Ruská korveta projektu 20385 Gremjaščij
Aktuality, Námorníctvo,

Korveta Merkur bude prvou loďou ruskej flotily, ktorá bude postavená na stealth technológii

Najnovšia korveta projektu 20386 „Merkur“ bude prvou z ruských lodí postavená na „stealth-technológii“, uviedli pre RIA Novosti dva zdroje v lodiarskom priemysle. Už aj predtým ruské lode využívali určité prvky „stealth“ technológií, vrátane povlaku pohlcujúceho rádiové lúče, koncept „neviditeľnej“ lode však ešte nebol úplne dopracovaný.


 

„Korveta „Merkur“ bude prvou loďou ruskej flotily, ktorá bude vybavená technológiou absorpcie rádiového signálu po celej ploche vonkajšej povrchovej štruktúry. Podľa predbežných odhadov bude stometrová loď odrážať rádiový signál ako keby išlo o malý čln,“ prezradil zdroj agentúry.

 

Okrem náteru v rámci technológie „stealth“ bude mať korpus korvety zvláštny tvar — bude na ňom minimalizovaný počet vyčnievajúcich prvkov a štrbín a budú použité rôzne kompozitné materiály a špeciálne farby. Druhý zdroj túto informáciu potvrdil s tým, že sa plánujú uskutočniť špeciálne testy účinnosti technológie „stealth“ korvety „Merkur“. Trup korvety je už úplne dokončený a v súčasnosti sa formujú nadstavby lode.

 

Projekt 20386 „Merkur“ je loď novej generácie založená na projekte 20385, v ktorom bude implementovaný modulárny princíp výzbroje a možnosť vypúšťania dronov. Korveta sa začala stavať 28. októbra 2016 pod názvom „Daring“. Súčasťou flotily by sa mala stať v roku 2022. „Merkur“ bude schopný likvidovať nepriateľské lode riadenými strelami, vyhľadávať a ničiť ponorky, poskytovať protilietadlovú obranu pomocou protilietadlového raketového systému a poskytovať delostreleckú podporu pri vyloďovaní morskej pechoty.

 

Ruská korveta projektu 20385 Gremjaščij

 

Rusko chce zveriť ochranu morských oblastí s hliadkujúcimi strategickými ponorkami pred letectvom a ďalšími prostriedkami hypotetického nepriateľa v blízkej morskej zóne korvetám. Po roku 2000 bol prijatý pomerne ambiciózny program výstavby korviet projektu 20380 a ich upravenej verzie, projektu 20385. Do roku 2020 malo byť postavených 20 lodí, ale z mnohých dôvodov bol tento proces spomalený. Korvety spomínaných projektov patria ku hliadkovým lodiam blízkeho morského pásma a sú určené k samostatným operáciám v obmedzených morských oblastiach, ako je Baltské, alebo Čierne more, a tiež v pobrežnej oblasti. Samozrejme môžu vykonávať obranné operácie ako súčasť útvaru väčších lodí. Ich hlavnou úlohou je zabezpečiť protivzdušnú a protiponorkovú obranu. Okrem toho sú vybavené protilodným útočným systémom a tu vidíme hlavný rozdiel medzi projektmi 20380 a 20385. Na palube projektu 20380 sa nachádza raketový systém Uran s doletom až 120 km. Projekt 20385 je vybavený dokonalejším a všestrannejším komplexom Kaliber-NK, ktorý využíva ako protilodné rakety s plochou dráhou letu, tak aj riadené strely, ktoré môžu zasiahnuť pozemné ciele na vzdialenosť až 2500 km.

 

Zaujímavé je, že v roku 2013 velenie ruského námorníctva došlo k záveru, že inštalácia Kalibrov na korvety projektu 20385 nie je nutná, pretože sú to lode pre oblasti blízkej morskej zóny. Avšak už v roku 2015 sa Kalibre používali k útokom na ciele v Sýrii z malých raketových lodí rozmiestnených v Kaspickom mori. V porovnaní s malými raketovými loďami sú korvety výkonnejšie a všestrannejšie, a preto s Kalibrom-NK na palube budú môcť bez podpory vykonávať dosť účinné útoky na protivníkov akejkoľvek úrovne.

 

Korvety projektu 20380 sa mali stať hlavnými “pracovnými koňmi” všetkých štyroch flotíl ruského vojenského námorníctva. Sú vybavené najnovším systémom protivzdušnej obrany Redut, ktorý chráni loď, alebo dokonca aj skupinu lodí pred akýmikoľvek vzdušnými cieľmi na vzdialenosť do 120 km, a tiež dostatočne výkonným radarom pre všeobecné použitie, ktorý môže kontrolovať hladinové ciele v rovnakom dosahu. K boju s ponorkami, a dokonca aj útočnými torpédami sú korvety vybavené komplexom Paket-NK, ktorý umožňuje likvidovať podmorské ciele pohybujúce sa takmer akoukoľvek rýchlosťou vo vzdialenosti až 20 km. Na tieto korvety je možné navyše umiestniť vrtuľník Ka-27 , ktorého úlohou je práve boj proti ponorkám.

 

Korvety projektov 20380 a 20385 sú vybavené 100mm univerzálnym delostreleckým systémom A-190, ktorý môže zasiahnuť hladinové, pozemné i vzdušné ciele v dosahu až 20 km. Aktuálnosť konvenčného delostrelectva v súčasnej dobe neklesá – sú to univerzálne a v prevádzke lacné systémy. Korvety sú navyše vybavené 30mm automatickými šesťhlavňovými kanónmi, ktoré slúžia k ničeniu vysokorýchlostných vzdušných a malých hladinových cieľov, ako sú protilodné alebo riadené strely s plochou dráhou letu. Všetky tieto delostrelecké systémy môžu byť zamerané na ciele v automatickom režime s vysokou presnosťou pomocou moderných radarových a optoelektronických systémov.

 

Video – Ruský prezident na prehliadke korvety Gremjaščij vo februári 2020: 

 

Korvety projektov 20380 a 20385 boli vytvorené s ohľadom na skutočnosť, že moderné lode majú zníženú viditeľnosť z hľadiska radaru. Trup korviet má zodpovedajúcu konštrukciu – naklonené steny nadstavby, radary pokryté špeciálnymi clonami, minimálny počet vyčnievajúcich častí. Okrem toho je potrebné uviesť, že stealth osobitosti základného projektu 20380 boli ďalej rozvíjané v dokonalejším projekte 20385, ktorý je bez druhého stožiaru a jeho silueta sa stala ešte “menej viditeľná”.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov