Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový americký tlak na Turecko: Príde Ankara o právo veta v NATO?

Turecko, 21. február 2021 (AM) – Americký výskumný Brookingsov inštitút zverejnil referát venovaný rozvoju turecko-amerických vzťahov v nadchádzajúcom období. Svoj názor k téme oznámil profesor politológie Marmarskej univerzity Baris Doster.


 

V referáte pod názvom Medzi spoluprácou a zadržiavaním: nová politika USA pre nové Turecko sa rozoberajú krízové obdobia vo vzájomných vzťahoch v posledných štyroch rokoch a uvádzajú sa hodnotenia a pozície pre budovanie bilaterálnych vzťahov v budúcnosti. V referáte sa zdôrazňuje, že “Turecko vidí v USA skôr strategickú hrozbu , než spojenca”, a že rovnaký prístup k Ankare je vidieť v USA. V dokumente sa tiež poznamenáva, že “prijať rozhodnutie o užitočnosti urovnania vzťahov so Západom bude môcť nová turecká vláda zvolená demokratickou cestou. Až do tej doby bude úlohou Washingtone vyvíjať aj naďalej potrebný nátlak na turecké vedenie, aby bola táto situácia jasná “.

 

Turecký odborník pre medzinárodné vzťahy, profesor politológie Marmarskej univerzity Baris Doster okomentoval tézy tohto referátu a poukázal na zjavný pokus o “zastrašovanie” Ankary zo strany Washingtonu.

 

“Americké úrady chcú, aby podobné analytické strediská mali rovnako ako ministerstvo zahraničia alebo Ministerstvo obrany bezprostredný vplyv ako na spojenecké štáty, ako aj na krajiny nepriateľské voči USA, aby sa im vnucoval strach a zosilňoval nátlak. Práve takto je potrebné hodnotiť tento nový referát Brookingsovho inštitútu, jedného z popredných amerických analytických stredísk. Ale myslím si, že Turecko už má veľké skúsenosti z odporu podobným provokáciám. Ankara musí okrem toho upevniť svoj vnútorný front, hospodársku, vedeckú a technologickú infraštruktúru, “povedal Doster.

Poukázal tiež na formuláciu z referátu, v ktorej sa uvádza, že “dokonca keď tým môže sťažiť činnosť NATO, majú sa členské krajiny vážne zamyslieť nad mechanizmami, ktoré by Turecku zabránili v zneužití svojho práva veta “. Keď odpovedal na otázku, či to znamená, že chcú pripraviť Turecko o právo veta v NATO, Doster povedal:

“Chcú Turecko postrašiť. Ja osobne som proti členstvu Turecka v NATO a EÚ. NATO je nástrojom amerického imperializmu pre okupáciu a útoky na iné štáty. Je to organizácia, ktorá bola zriadená s cieľom posilniť americký vplyv nielen v nepriateľských (z hľadiska USA) krajinách, ale aj vo spojeneckých štátoch NATO. Nie je ani jedna otázka, v ktorej by podporovala Severoatlantická aliancia pozíciu Turecka. Naopak, podporuje Stranu kurdských pracujúcich, Ľudové obranné jednotky a FETO. V terajších podmienkach v NATO sotva pristúpia na zmenu všeobecného pravidla, že všetky rozhodnutia sa prijímajú len jednohlasne.

 

Podľa Dosterovho názoru si vyžaduje osobitnú pozornosť časť referátu venovaná situácii vo východnom Stredomorí. Uvádza sa že: “Washington môže nadviazať efektívnejšiu súčinnosť s rastúcim počtom krajín znepokojených novou zahraničnou politikou Turecka”.

 

Podľa názoru odborníka sa ocitlo Turecko vo východnom Stredomorí osamote:

“V regióne sa sformoval dosť rozsiahly protiturecký front zložený z krajín, ktoré majú dobré vzťahy s USA a podnikajú spoločné akcie proti Turecku. Posilnenie americkej prítomnosti vo východnom Stredomorí, stále aktívnejšie zasahovanie USA do problémov tohto regiónu, vyhlásenia Washingtonu, že chce poskytovať týmto krajinám ešte väčšiu podporu – to všetko je zamerané na zosilnenie tlaku na Turecko, aby šlo využiť jeho izolovanú pozíciu v regióne a donútiť ho k ústupkom vo východnom Stredomorí, “povedal Doster.

 

Referát obsahuje aj odporúčania pre Bidenovu administratívu, že “výmenou za odmietnutie Tureckom systémov PVO S-400 mu môže byť ponúknuté zrušenie sankcií v rámci CAATSA”.

 

“Považujem za správne rozhodnutie nákup systémov PVO S-400 Tureckom. Turecko sa ho nesmie vzdať. Ak americké hrozby a vydieranie donútia Ankaru k ústupkom, zasadí to ťažkú ​​ranu jej dôstojnosti, povesti a spoľahlivosti. Turecko sa nemá obávať sankcií CAATSA, a nesmie pristúpiť na žiadne ústupky v otázke S-400, “povedal v závere Doster.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov