ hovorí sa vo vyhlásení amerického velenia.

 

Možnosti druhého typu ruského protidružicového systému (ASAT) mali byť predvedené v rokoch 2017-2020. Kvôli utajeniu sa o tomto systéme málo píše v oficiálnych médiách. V budúcnosti by sa však Burevestnik mal stať jedným z vrcholov ruskej obrany pred vševidiacim “okom” potenciálnych protivníkov. Prvá vec, ktorú treba vedieť: tento komplex si nesmieme pliesť s iným Burevestnikom, raketou s plochou dráhou letu s jadrovým pohonom.

 

Základom Burevestniku je aktualizovaný systém kontroly vesmírneho priestoru, ktorý zaisťuje okamžitú výmenu informácií o vznikajúcej vesmírnej situácii medzi rôznymi obrannými štruktúrami – systémami protiraketovej, protivzdušnej a protikosmickej obrany. Ako nosné lietadlo sa používa MiG-31. Lietadlo je upravené na zavesenie ťažkej rakety pod trupom. Pravdepodobne všetko, čo bolo zbytočné, bolo zo stroja demontované s cieľom odľahčenia lietadla, tak kvôli tomu, že používanie nosného lietadla protidružicovej zbrane ako stíhačky jednoducho nedáva zmysel.

 

Novú raketu ( “produkt 293”) pre komplex vyvíja vedecko-výrobná korporácia Konštrukčná kancelária strojárstva. Tá istá, ktorá vytvorila raketový systém Iskander a niekoľko ďalších typov raketových komplexov na rôzne účely. Je známe, že raketa je na pevné palivo a dvojstupňová: vynáša do vesmíru stíhací prístroj, ktorý je vybavený vlastným ovládacím pohonným systémom. Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom je zameraný na družicu. Existujú dve možné varianty: podľa pokynov od pozemných služieb monitorovania vesmírneho priestoru a samostatne v režime navádzania. S najväčšou pravdepodobnosťou budú tieto dve možnosti cielenia prepojené, čo zvýši účinnosť systému.

 

Burevestnik nie je jediným ruským projektom v oblasti ASAT. Pozemným mobilným protidružicovým komplexom je Nudol. Možno bude v rámci zjednoteného systému kozmickej obrany spolupracovať s Burevestnikom a Peresvetom, laserovým komplexom , ktorý má byť schopný zasiahnuť zariadenia družíc na vysokých obežných dráhach (viac ako 500 kilometrov). Hovoríme o satelitoch systému varovania pred raketovým útokom a komunikačných satelitoch, ktoré sa podarí, keď už nie zostreliť, tak aspoň “oslepiť”.

 

Podľa ruských zdrojov vývoj protidružicových zbraní prebieha aj v USA. Hovorkyňa MZV RF už v apríli minulého roka uviedla, že USA poukazovaním na ruské testy chcú ospravedlniť vlastné plány na rozmiestnenie svojich zbraní v kozme.

 

Salva na obežnej dráhe: NI napísal o tajnom sovietskom kozmickom dele

 

USA napríklad už v roku 1985 s pomocou protidružicovej rakety ASM-135 ASAT, odpálenej zo stíhača F-15, zostrelili vo výške 555 km vlastnú vedeckú družicu Solwind. A v roku 2008 raketou SM-3 odpálenou z lode zničili vojenskú družicu USA-193 vo výške 247 km.
Sovieti už v 1980-tych rokoch zaradili do služby protikozmický systém (program „Stíhač družíc“). Komplex obsahoval raketový nosič „Ciklon-2“ s prepadovým kozmickým aparátom štartujúcim na Bajkonure. Pri teste bolo úspešne prepadnutých niekoľko sovietskych družicových terčov.

 

V januári 2007 zničila vlastný kozmický aparát Fengyun-1C vo výške 865 km aj Čína. Vytvorila tým znečisťujúci oblak z vyše 2000 úlomkov.

 

No a v marci 2019 zostrelila vlastnú vojenskú družicu Microsat-R vo výške 270 km aj India.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov