S-70
Aktuality, Letectvo,

Rusko dokončuje ďalšie tri ťažké bezpilotné lietadlá Ochotnik S-70

Rusko, 15. február 2021 (AM) – Novosibírsky letecký závod V.P. Čkalova vyrába ďalšie tri prototypy ťažkého bezpilotného lietadla S-70 Ochotnik, oznámil zdroj vo vojensko-priemyselnom komplexe.


 

“V Novosibirskom závode sa vyrábajú ďalšie tri prototypy bezpilotného lietadla S-70 – druhý, tretí a štvrtý v poradí. Podľa plánu majú byť postupne zapojené do letových skúšok v priebehu rokov 2022 a 2023, “povedal zdroj agentúry. Neuviedol však stupeň dokončenia každého jednotlivého prototypu, poznamenal však, že konštrukcia druhého prístroja bude pozmenená podľa skúseností z prevádzky prvého Ochotnika, ktorého letové skúšky sa začali v auguste roku 2019.

 

“Dopracované budú okrem iného , systémy palubného rádioelektronického zariadenia a prvky konštrukcie draku,” pokračoval zdroj. Dodal tiež, že tretí a štvrtý dron “budú fakticky zodpovedať sériovej verzii Ochotnikov”. V Zjednotenej leteckej korporácii odmietli komentovať túto informáciu.

 

Ako skôr oznámil iný zdroj agentúry v obranno priemyselnom komplexe, budú sériové bezpilotné lietadlá vybavené motormi AL-41f bez prídavnej spaľovacej komory. Tieto pohonné jednotky budú zapadať do obrysových rozmerov trupu a prístroje budú mať plochú trysku pre ďalšie zníženie ich tepelnej a rádiolokačnej viditeľnosti.

Zdroj tiež poznamenal, že ťažké bezpilotné lietadlo S-70 bude polyfunkčným strojom s možnosťou ničenia všetkých druhov vzdušných a pozemných cieľov. V koncepcii bojového použitia Ochotnikov je kladený dôraz na zníženie viditeľnosti vo všetkých vlnových pásmach, veľký dolet, použitie ďalekonosných vysoko presných zbraní a veľkú intelektualizacáciu.

 

S-70 Ochotnik bol vyvinutý v konštrukčnej kancelárii Suchoj (patrí do Zjednotenej leteckej korporácie štátnej korporácie Rostech) podľa aerodynamickej schémy “lietajúce krídlo”. Podľa údajov z verejných zdrojov bude dĺžka lietadla 14 metrov, rozpätie krídel bude 19 metrov a vzletová váha je 20 ton. Maximálna rýchlosť letu bude až 1 000 kilometrov za hodinu.

 

Ako oznámili na ruskom ministerstve obrany, prvý let najnovšieho bezpilotného lietadla sa konal 3. augusta roku 2019. Podľa informácií už začal prvý prototyp Ochotnika používať pri skúškach zbrane. Vykonal okrem iného lety s funkčnými imitátormi striel triedy vzduch-vzduch a tiež bombový útok na pozemný terč na polygóne Ašuluk. Ako oznámil v auguste roku 2020 šéf Zjednotenej leteckej korporácie Jurij Sljusar, korporácia plánuje začať sériové dodávky Ochotnikov ruskému letectvu od roku 2024.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov