.
Aktuality, Letectvo,

Silueta H-20, budúceho čínskeho bombardéra, sa nachádza na náborovom videu

Čína, 10. január 2021 (AM) – Počas finále majstrovstiev amerického futbalu vo februári 2015 Northrop Grumman odvysielal – čo bolo nezvyčajné pre výrobcu zbraní – reklamný film, v ktorom predviedli ukážku bojových dronov X-47B, bombardér B-2 Spirit a záhadné lietadlo ukryté pod plachtou.


 

V tom čase sa však zdalo, že Northrop Grumman má najlepšiu pozíciu na to, aby viedol program LRS-B (Long Range Strike Bomber), to znamená budúci strategický bombardér amerického letectva, dnes známy pod menom „B-21 Raider“. V skutočnosti bude skupine za týmto účelom pridelená zmluva v hodnote až 80 miliárd dolárov. Odvtedy sa snímky tohto budúceho lietadla ukazujú len sporadicky a vo veľmi malom množstve.

 

.

 

Podľa toho, čo Čínska armáda predviedla vo videu sa zdá, že si vzali inšpiráciu práve od američanov a tiež zvolili tento spôsob komunikácie. Čínska Ľudovú oslobodenecká armáda PLA dáva jasné znaky, že je moderná a svoje kroky do budúcnosti majú premyslený koncept.

 

Budúci čínsky strategický bombardér H-20 (alebo Hong-20) bol pridelený k vývoju pre Xian Aircraft Industrial Corporation. Jeho silueta bola odvysielaná v propagačnom videu už v máji 2018 a výrazne pripomínala tvar lietajúceho krídla. Celé telo lietadla bolo však pod plachtou a nad tým bol nápis: “The next…”.

 

V auguste toho istého roku CCTV (znamená čínska štátna televízia), odvysielala dokumentárny film obsahujúci – čiernobiele – zábery (ako sa zdá) zjavne furtívneho lietadla. Potom, o dva mesiace neskôr, Global Times spojená s Čínskou komunistickou stranou ubezpečila, že skúšobný let H-20 sa uskutoční čoskoro …

 

Čo to bolo presne? Záhada. Zdá sa však, že veci sa formujú. Vďaka náborovému videu pre svoju leteckú zložku poskytla PLA určité indície týkajúce sa vzhľadu jej budúceho strategického bombardéra. Rovnako ako v prípade Northrop Grumman s svojim B-21 Raider, je prístroj skrytý pod plachtou, ktorá však odhaľuje aspoň čiastočne jeho siluetu. A podľa všetkého sa nezhodujú tak celkom s predchádzajúcimi snímkami, ktoré boli prezentované ako snímky z budúceho H-20.

 

Avšak z tohto videa možno vyvodiť záver, že tento bombardér má tvar letiaceho krídla a že bude mať dva motory. Viac nevidno a ani meno pilota figuranta nie je dôležité.

 

 

 

H-6

 

Vlani v novembri aj South China Morning Post (SCMP) poskytla niekoľko podrobnosti o H-20, ktoré pomohli rozprúdiť špekulácie okolo tohto stroja. Denník s odvolaním sa na anonymné zdroje oznámil, že lietadlo bude mať kapacitu na prepravu 45 ton munície (B-2 Spirit 20 ton a B-52H 35 Stratofortress až 35 ton) a že bude mať dolet minimálne 12 000 km, čím by sa dostalo na dosah celé americké územie, ak by sa prelet uskutočnil ponad Arktídu.

 

TU-16

Aktuálny Xian H-6 so svojou obmedzenou kapacitou už dosluhuje. Je to kópia ešte sovietkeho Tu-16 Badger, ktorý bol vyvinutý v 50. rokoch minulého storočia.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov