F-35 Lightning II
Aktuality, Letectvo,

F-35 čelí ďalšiemu problému. Čoho sa týka tentoraz?

USA, 15. február 2021 (AM) – Program stíhacích lietadiel piatej generácie Lockheed Martin F-35 Lightning II čelí novému problému – nedostatku motorov Pratt & Whitney F135. Informuje o tom portál Defense News s odvolaním na Pentagon.


 

Po prvé ide o to, že údržbu motorov sa podľa publikácie nedarí plniť podľa plánu, a za druhé, u niektorých motorov je pozorované predčasné opotrebovanie povrchu lopatiek rotora. Zástupca Pentagonu označil tieto problémy za “vážny problém pripravenosti”. Na základe aktuálnych predpovedí by do roku 2022 mohlo byť bez motorov 5 až 6 percent flotily F-35 Lightning II.

 

Medzi dôvody, ktoré spôsobili problémy s F135 , patrí zvýšenie objemu opráv, nedostupnosť technických údajov, oneskorenie pri realizácii potrebných technických rozhodnutí, nedostatok vybavenia a kvalifikácia personálu. Odstránenie vyššie uvedených faktorov bude podľa publikácie vyžadovať niekoľko mesiacov a zahŕňa najmä posilnenie smien v oblasti opráv a údržby pracujúcich s F135.

 

F-35 je stíhací bombardér piatej generácie, ktorý okrem USA majú vo výzbroji niektorí ich spojenci (len v malom množstve). Program vývoja Lockheed Martin F-35 Lightning II už stál približne 1,5 biliónov dolárov – najdrahší program v dejinách výroby zbraní.

Hangárová kráľovná: Prečo sa najnovšie americké stíhačky nehodia do vojny

 

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správu Pentagonu pre skúšky oznámila, že americké stíhacie lietadlo F-35 má skoro 900 vád, ktoré podkopávajú jeho bojovú pohotovosť. U najdrahšej americkej zbrane bolo zistené veľké množstvo nedostatkov. Mnohé z nich boli objavené ešte pred etapami vývoja a demonštrácie, ktoré boli ukončené v apríli roku 2018, kedy malo lietadlo 941 vád, vyhlásil riaditeľ skúšobnej časti programu Robert Beler. Teraz má  stíhačka  871 vád – len o dve menej ako vlani. V článku sa spresňuje, že chyby sú spojené s programovým zabezpečením a zariadením lietadla a že desať z nich patrí k potenciálne vážnym problémom prvej kategórie: ide o kritické chyby, ktoré môžu ohrozovať bezpečnosť pilotov a znížiť efektivitu vojenských operácií.

 

Nehľadiac na tieto nedostatky spoločnosť Lockheed Martin uzavrela dohody na 970 lietadiel, časť z nich už bola dodaná zákazníkom. Pre potreby USA a iných krajín sa plánuje vyrobiť vyše 3 200 týchto stíhačiek.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov