Zničený Gončarenkov tank T-34-85 (palubné číslo 1-24) na Klárove v Prahe
Aktuality, História,

Prvý tank T-34 v Prahe bojoval s 13 nemeckými samohybnými delami naraz

Prvý sovietsky tank T-34, ktorý dorazil do Prahy 9. mája, bojoval v centre mesta naraz s 13 samohybnými delami fašistov a dokázal dve z nich zničiť, než bol sám zasiahnutý. Vyplýva to z dokumentov vyznamenaných vojakov, ktoré boli zverejnené v novej multimediálnej rubrike na webe Ministerstva obrany RF. Sekcia bola zverejnená dnes v rámci projektu Bez premlčacej lehoty a obsahuje odtajnené archívne dokumenty venované operácii Pražská ofenzíva, v priebehu ktorej Červená armáda oslobodila Československo od fašistických okupantov.


 

V sekcii je zverejnený návrh na vyznamenanie gardového poručíka Ivana Grigorieviča Gončarenka, ktorý je známy tým, že posádka jeho tanku vtrhla ako prvá do Prahy . Konkrétne okolnosti boja v hlavnom meste Československa , v ktorého priebehu Gončarenko zahynul, neboli predtým zverejnené.

 

Ivan Gončarenko

 

“Súdruh Gončarenko v predsunutej hliadke zasadzoval nepriateľovi drvivé rany a vtrhol ako prvý do Prahy. Veľmi rýchlo prenasledoval nepriateľa, zmocnil sa mosta cez Vltavu (Mánesův most ) v centre mesta a začal nerovný boj s 13 samohybnými delami nepriateľa. Súdruh Gončarenko udržiaval most a paľbou svojho tanku zničil dve samohybné delá, “podotýka sa v dokumente.

 

Ivan Gončarenko so svojou posádkou

 

Gončarenko bol veliteľom tanku T-34-85 (palubné číslo 1-24) 1. tankového práporu 63. gardovej Čeľabinsk-Petrokovskej brigády. Tanky tohto typu vyzbrojené 85milimetrovým kanónom sa teraz zúčastňujú pravidelne prehliadok Víťazstvo 9. mája na Červenom námestí v Moskve.

 

Pamätná tabuľa na mieste úmrtia Ivana Gončarenka

 

Podľa fotografií Prahy z tých dní a iných historických dokumentov by mohli Gončarenkovej posádke čeliť nemecké samohybné delá StuG III a Hetzer vyzbrojené kanónmi kalibru 75 mm.

 

Mánesův most v Prahe. Práve tu Ivan Gončarenko podnikol svoju poslednú bitku s nemeckými samohybnými delami

 

V priebehu boja bol Gončarenkov tank zasiahnutý granátom a vznietil sa, sám veliteľ tanku bol ťažko zranený. “Aj keď bol ťažko zranený a krvácal, pokračoval odvážny dôstojník v boji. Druhým zásahom bol súdruh Gončarenko zabitý, “uvádza sa v návrhu na vyznamenanie. V tom čase dorazili na miesto boja hlavné sily sovietskych vojsk, ktoré rozhodli o jeho výsledku a prenasledovali potom ustupujúcich Nemcov.

 

Za prejavenú vytrvalosť, statočnosť a odvahu bol Gončarenko vyznamenaný in memoriam Rádom vlasteneckej vojny I. stupňa.
Ako podotýka Ministerstvo obrany RF, za statočnosť, hrdinstvo a vojenské majstrovstvá prejavené v priebehu operácie Pražská ofenzíva bolo okolo 250 útvarov a jednotiek vyznamenaných rádmi, viac ako päťdesiatim z nich boli udelené čestné názvy. Medailou Za oslobodenie Prahy bolo vyznamenaných viac ako 395 tisíc vojakov a dôstojníkov.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov