TU-160
Aktuality, Letectvo,

Prečo je Tu-160 bielej farby? Generál prezradil tajomstvo ruských strategických bombardérov. Video

Rusko, 22. február 2021 (AM) – Biela farba náteru strategických raketových bombardérov Tu-160 má odrážať časť energie jadrového výbuchu. Informáciu oznámili v korporácii Rostech.


 

“Je to svojho druhu ochrana posádky – Tu-160 môže niesť tiež jadrové zbrane, tepelná energia jadrových výbuchov je obrovská, a odrazenie časti tejto energie môže posádku ochrániť,” uvádza sa v správe pre tlač.

 

Nadzvukový strategický raketový bombardér Tu-160 s meniteľnou geometriou krídla je základným lietadlom ďiaľkového letectva RF. Je to najväčšie a najvýkonnejšie nadzvukové lietadlo a najťažšie vojenské lietadlo vo svete. Je určené pre ničenie najdôležitejších cieľov jadrovými a konvenčnými zbraňami vo vzdialených zemepisných oblastiach.

 

 

Považuje sa za jedno z najkrajších lietadiel vo svetovom letectve, letci ho nazývajú “Biela labuť”. Aby bol zdôraznený význam každého jednotlivého stroja, dali im letci osobné mená: Valerij Čkalov, Iľja Muromec a podobne.

 

“Jednotlivé časti dolnej plochy draka sa natierajú špeciálnou farbou. Tak to bolo vždy, od samého začiatku, od čias studenej vojny, kedy bola pravdepodobnosť veľmi veľká. Skutočne je to zvláštna farba, “povedal v rozhovore pre Sputnik bývalý náčelník Diaľkového letectva generálporučík Michail Oparin.

“Aj dolné plochy Tu-95MS sa tiež natierajú takou farbou, a pri Tu-22M3 tiež. Klasika, “dodal generál.

 

 

Diaľkové strategické letectvo Ruska má niekoľko desiatok strategických raketových bombardérov Tu-160, turbovrtuľových strategických bombardérov Tu-95MS a diaľkových nadzvukových bombardérov Tu-22M3. Sú určené pre ničenie najdôležitejších objektov jadrovými a konvenčnými zbraňami v hlbokom zázemí nepriateľa.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov