M240
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ďalší úspech zbrojovky FN – získala americký kontrakt na guľomety M240 vo výške 92 miliónov dolárov

FN America získala zákazku na dodávku variantov guľometov M240 a príslušenstva pre americkú armádu za 92 miliónov dolárov. Toto je tretia významná dohoda spoločnosti s americkou armádou za posledné dva roky. Medzi ďalšie patrí jeden kontrakt na pušky M4 podpísaný začiatkom roku 2020 v hodnote viac ako 119 miliónov dolárov a ďalší v septembri na ľahké guľomety M249 SAW (78 miliónov dolárov).


 

M249 SAW

 

„Zákazka americkej armády na guľomet M240 bola prvou vojenskou zákazkou, ktorú FN získala, a prvou, ktorá sa vyrobila v našom výrobnom závode v Južnej Karolíne,“ poznamenal Mark Cherpes, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti FN America. “Je pre nás cťou pokračovať v našich vzťahoch s armádou a podporovať ich vysokokvalitnými a spoľahlivými zbraňovými systémami pre našich vojakov.”

 

Podmienky najnovšej zmluvy platia do roku 2026. Predchádzajúce dohody sa končia v rokoch 2024 a 2025. FN je historicky jedným z najväčších dodávateľov ručných zbraní pre americkú armádu. Okrem modelu M240 a jeho variantov má spoločnosť v súčasnosti ďalšie kontrakty na FN Mk46, Mk48, Mk17 a Mk20 SSR pre USSOCOM a ďalšie.

 

Posledné dohody boli uzavreté v čase, keď armáda vykonávala testovanie systému ručnej zbrane novej generácie (NGSW), ktorá by mohla nahradiť viaceré z ručných zbraní, ktoré sa v súčasnosti používajú. V súčasnosti prebieha záverečné testovanie a hodnotenie troch finalistov, medzi ktoré patria zbrane od spoločností SIG Sauer, Textron Systems a General Dynamics Ordnance and Tactical Systems. Každá zo strelných zbraní, o ktorých sa ešte uvažuje je v 6,8mm kalibri.

 

FN MAG-58

 

Pre porovnanie, M240 je komorovaný v NATO v kalibri 7,62 x 51 mm. Univerzálny guľomet je odvodený z FN MAG-58 a bol prijatý americkou armádou koncom 70. rokov. Je stále v užívaní a ak sa armáda nakoniec rozhodne pre náboj kalibru 6,8 mm, mohla by sa flotila M240 upraviť výmenou hlavne.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov