Nové poloautomatické subkompaktné pištole Ruger MAX-9 
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ruger MAX-9 – nová, malá pištoľ na skryté nosenie

Poloautomatické pištole MAX-9 a MAX-9 Pro 9 mm rozširujú rad špecializovaných ručných zbraní určených na skryté nosenie zameraných na čoraz rozsiahlejší a vnímavejší americký trh, ktorý sa chystá čeliť priamym kontaktom s rešpektovanými konkurentmi, ako je Springfield Armory Hellcat, SIG Sauer P365 a sériou Smith & Wesson Shield


 

 

Už mnoho rokov má 50 štátov USA zákony na vydávanie licencií na skryté nosenie pre svojich občanov, ktoré nahradili desaťročia starú legislatívu.

Od marca 2021 má však osemnásť štátov USA zavedené akési „ústavné pravidlá“, čo znamená, že jednotlivci, ktorých sa netýka zákaz nosenia zbrane nepotrebujú nijakú licenciu na nosenie strelnej zbrane, či už otvorené alebo skryté nosenie, v závislosti od štátu k štátu a niekedy od kraja k okresu.

Ruger je jedným z najznámejších a najdynamickejších amerických výrobcov loveckých, športových a obranných zbraní pre globálne civilné trhy. Už roky neustále chrlí produkty zamerané na rastúci trh. Rok 2021 nie je výnimkou a týka sa aj úplne novej rady poloautomatických pištolí Ruger MAX-9.

.

Séria MAX-9 sa skladá z dvoch modelov. Základnú líniu tvoria modely MAX-9 a MAX-9 Pro. Jediným rozdielom medzi týmito dvoma modelmi je manuálna bezpečnosť. Model MAX-9 je vybavený nízkoprofilovou manuálnou bezpečnostnou pákou na ľavej strane rámu, ktorá je ľahko a rýchlo dosiahnuteľná palcom, zatiaľ čo model MAX-9 Pro takto vybavený nie je.

Oba varianty sú komorované na náboj 9 mm Luger a sú vybavené dvomi dvojradovými oceľovými zásobníkmi, z ktorých každý má kapacitu dvanásť nábojov. Celková kapacita sa zvyšuje na trinásť nábojov s možnosťou vloženia ďalšieho náboja do komory. Každý Ruger MAX-9 alebo MAX-9 Pro je vybavený dvomi zásobníkmi s čiernou polymérovou základovou doskou /pätkou / s opierkou pre prsty pre pohodlnejšie držanie a sú potiahnuté teflónom pre ľahšie zasunutie a uvoľnenie aj v náročných podmienkach.

.

Ruger MAX-9 je vybavený športovo hladkou spúšťou s integrovanou poistkou, ktorá ponúka čistý a hladký chod, výrazné uvoľnenie a krátky reset. Integrovaná bezpečnosť spúšte je pridaná k širokej škále integrovaných bezpečnostných prvkov, ktoré zahŕňajú vnútornú blokáciu úderníka a inšpekčný port umožňujúci vizuálnu kontrolu plnej alebo prázdnej komory.

Pištoľ Ruger MAX-9 je postavená na čiernom vysoko odolnom nylonovom ráme so stredne textúrovanou rukoväťou, ktorý poskytuje bezpečné a pohodlné uchopenie. Rám je jednodielny a precízne opracovaný, kvôli ľahkej a jednoduchej údržbe. Záver je vyrobený z legovanej ocele a má ochrannú povrchovú úpravu z čierneho oxidu a predné aj zadné vrúbkovanie pre ľahšiu manipuláciu.

.

Medzi ďalšie vlastnosti zbraní Ruger MAX-9 a MAX-9 Pro patrí aj pevná predná muška opatrená svetlovodným vláknom HiViz a výškovo nastaviteľné zadné mieridlá ako aj škála mikroskopických mieridiel kompatibilných s niekoľkými populárnymi modelmi MRDS, ako napríklad Crimson Trace Series 1500, HEX vosa, Holosun 407K, 507KM, J-Point MRD, SIG Sauer Romeo Zero, Sightmark Mini Shot A-Spec M3, Swampfox Sentinel, a sedem modelov Shield Sights, RMS, RMS-2, RMSc, RMSw, SMS, SMS-2 a SMSc.

Čiernym oxidom potiahnutý záver z legovanej ocele, hlaveň s dĺžkou 8,1 cm / 3,2 ” so šiestimi drážkami a stúpaním 1:10″ zvyšuje celkovú dĺžku pištole Ruger MAX-9 na celkových 15,2 cm / 6 “.

Model MAX-9 je sotva 2,4 cm / 0,95 ” široký, 11,4 cm / 4,52″ vysoký a váži celkovo 521 gramov. Perfektná kompaktná zbraň pre každodenné a celodenné skryté nosenie.

Pre Ruger MAX-9 a MAX-9 pro je už k dispozícii množstvo príslušenstva vrátane puzdier, mieridiel ako aj kolimátorov a zásobníkov s desať kusovou kapacitou pre lokality, kde sú zákonom upravené limity pre kapacitu zásobníkov predávaných na civilnom trhu.

Pištole Ruger MAX-9 a Ruger MAX-9 Pro sa už na civilnom trhu USA distribuujú za maloobchodnú cenu odporúčanú výrobcom, čo je 499,00 dolárov.

Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov