.
Aktuality, Letectvo,

Príbeh jedného činu: Sedem rokov čistil nepotrebnú pristávaciu dráhu aby potom zachránil 81 ľudí

Toto je príbeh o mužovi, ktorého svedomitá práca sa neskôr premenila na hrdinský čin. Sedem rokov denne monitoroval stav opustenej dráhy v tajge, aby potom zachránil život 81 ľuďom.


 

Sergej M. Sotnikov

 

Málokto vie, že pred niekoľkými rokmi v hlbokej tajge prežilo zázračne 81 ľudí – pilotov a cestujúcich lietadla smerujúceho z Jakutska do Moskvy. 7. septembra 2010 zlyhal systém napájania, navigačné a rádiové komunikačné vybavenie osobného lietadla Tu-154 vo výške viac ako desať kilometrov. Katastrofa bola nevyhnutná. Lenže potom ohromení piloti videli uprostred lesa dokonale vyčistenú dráhu. Považovali to dokonca za halucináciu.

 

.

 

Odkiaľ, uprostred smrekov a borovíc, sa objavila dráha, bolo pre nich úplne nepochopiteľné. Nebol však čas na premýšľanie: piloti sa rozhodli pristáť. Bolo len málo šancí, pretože dĺžka pásu zjavne nestačila na bežné pristátie. Lietadlo nemalo čas zabrzdiť.

 

Všetko však dopadlo dobre: ​​po pristátí lietadlo narazilo do porastu, ktorý na lietadle nespôsobil vážne škody. Núdzové pristátie sa uskutočnilo na páse vojenského letiska, ktoré nebolo vhodné pre ťažké lietadlá. Dĺžka vzletovej a pristávacej dráhy letiska je 1400 metrov a nestačilo to, aby sa úplne zastavilo lietadlo, to pokračovalo ďalších 180 metrov po lesnom páse. Všetci piloti a pasažieri prežili. Neskôr boli prekvapení, keď sa dozvedeli, že za svoju záchranu vďačia Sergejovi Sotnikovovi, jedinému zamestnancovi letiska Ižma, ktoré bolo v roku 2000 zatvorené. Celých sedem rokov sledoval stav dráhy, aj keď to nikto nepotreboval. Muž jednoducho nemohol inak, pretože to bola jeho práca.

 

.

 

Keby nebolo každodennej práce Sotnikova, cestujúci a posádka linkového lietadla by sa nevyhnutne zrútili. Neskôr získal Sergej Michajlovič medailu II. Stupňa za zásluhy o vlasť a tiež mu bol zvýšený dôchodok o 3117 rubľov. Samotný dôchodca sa však nepovažuje za hrdinu – iba dúfa, že vďaka jeho činu bude opustené letisko v Ižme konečne opäť funkčné: miestni obyvatelia to skutočne potrebujú.

 

 

Piloti Tu-154 sa stali hrdinami Ruska

Dmitrij Medvedev podpísal dekrét s ocenením štátnych príslušníkov Ruskej federácie členov posádky lietadla Tu-154, ktorí núdzovo pristáli na opustenom letisku. Vďaka odvahe a šikovnosti posádky sa nikomu nič nestalo. Prezident Dmitrij Medvedev udelil titul Hrdina Ruskej federácie pilotom Tu-154, veliteľovi posádky Tu-154 Jevgenijovi Novoselovi a druhému pilotovi Andrejovi Lamanovovi za odvahu a hrdinstvo preukázané pri výkone služobných povinností v extrémnych podmienkach. Zvyšku posádky bol udelený Rad odvahy. Toto ocenenie získali:   Vasilij Vyrodov, Nikolay Dmitriev, Elena Dmitrieva, Rifkat Nizamov, palubný inžinier Rafik Karimov, senior letuška Elena Razumová a navigátor Sergej Talalaev.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov