.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Nová generácia prilieb TopOw pre pilotov budúceho vrtuľníka NH-90 špeciálnych síl

 


Francúzsko, 1.máj 2021 (AM) – S novou generáciou digitálneho displeja TopOwl budú môcť piloti vrtuľníkov lietať za všetkých podmienok zhoršeného vizuálneho prostredia vďaka digitalizácii a displeju s vysokým rozlíšením.

Prilba bola vyvinutá a zdokonalená v spolupráci s operačným personálom (pilotmi) a francúzskou Agentúrou pre obstarávanie zbraní (DGA) za posledných 20 rokov, vďaka čomu je najvýkonnejšou a najmodernejšou prilbou vo svojej kategórii.  TopOwl, prispôsobený každému pilotovi, predstavuje pre pilotov prínos a veľký prínos pre úspech operačných misií.


NH-90

V októbri 2020 francúzske ministerstvo obrany oznámilo, že zadalo zákazku na vývoj verzie NH-90 pre “špeciálne sily” konzorciu NHIndustries prostredníctvom NAHEMA [NATO HElicopter Management Agency]. Súčasne Francúzi upravili objednávku, aby 10 strojov spĺňalo potrebné technické požiadavky pre “špeciálne jednotky”.


EUROFLIR 410

V porovnaní s NH-90 TTH, ktorý slúži v ľahkom letectve francúzskej armády [ALAT], bude verzia pre “špeciálne sily” obsahovať najmä =optickú guľu= novej generácie =Euroflir 410= a kameru Eurofl’Eye, ktorá podľa spoločnosti Safran ponúka lepšie vnímanie vonkajšieho prostredia vo dne i v noci a za zlých poveternostných podmienok. Kamera sa má kombinovať aj so zameriavačom na prilbe typu TopOwl.

Spoločnosť NHIndustries oznámila spoločnosti Thales výber novej generácie prilby TopOwl s digitálnym displejom pre verziu NH90 pre špeciálne sily. Táto verzia bola vyvinutá na žiadosť Francúzskej agentúry pre obstarávanie zbraní (DGA) pre francúzske špeciálne jednotky a je k dispozícii aj pre partnerské a zákaznícke krajiny NH90. Táto digitálna generácia otvára éru rozšírenej reality na zvýšenie operačných schopností pilotov bojových vrtuľníkov, najmä pri letoch vo veľmi zhoršenom vizuálnom prostredí. Prilba TopOw bola vybraná aj pre štandardný bojový vrtuľník 3 Tiger, ktorý sa vyvíja v spolupráci Francúzska, Nemecka a Španielska.

Špeciálne jednotky sú vojenské jednotky so špecifickým výcvikom na zhromažďovanie spravodajských informácií, alebo operovanie za nepriateľskými líniami. Evolúcia NH90 pre špeciálne sily prináša výrazné zvýšenie schopností pri plnení úloh a stavia ho do pozície jedného z najschopnejších taktických dopravných vrtuľníkov na svete, najmä v extrémnych podmienkach prostredia, ako je piesok, sneh, hmla, alebo tmavé noci.


TopOwl

Prilba TopOwl je v prevádzke od roku 2005 a je overená v boji. Jeho nová digitálna generácia zlepšuje rozlíšenie a umožňuje prezentovať obraz zo snímača bez straty kvality, čím sa posúvajú hranice letu v zhoršených vizuálnych podmienkach. Využíva najnovšie digitálne technológie a integruje kybernetickú bezpečnosť už pri svojom vývoji.

Digitálny displej TopOwl pomáha znižovať únavu pilota a zlepšovať spoluprácu posádky, ktorá je nevyhnutná počas najnáročnejších misií tým, že zobrazuje relevantné informácie priamo pred očami pilota, kombinuje ich s priestorovým zvukovým výstražným systémom a znižuje okolitý hluk.

TopOwl ponúka aj jedinečné funkcie na pilotovanie bez priamej viditeľnosti v úplnej bezpečnosti a na vykonávanie misií vďaka rozšírenej realite, ktorá je výsledkom syntetického videnia terénu a informácií z 2D alebo 3D senzorov a kamier. Môže sa používať vo dne aj v noci a pomáha pilotovi pri pristátí vo veľmi zlých podmienkach, ako sú oblaky prachu, hmla, sneh alebo veľmi tmavé noci.

Hardvérová konštrukcia najnovšej generácie TopOwl, ktorá je dokonale prispôsobená morfológii každého pilota, sa vyvinula s cieľom znížiť integračné obmedzenia, znížiť elektrický výkon a hmotnosť. Zjednodušenie spojovacích káblov prilby uľahčuje núdzový výstup posádky, najmä v prípade pristátia na vodnej ploche.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov