.
Aktuality, Letectvo,

Ruské bezpilotné lietadlo Ochotnik v priebehu skúšok vykonalo bombový útok

Rusko, 14. január 2021 (AM) – Ruský ťažké bezpilotné lietadlo S-70 Ochotnik vykonalo v rámci letových skúšok bombový útok na pozemné terče na polygóne Ašuluk, oznámil zdroj vo vojensko-priemyselnom komplexe. Podľa jeho slov Ochotnik z priestoru v trupe zhodil neriadené letecké bomby s hmotnosťou 500 kilogramov.


“Cieľ bol zasiahnutý s veľkou presnosťou,” podotkol zdroj.

 

Neuviedol však dátum, kedy sa bombardovanie vykonávalo, zato dodal, že to neboli prvé skúšky ničenia pozemných cieľov. Zdroj zdôraznil, že “najnovší zameriavací a navigačný komplex inštalovaný na lietadle umožňuje použitie voľne padajúcej munície s presnosťou blízkej vysoko presným riadeným zbraniam”.

 

Podľa slov zdroja môže Ochotnik zasahovať v autonómnom režime pozemné pevné a obmedzene mobilné ciele, ktorých súradnice sú vopred známe, okrem iného aj pri vonkajšom navádzaní za letu.

 

 

Útočné bezpilotné lietadlo Ochotnik bolo vyvinuté v konštrukčnej kancelárii Suchoj. Podľa údajov z verejných zdrojov je 14 metrov dlhý a má rozpätie krídel 19 metrov a vzletovú hmotnosť 20 ton. Maximálna rýchlosť je až 1 000 kilometrov za hodinu. Bezpilotné lietadlo bolo vyprojektované podľa schémy “lietajúce krídlo” za použitia materiálov, ktoré znižujú rádiolokačnú viditeľnosť. Prvý let Ochotníkov sa konal 3. augusta roku 2019.

Ochotnik v minulom roku vykonal sériu letov s funkčnými imitátormi riadených striel triedy vzduch-vzduch bez motora, ale so samonavádzacou hlavicou. Skúšobné odpálenie bojových striel na vzdušné terče má prístroj vykonať v druhom polroku tohto roka.

 

Nové misie pre ruské bezpilotné lietadlo Su-70 Ochotnik

V súčasnosti vyvíjaný ruský bojový dron Ochotnik Su-70 má slúžiť v budúcnosti aj na určovanie cieľov, ktoré majú byť zničené, bojovým lietadlám „Felon“ piatej generácie Su-57, z ktorých 76 si objednalo ruské ministerstvo obrany. Vďaka svojej nenápadnosti a schopnosti niesť až 2,8 tony streliva môže dokonca vykonávať útoky v sporných oblastiach.

 

Avšak počas salónu “Army 2020” sa agentúre TASS podarilo získať ďalšiu informáciu o SU-70. Tento dron by mal slúžiť aj na misie vysunutej obrany území. Jeho úlohy by preto mohli byť aj misie s cieľom zachytiť, prípadne neutralizovať vzdušné ciele skôr, kým sa tieto dostanú nad bránené územie. Išlo by o manéver vysunutej ruky a súčasne hovorí o jeho vyspelej technológii, ktorá umožní takéto misie. Pilot nepriateľského lietadla preto nebude môcť vidieť či sa pilot Ruského stroja ráno oholil, alebo nie.

 

.

 

SU-70 bude riadený z pozemných staníc, prípadne z jeho materského SU-57 cez satelit. Dron bude schopný vykonávať misie aj samostatne (autonómne). Vďaka svojej nosnosti dokáže priniesť k nepriateľovi až 2,8 tony munície s pozdravom z Kremľa. Túto bude môcť použiť, pokiaľ jeho misia bude smerovať ku zničeniu vybraných cieľov, ktoré si tiež bude môcť nájsť sám počas letu, ak mu žiadne neboli dodané už pri štarte.

 

Zdroj TASS ešte upresňuje, že dron nebude viesť boj zblizka. Väčší dôraz bude kladený na identifikáciu útočníka z diaľky tak, aby mali pozemné obranné jednotky ucelený prehľad o tom, kto im chce vkročiť do domu a pritom neklopať. Dron bude mať vyspelé technológie nato, aby dokázal s presnosťou určiť aké ciele sa približujú, alebo sa vychýlili z kurzu letu, lebo výrobcovia “demokratických” štátov veľmi často dodávajú, obzvlášť do lietadiel NATO vojsk pravdopodobne chybné navigácie, ktoré spôsobujú to, že nevedia, že už sú v tesnej blízkosti Ruska. Ale Ruskí piloti im to vždy pripomenú z kokpitov ich stíhačiek, ukážu im matriošku a NATO stratený vojak sa môže kľudne odobrať správnou cestou k najbližšiemu predajcovi sendvičov.

 

.

 

Okrem iného, pôvodná úloha SU-70 bude s najväčšou pravdepodobnosťou delegovaná jeho novšiemu stroju s názvom “GROM” (hrom). Ten bude sprevádzať pilotované stroje SU-57, alebo SU-35 Flanker-E tak ako aj americký koncept “Loyal Wingman”, aktuálne vyvíjaný v USA a Austrálii. Úloha GROM-u bude preto sprevádzať svoje materské lietadlo a v prípade potreby prerazí nepriateľskú obranu, nájde nepriateľské protivzdušné obranné systémy a zneškodní ich. Zdroj tejto informácie Vladimír Voronov však neuvádza, či bude dron po takejto misii prieniku schopný návratu ku svojmu pánovi, alebo bude započítaný k “nutným” stratám. Aj keby sa nemali vrátiť po takejto úlohe, aspoň jeden ľudský život, teda pilotov by mohol byť ušetrený. Smolu by mali však tí, ktorí budú v službe na nepriateľskom zariadení a už sa nevrátia domov.

 

Grom

 

Pravdepodobne bude GROM lacnejši ako Ochotnik. S váhou približne 7 ton bude lietať až 1000 km/h rýchlosťou a unesie náklad o hmotnosti až 2 tony z čoho môže byť 100 až 500 kg rezervovaných pre muníciu. Výrobca uvádza, že jeho dolet je 700 km, čo sa javí skôr ako údaj pre misie pri ktorých návrat nie je plánovaný. Tieto z diaľky riadené drony môžu v každom prípade nahradiť japonské kamikadze s tým rozdielom, že pilotovi sa nič nestane.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov