F-35
Aktuality, Letectvo,

Šéf Pentagonu skritizoval stíhací bombardér F-35

USA, 23. január 2021 (AM) – Úradujúci minister obrany USA Christopher Miller krátko pred svojou demisiou označil stíhacie lietadlo piatej generácie F-35 za “kus …”. Stenogram tlačovej konferencie bol zverejnený na webových stránkach Pentagonu. V priebehu tlačovej konferencie Miller prehovoril o svojom rozhovore s americkým pilotom. Podľa jeho slov na otázku, v akom lietadle lieta, pilot odpovedal, že v F-35 .


 

“Ja mu hovorím: je to taký kus …. A ten … sa zasmial, ja som povedal, aby mi o ňom niečo povedal, “uviedol Miller. Dodal pritom, že pilot označil F-35 za “neuveriteľné lietadlo”.

“Myslím si, že sme vytvorili monštrá, to už ostatne viete,” povedal úradujúci minister obrany USA.

 

Miller bol menovaný do tejto funkcie vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom 9. novembra roku 2020, podal demisiu po príchode novej americkej administratívy.

 

F-35 je stíhací bombardér piatej generácie, ktorý okrem USA majú vo výzbroji niektorí ich spojenci (len v malom množstve). Program vývoja Lockheed Martin F-35 Lightning II už stál približne 1,5 biliónov dolárov – je to najdrahší program výroby zbrane v dejinách.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správu Pentagonu pre skúšky oznámila , že americké stíhacie lietadlo F-35 má skoro 900 vád, ktoré podkopávajú jeho bojovú pohotovosť. Pri najdrahšej americkej zbrani bolo zistené veľké množstvo nedostatkov. Mnohé z nich boli objavené ešte pred etapami vývoja a demonštrácie, ktoré boli ukončené v apríli roku 2018, kedy malo lietadlo 941 vád, vyhlásil riaditeľ skúšobnej časti programu Robert Beler.

 

Teraz má stíhačka 871 vád – len o dve menej ako vlani. V článku sa spresňuje, že chyby sú spojené s programovým zabezpečením a zariadením lietadla a že desať z nich patrí k potenciálne vážnym problémom prvej kategórie: ide o kritické chyby, ktoré môžu ohrozovať bezpečnosť pilotov a znížiť efektivitu vojenských operácií.

 

Armádne letectvo USA chce nové stíhacie lietadlo, pretože náklady na životný cyklus lietadla F-35 sú veľmi vysoké

 

Lietadlo má pritom prejsť imitačnými cvičeniami potrebnými na potvrdenie jeho bojovej pohotovosti pred tvárou “veľmi tvrdých hrozieb zo strany Ruska a Číny”. Iba v tomto prípade môže byť zahájená rozsiahla výroba F-35. Už v terajšej etape stál program vývoja F-35 Spojené štáty 398 miliárd dolárov. Nehľadiac na tieto nedostatky spoločnosť Lockheed Martin uzavrela dohody na 970 lietadiel, časť z nich už bola dodaná zákazníkom. Pre potreby USA a iných krajín sa plánuje vyrobiť vyše 3 200 týchto stíhačiek.

 

Poľsko nechce umiestniť svoje stíhačky F-35 pri ruských hraniciach

 V júli portál Defence24 informoval o tom, že Poľsko sa rozhodlo neumiestňovať svoje nové americké stíhačky piatej generácie F-35 pri hranici s Ruskom na základni Malbork v blízkosti ruskej hranice a na základni neďaleko od bieloruskej hranice v Minsku-Mazowieckom.

 

 

Podľa informácií portálu sa Poľsko rozhodlo neumiestňovať najnovšie stíhacie stroje na východe krajiny, pretože sa bojí, že Rusko by v takom prípade mohlo skúmať ich rádiolokačný obraz a infračervené charakteristiky. Vojenské vedenie krajiny sa preto rozhodlo umiestniť F-35 na základni vo Świdwin, kde sa predtým nachádzali lietadlá sovietskej výroby Su-22.

 

Autor článku k týmto záverom došiel na základe toho, že študoval tender poľskej vlády na modernizáciu leteckej základne vo Świdwin. Informácie o tendri boli publikované ministerstvom obrany krajiny. Novinár predpokladá, že v budúcnosti by sa tam mohli nachádzať aj stíhačky F-16.

 

Poľsko podpísalo kontrakt na nákup 32 lietadiel F-35 na celkovú sumu 4,5 miliardy dolárov. Podľa očakávania krajiny pristúpia k plnohodnotnému používaniu týchto lietadiel v roku 2026. Prvé lietadlá v rámci dohody majú byť vyrobené v roku 2024.

 

Mig-29 Smoker na základni Malbork

 

Podľa plánov majú nové stroje nahradiť sovietske stíhačky Mig-29 a Su-22. Tieto stroje sú do dnešného dňa vo výzbroji poľskej armády.

Americká stíhačka piatej generácie F-35 je najdrahším zbrojným programom Pentagónu. Náklady na jeho realizáciu v priebehu rokov neustále rástli, spolu s tým dochádzalo k odkladu programu. V poslednej dobe vzniká mnoho rozruchu kvôli ruskému predaju protivzdušných S-400 do Turecka, ktoré malo tiež dostať stíhačky F-35. Americká strana sa bojí, že Rusi vďaka S-400 v Turecku budú mať možnosť odhaliť tajomstvo stíhačky a opakovane vyzývali Turecko, aby ruské zbrane nenakupovalo.

 

USA chcú premiestniť svoje jadrové zbrane z Nemecka do Poľska – bližšie k ruským hraniciam

 

F-35 je druhou americkou stíhačkou piatej generácie, prvý bol stroj F-22, ktorého bolo vyrobených len necelých 200 kusov, a to aj kvôli jeho vysokej obstarávacej cene a vysokým nárokom na údržbu. Okrem USA stíhačky piatej generácie vyvíja aj Rusko a Čína. Rusko pritom už dosiahlo značné úspechy so svojou stíhačkou Su-57. Niekoľko desiatok kusov už objednalo ruské letectvo. Teraz sa pripravuje jej exportná verzia.

 

Začiatkom júla sa zrútila stíhačka Mig-29 patriaca spomínanej 22. taktickej základni v meste Malbork. Bojová stíhačka poľských vzdušných síl sa zrútila v noci pri meste Paslek v severnom Poľsku. Pilot lietadla typu MiG-29 sa síce stihol katapultovať, ale pri vraku lietadla ho našli mŕtveho. K incidentu došlo o 1.57 h, približne 50 kilometrov východne od príslušnej leteckej základne. Pilot mal nalietaných vyše 800 hodín vrátane 600 hodín na danom type tejto stíhačky ruskej výroby a zúčastnil sa na mnohých domácich i medzinárodných cvičeniach. Poľské vzdušné sily disponujú 31 kusmi MiGov-29, z ktorých niektoré zaradili do služby v roku 1989.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov