Checkmate / Su-75
Aktuality, Letectvo,

Elektrické pedále a tlačidlo “manéver”. Na internete sa objavili fotografie z kokpitu Su-75 Checkmate

Na internete sa objavili podrobné fotografie kokpitu nového ruského stíhacieho lietadla Checkmate / Su-75 spolu s komentármi o jeho odlišnosti od kokpitov iných ruských stíhačiek.


 

Na snímkach je vidieť, že informácie pre pilota sa zobrazujú na jednom veľkom monitore a po jeho obvode nie sú k dispozícii žiadne mechanické tlačidlá pre prepínanie režimov – obrazovka je zjavne dotyková a dokáže reagovať aj na rukavice, v ktorých stíhací piloti lietajú. V kokpite sú ďalšie dva displeje: systémový displej vpravo a dotyková obrazovka v hornej časti.
“Možno, že ten horný displej bude plniť úlohu duplicitného, ​​ale príslušné tlačidlo som na ňom nevidel. Bez zálohy by to bolo veľmi smutné, “píše bloger Fighterbomber.

 

 

Lietadlo je vybavené najmodernejším vystreľovacím sedadlom vyrobeným v Rusku: K-36D5 s dvojfázovým vyhrievaním a nastavením sklonu operadla. Nastaviteľná (s elektrickým pohonom) je tiež vzdialenosť pedálov vzhľadom k výške letca. K dispozícii je nastavenie teploty obleku vo vysokej nadmorskej výške .

 

 

Na ovládacej páke lietadla je tlačidlo “manéver”, ktoré obsahuje vektor riadeného ťahu motora a podľa toho režim super manévrovateľnosti. K dispozícii je ovládací panel doplňovania paliva – jeho výložník je tradične ukrytý v trupe naľavo od kokpitu. Zobrazenie poruchy sa znížilo na štyri kontrolky – zvyšok núdzových informácií sa pravdepodobne zobrazí na displeji.

 

 

Označenie “žiarenie” na krídle môže naznačovať, že sa v ňom skrývajú systémy rádioelektronického rušenia, alebo radarová anténa.
“Motor je podobný modifikácii AL-41, ale odchýlka vektora ťahu je implementovaná nejako inak ako u jeho predchodcov a je skôr ako OVT od MiG,” pokračoval Fighterbomber. Okrem vnútorných oddielov výzbroje má Su-75 minimálne dva vonkajšie odpružené body.

 

 

Nová ruská stíhačka Checkmate bola predstavená pred týždňom na leteckej show MAKS-2021 kde štátna korporácia Rostech uviedla túto prvú ľahkú viacúčelovú stíhačku piatej generácie s jedným motorom. Lietadlo konštrukčnej kancelárie Suchoj má prelomové vlastnosti, vrátane vysokého letového výkonu, širokých útočných a prieskumných schopností, najnovšieho systému palubnej avioniky a zníženej rádiolokačnej viditeľnosti. Ako oznámil generálny riaditeľ Zjednotenej leteckej korporácie Jurij Sljusar, predstavená vzorka nie je model, vzlietne do vzduchu v roku 2023. Statické testovanie stroja skončí za necelý rok.

 

Rusko ponúka nové stíhačky 5. generácie za cenu útočného dronu

Denník India Today komentuje predstavenie nádejnej ruskej stíhačky na leteckej prehliadke MAKS-2021. Hlavná pozornosť sa venuje najmä tomu, aká cena za základnú verziu stíhačky Checkmate bola uvedená v Žukovskom pri Moskve. Pripomeňme, že ohlásená cena je 25 – 30 miliónov dolárov a za túto cenu sa ponúka stíhačka s pôsobivými konfiguračnými funkciami, vrátane radaru s AFAR, pokročilého komunikačného vybavenia, systému elektronického boja atď.

 

“Rusko ponúka stíhačky piatej generácie za nižšiu cenu ako stíhačky štvrtej generácie. Rusko navyše ponúka svoje sľubné lietadlo za cenu útočného dronu. Počas prezentácie odznelo vyhlásenie, že lietadlo Checkmate je schopné zničiť stíhačky piatej generácie zahraničnej výroby a je navrhnuté tak, aby odolalo použitiu systémov 6. generácie. Je tiež potrebné poznamenať, že je „prakticky nezraniteľný pre zahraničné protizvdušné systémy“. Uviedli v India Today.

 

Je pravda, že nie je celkom jasné, s ktorým dronom sa v tomto prípade porovnáva. Napríklad cena MQ-1 Predator sa pohybuje okolo 5 miliónov dolárov. Zároveň sa dodáva, že podľa objednávky v Rusku, ako to bolo oznámené počas predstavenia Checkmate, je možné zo samotného bojovníka urobiť stealth dron. Môže tiež slúžiť ako riadiaci bod letectva pre bezpilotné lietadlá pre útočnú operáciu.

 

Indickí odborníci navyše diskutujú o tom, čo umožňuje Rusku vytvoriť ľahké stíhacie lietadlo piatej generácie za tak nízku cenu. Niektorí sa zároveň domnievajú, že hlavnú úlohu tu zohráva použitie výlučne ruských (domácich) technológií a materiálov – bez nákladného dovozu. Iní sú presvedčení, že uvedená cena je bluf. Tí, ktorí sa domnievajú, že Rusko blufuje cenu nádejného bojovníka, vychádzajú z nákladov, ktoré India plánovala na stavbu svojho lietadla piatej generácie v rámci projektu AMCA. Projekty sú však tiež odlišné.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov