foto: Aero Vodochody
Aktuality, Letectvo,

Uzbekistan: AERO Vodochody odovzdali šesť lietadiel Albatros po utajenej generálke

Česko, 12. február 2021 (AM, Aero Vodochody) – V sobotu 6. 2. 2021 prevzali uzbecké vzdušné sily posledný zo šiestich lietadiel L-39 Albatros, ktoré prešli generálnou opravou v Aero Vodochody. Súčasťou generálnych opráv uzbeckých lietadiel je tiež čiastočná modernizácia ich palubného vybavenia.


 

“Aero systematicky pracuje na upevňovaní a rozvíjaní vzťahu so súčasnými užívateľmi L-39. Uzbekistan je prvý z radu zákazníkov, ktorí sa rozhodli ísť cestou generálnych opráv a modernizácií u pôvodného výrobcu Aero Vodochody, ktorý je ako jediný na svete autorizovaný k tomuto typu generálnych opráv, “ uviedol Jan Štechr, viceprezident pre vojenské programy Aera Vodochody.

 

Zmluva s Uzbekistanom o generálnych opravách šiestich lietadiel L-39C bola podpísaná v septembri roku 2018 za asistencie dlhodobého strategického partnera Aera, spoločnosti OMNIPOL. V roku 2019 potom dorazilo pod prísnym utajením všetkých šesť strojov do Vodochodskej továrne.

 

V rámci čiastočnej modernizácie šiestich lietadiel uzbeckých vzdušných síl došlo na všetkých šiestich lietadlách L-39C k náhrade pôvodnej ruskej rádiostanice spolu s palubným telefónom za komplet rádiostanice českej výroby. Pôvodný rádiový navigačný systém bol nahradený systémom spoločnosti Garmin. Modernejšou technológiou bol nahradený tiež rádiokompas a prebehla výmena signalizátora námrazy za indikátor námrazy od firmy Rosemount Aerospace.

 

Expert na zbrane Markvart:: České výcvikové lietadlo L-39 NG je zatiaľ nenahraditeľné

 

Aero vyrobilo okolo 2 900 lietadiel L-39 Albatros, z ktorých stovky stále lietajú po celom svete. Uzbekistan získal po rozpade Sovietskeho zväzu L-39C. Albatrosy sú historicky najúspešnejšími cvičnými prúdovými lietadlami. Mnoho krajín ich ale využíva aj pre ďalšie misie, napríklad prieskumné misie či ochranu hraníc.

 

Aero poskytuje užívateľom svojich lietadiel L-39, L-59 a L-159 širokú škálu služieb podpory. V roku 2020 evidovalo zákazky na údržbu, opravy a modernizácie lietadiel L-39C a L-39ZA od štyroch zahraničných zákazníkov z Afriky a strednej Ázie a zákazku na údržbu 16 L-159 českých vzdušných síl. V decembri Aero odovzdalo tri L-39ZA po opravách a predĺžení životnosti nigérijským vzdušným silám, ďalšie tri nigérijské lietadlá prechádzajú v Aere generálnou opravou.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov