Ilustračné foto
Aktuality, História, Letectvo,

Sovietske vojenské letectvo v 2. sv. vojne Zo všetkých bojujúcich veľmocí malo najmenšie straty!

naozaj ZO VSETKÝCH – čiže medzi spojencami i mocnosťami „Osi“ – najmenšie letecké straty.


 

Pričom údaje sú takéto:
1. Najviac zabitých letcov (60 750) malo Japonsko. Azda to ovplyvnili kamikadze, japonská tradícia cti…
2. Nemecko – 57 137 zabitých letcov.
3. Anglicko – 56 821 zabitých letcov.
4. USA – 40 061 zabitých letcov.
5. ZSSR – 34 500 zabitých letcov.

 

Prečo mal ZSSR menšie straty ako USA?
Dôvod nižších strát nespočíval v tom, žeby niekto „šetril“ sovietske letectvo a nepúšťal ho do boja. Práve naopak, ZSSR nasadzoval vojenské letectvo trikrát viac ako Nemecko. Luftwaffe absolvovala na východnom fronte 1 373 952 bojových letov, lenže letectvo Červenej armády až 3 808 136 bojových letov!

 

Aj tento fakt na prach rozmetáva legendu o hlúpučkom Ivanovi, ktorý je hlúpejší a intelektuálne zaostalejší a teda neschopný postaviť sa „civilizovanejším árijcom“, pretože aj vtedajšie letectvo patrilo k elite armád. Bojový pilot preto logicky patril k unikátnym vojakom, ktorý bol technicky zdatný, s reflexami profesionálneho športovca olympijskej úrovne.

 

Aj preto treba na straty pilotov nazerať tak, že armády si túto elitu chránili, lebo cena lietadla bola oproti cene prípravy pilota rátaná na haliere.

 

Kto však v bojoch stratil najviac lietadiel?
1. Nemecko – 85 650 lietadiel.
2. Japonsko – 49 485 lietadiel.
3. ZSSR – 47 844 lietadiel.
4. USA – 41 575 lietadiel.
5. V. Británia – 15 175 lietadiel.

 

(Omnoho menší počet stratených lietadiel, oproti počtu zabitých pilotov, sa u Angličanov vysvetľuje napr. tým, že posádku bombardéru Lancaster tvorilo 7 ľudí, pričom na anglickej strane vo vzduchu bojovali hlavne strategické bombardéry.)
Áno, ZSSR stratil spomedzi spojencov najviac lietadiel, no vždy menej, ako ktorýkoľvek protivník.
Vladimír Mikunda podľa topwar.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov