.
Aktuality, Letectvo,

Lietajú príliš nízko: Iránske samovražedné drony úspešne útočia na americké základne v Iraku

Ozbrojené formácie spojené s Iránom v posledných mesiacoch opakovane útočili na americké vojenské objekty v Iraku pomocou dronov. Uvádza sa to v článku denníka „The New York Times“. Podľa zverejnených informácií za posledné dva mesiace tieto formácie najmenej trikrát použili „drony s výbušninami, ktoré sa vrhajú na cieľ“. Najčastejšie sa útoky uskutočňovali v noci.


 

„Irán, ktorý je oslabený rokmi tvrdých ekonomických sankcií, využíva ozbrojené formácie v Iraku, ktoré má pod svojou kontrolou na zvýšenie tlaku na USA a ďalšie štáty, aby rokovali o zmiernení týchto obmedzení v rámci návratu k jadrovej dohode z roku 2015,“ píše NYT. Terčom útokov sa najčastejšie stávali hangáre s americkým vybavením. Zdroje pre „The New York Times“ poznamenávajú, že obrana USA v Iraku nie je účinná proti bezpilotným prostriedkom nesúcim výbušniny, pretože „lietajú príliš nízko“.

 

 

.

Irán predstavil nové bezpilotné lietadlo podobné americkému dravcovi

Vo februári Teherán predstavil bezpilotník Kaman 22 – svoj prvý dron so širokým telom. Zábery nového dronu počas návštevy brigádneho generála Aziza Nasirzadeha, veliteľa IRIAF (Iránske vzdušné sily Islamskej republiky), poskytujú letmý pohľad na domáce bezpilotné lietadlo, s niektorými zbraňami nabitými na vonkajších pylónoch a niekoľkými ďalšími bombami. UAV má údajne dolet 3 000 kilometrov, výdrž 24 hodín a schopnosť uniesť 300 kg užitočného zaťaženia.

 

 

“Tento dron je vybavený bojovým a optickým nákladom a je navrhnutý na základe prevádzkových potrieb vzdušných síl a je v záverečnej fáze výroby,” uviedol veliteľ IRIAF. Podobnosť s americkým MQ-9 Reaper je dosť evidentná, aj keď je pravdepodobne menšej veľkosti (v triede MQ-1 Predator).

 

 

.

Kaman zdieľa s úspešným americkým dronom celkový tvar: zdá sa, že hlavné rozdiely sú v podvozku nosa, v koncoch krídel a v konkávnosti hrbu nosa. Zdá sa, že UAV nesie neznámy ventrálny modul spolu so šiestimi (štyrmi navádzanými a dvoma neriadenými) bombami. Spolu s lietadlom je vedľa lietadla zobrazená celá rada zbraní jedna sa javí ako GBU-12 Paveway LGB (laserom navádzaná bomba) a druhá podobná AN / ALQ-101 ECM.

 

.

 

Iránu sa už skôr podarilo získať / zajať niektoré diaľkovo riadené americké lietadlá vrátane Scan Eagle a modelu RQ-170. Okrem už známeho Shahed-129 má Irán tiež vyvinuté drony so strednou nadmorskou výškou a dlhou výdržou (MALE), ktoré sa javia ako hybrid izraelského Hermes 450 a amerického lovca MQ-1/9, Shahed 181 a Shahed 191 sú vyvinuté z RQ-170 zajatého Iránom v roku 2011.

 

.

 

Americký utajovaný dron bol pri svojom prvom spozorovaní v Afganistane v roku 2007 označovaný ako „beštia Kandaháru“, bol buď unesený pomocou GPS spoofingu, ako tvrdí Irán, alebo s najväčšou pravdepodobnosťou vďaka nehode pri pristávaní kvôli neznámej poruche, keď sa ho zmocnili Iránske revolučné gardy.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov