Ilustračné foto: Vrtuľníky Ka-50 nad mestom, zdroj: rg.ru/Dmitrij Pičugin
Aktuality, Letectvo,

Rusko navyšuje výrobu vojenských a civilných vrtuľníkov

Tento rok holding Vrtuľníky Ruska (korparácia Rostech ) dodá Rusku a zahraničným zákazníkom 190 vojenských a civilných vrtuľníkov, čo je o 20 viac ako v minulom roku, oznámil generálny riaditeľ spoločnosti Andrej Boginskij.


 

“Sú rozdelené nasledovne – asi 50 vrtuľníkov sú štátne obranné zákazky, kam patrí Ministerstvo obrany, Ministerstvo pre mimoriadne situácie a ďalšie úrady, asi 50 vrtuľníkov je vojensko-technická spolupráca a 85 vrtuľníkov sú civilné, ako do Ruska, tak do zahraničia,” uviedol . V roku 2020 spoločnosť dodala 170 vrtuľníkov , 95 z nich boli vojenské.

 

 

Vrtuľníky Ruska sú jediným vývojárom a výrobcom vrtuľníkov v Rusku, patria medzi svetových lídrov v tejto oblasti. Holding bol vytvorený v roku 2007, spadá pod neho päť vrtuľníkových závodov, dve konštrukčné kancelárie, podniky na výrobu a obsluhu náhradných dielov, opravárenské závody a servisná spoločnosť, ktorá zabezpečuje po predajný servis v Rusku aj za jeho hranicami. Produkciu nakupuje Ministerstvo obrany , Ministerstvo vnútra, Ministerstvo pre mimoriadne situácie, ďalší štátni zákazníci, letecké spoločnosti Gazprom avia a UTair, veľké ruské a zahraničné spoločnosti.

 

 

Mi-28NM na leteckej šou MAKS 2021

Najnovší útočný vrtuľník Mi-28NM sa zúčastnil letového programu medzinárodného leteckého salónu MAKS-2021 v Moskve. Modernizovaný Nočný lovec sa zúčastnil skupinového letu ruských vrtuľníkov a tiež uskutočnil ukážkový letový program s prvkami komplexnej akrobacie použiteľnej v skutočnom leteckom boji,

 

 

Mi-28N je navrhnutý tak, aby vyhľadával a ničil nízko rýchlostné vzdušné ciele, tanky, obrnené a neobrnené vozidlá, ako aj nepriateľské pracovné sily vo dne, v noci za všetkých poveternostných podmienok. Vrtuľník Mi-28NM bol vyrobený v roku 2009. Keďže bol vylepšeným variantom útočného vrtuľníka Mi-28N Nočný lovec , výrazne sa líši od svojho predchodcu. Palubné radarové zariadenie Mi-28NM pozostáva z inovatívneho zobrazovacieho a ukazovacieho systému namontovaného na prilbe. Vrtuľník je vybavený radarovou stanicou N025, ktorá umožňuje vykonávať kruhové sledovanie. Aktualizácia má tiež nový systém EW. Okrem toho má vrtuľník Mi-28 NM upravený trup a modernizované motory; rádioelektronický palubný systém a zameriavací systém; pomocnú elektráreň a zariadenie na komunikáciu s bezpilotnými vzdušnými prostriedkami. Vrtuľník dostal dvojité riadenie z kokpitu pilota a pilota-operátora a raketu Chryzantema-V. Pre tento stroj sa vytvára ľahká viacúčelová riadená strela, ktorá mu umožní zničiť všetky typy cieľov, ktoré sú definované pre vojenské letectvo mimo dosahu akejkoľvek vojenskej PVO.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov