Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Málo pilotov s letovými skúsenosťami: v Bulharsku nie sú piloti, ktorí by hasili požiare

Vo vojenskom letectve Bulharska sa vyvinula kritická situácia: úplne stratila nielen svoj bojový potenciál, ale v skutočnosti nie je schopná ani vzlietnuť.


 

V tejto východoeurópskej krajine, kedysi optimistickej voči európskej budúcnosti, sa ukázalo, že na boj so zúrivými lesnými požiarmi už nie je síl. Aktuálny personál a stroj, ktorý je schopné zvládnuť katastrofu zo vzduchu, je jedna helikoptéra letectva. Podľa očakávania ho v najbližších dňoch môžu doplniť maximálne ďalšie dve rotorové lietadlá. Predseda vlády uznal, že v prípade hrozivého vývoja situácie by Bulharsko muselo požiadať o zahraničnú pomoc „prostredníctvom európskeho mechanizmu“.

 

Vojenské letectvo krajiny má 12 strojov Cougar a 5 vrtuľníkov Mi-17, ktoré je potenciálne možné použiť na hasičské účely. V skutočnosti však väčšina týchto vrtuľníkov nebola servisovaná, alebo opravovaná a nie sú certifikované na lietanie. Mi-17 má tiež problémy s letovými posádkami, z ktorých mnohé prerušujú cvičenie kvôli nedostatočnému času vo vzduchu.

 

Odborníci spomínanej publikácii vysvetľujú, že najrýchlejší spôsob, ako vytvoriť flotilu hasičských helikoptér, je generálna oprava a vybavenie Mi-17 umiestnených na leteckej základni Krumovo. Na tieto účely to bude trvať asi 3-3,6 milióna dolárov na stroj a 5-6 mesiacov práce, ktorú je možné vykonať v miestnych zariadeniach-v závode Avionams v Plovdive alebo v Terem-Flyer v Sofii. To je však iba časť problému: aj keď sa objaví protipožiarne zariadenie, nebude na ňom nikto lietať, pretože „zostáva len niekoľko pilotov so skúsenosťami s letom“.

“V Krumove je problém s pilotmi – z tých, s ktorými sme uhasili požiare v roku 2010, zostalo len niekoľko –  jedna posádka, maximálne dve”

– pripomína veterán vojenského letectva. Nájdenie financií a technológie je teda len časťou problému.

 

Požiare v stredomorí

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany pomáha nasmerovať pomoc a podporu členských štátov Európskej únie do krajín, ktoré bojujú s bezprecedentnými lesnými požiarmi, informovala v pondelok Európska komisia (EK). Podľa tlačovej správy EK je pomoc nasmerovaná najmä do Grécka. EÚ však pomáha aj ďalším krajinám Stredomoria. Na základe žiadostí Albánska, Grécka, Severného Macedónska, Talianska a Turecka doteraz Európska únia zmobilizovala 14 hasičských lietadiel, tri helikoptéry, približne 1300 záchranárov a 250 hasičských vozidiel, uviedla EK v nedeľu v oficiálnej tlačovej správe.

 

Len v Grécku je momentálne nasadených deväť lietadiel, takmer 1000 hasičov a 200 vozidiel. Najnovšie ponuky pomoci a solidarity cez uplynulý víkend prišli z Francúzska, Nemecka, Poľska, Rakúska a Slovenska, ktoré do Grécka vyslali svoje pozemné hasičské jednotky. Tie spoja svoje sily s kolegami, ktorí do Grécka prišli v predošlých dňoch z Cypru, Francúzska, Českej republiky a Rumunska. Hasičské lietadlá zaslali Cyprus, Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a Švédsko.

 

Podobná európska pomoc bola minulý týždeň nasadená aj na boj proti lesným požiarom v Taliansku, Albánsku a Severnom Macedónsku, pripomína EK. Dve hasičské lietadlá značky Canadair z Francúzska pomáhali hasiť lesné požiare v Taliansku. Dve helikoptéry na podporu hasičských operácií v Albánsku boli odoslané z Česka a Holandska. Pozemné hasičské zbory z Bulharska, Rakúska a Slovinska boli nasadené na pomoc Severnému Macedónsku, ktorému v sobotu Rumunsko poslalo na pomoc ďalšie hasičské lietadlo. EÚ koordinuje aj pomoc pre prebiehajúce hasičské akcie EÚ v Turecku. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že Únia pomáha mobilizovať jednu z doposiaľ najväčších spoločných hasičských operácií v Európe, pretože séria požiarov postihla súčasne niekoľko krajín.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov