Protivzdušný raketový systém Antej-4000
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Dlhá ruka frontového letectva, arktický vrtuľník a ďalšie novinky fóra Army 2021

Neďaleko Moskvy prebehlo medzinárodné vojensko technické fórum Army 2021, ktoré je každoročne prehliadkou vymožeností obranného priemyslu. Celkovo bolo vystavených cez 28 tisíc vzoriek zbraní a techniky z celého sveta. Predstavme si subjektívne TOP 5 najzaujímavejších ruských exponátov.


 

Mi-8AMTŠ-VA

5. miesto. Vrtuľník Mi-8AMTŠ-VA, v podmienkach polárnej noci
Je to arktická varianta viacúčelového transportného a útočného vrtuľníka Mi-8AMTŠ-V vybaveného zariadením výhradne ruskej výroby, ktorý je modernejšou verziou útočného Mi-8AMTŠ Terminátor. Vrtuľník je vyzbrojený niekoľkými guľometmi, pojme až osem protitankových rakiet Šturm-V alebo Ataka, rakety pre letecký boj typu Igla-S, bomby a kontajnery s kazetovou muníciou.

 

Arktická varianta Mi-8AMTŠ-VA bola vyvinutá s ohľadom na špecifiká využitie v klíme s nízkymi teplotami (počnúc 40-50 stupňov Celzia pod nulou) a obmedzenou viditeľnosťou pri vykonávaní letov, vrátane obdobia polárnej noci. Posádka arktického vrtuľníka má špeciálne oblečenie so zahrievacím a klimatizačným systémom.

 

BVP K-17

 

4. miesto. OT K-16 a BVP K-17, neobvyklé kolesá
Najmodernejšie obrnené vozidlo a bojové vozidlo pechoty na kolesovom podvozku Bumerang sa aktuálne zúčastňujú štátnych skúšok a je celkom pravdepodobné, že v najbližších mesiacoch ich dostane ruská armáda.

 

Sme zvyknutí na to, že sovietske a ruské bojové vozidlá pechoty sú pásové, avšak kolesový podvozok je jednoduchší v prevádzke a tiež umožní účinnejšie využitie objemov trupu a zabezpečí lepšiu ochranu bojového priestoru a priestoru pre výsadkárov. Na novom podvozku budú určite tiež rôzne zbrojné systémy, protilietadlové, rádioelektronického boja, rozviedky, opravárske a evakuačné.

 

Nové OT a BVP sú vyzbrojené bojovými modulmi s rýchlopalným kanónom a niekoľkými protitankovými raketami typu Kornet, ktorými sa dá zlikvidovať akákoľvek obrnená tanková technika a ochranné zátarasy.

 

Sosna na podvozku BTR-82

 

3. miesto. Protivzdušný raketový systém Sosna na podvozku BTR-82, slabá viditeľnosť na prednej línii
Systém Sosna úspešne absolvoval v roku 2019 štátne skúšky a bol prijatý do výzbroje ruskej armády v dvoch prevedeniach, na podvozku MT-LB a na podvozku bojového vozidla pechoty BMP-3 . Obe varianty podvozku sú pásové, preto sú obe vozidlá dosť ťažké. Na výstave Army 2021 bola prvýkrát prezentovaná varianta systému, ktorý má na podvozku obyčajné kolesové obrnené vozidlo BTR-82.

 

Výroba takejto verzie značne rozšíri varianty použitia systému ako ruskou armádou, tak pre exportné dodávky. Sosna je moderné stelesnenie koncepcie skrytého protivzdušného systému, ktorý nie je vybavený radarom, a ktorého činnosť sa teda nedá objaviť na diaľku. Pre objavenie cieľa a jeho sledovanie používa Sosna pasívny (nevyžarujúce rádiové vlny) optický elektronický systém a na zameranie rakiet používa laserový lúč. Výborná ochrana pred poruchami a slabá viditeľnosť umožní použitie tohto protivzdušného raketového systému bezprostredne na prednej línii. Jedno odpaľovacie zariadenie pojme hneď 12 protileteckých rakiet v transportných odpaľovacích kontajneroch, ktoré zaistia zásah cieľov vo vzdialenosti až 10 km.

 

Po novom systéme Sosna bude určite veľký dopyt v zahraničí, môže sa stať rovnako populárny ako sovietske systémy Strela a Strela 10, ktoré mimochodom neuniesli viac ako štyri rakety každá. A samozrejme Sosna dokáže získať informácie o cieľoch od vyšších informačných systémov cez digitálne komunikačné kanály. Poskytuje to úplne nové možnosti na ochranu vojakov bez zrušenia maskovania systémov protivzdušnej obrany.

 

2. miesto. Antej-4000, so zameraním na hypersonické ciele
Antej-4000 je najnovší exportný variant protivzdušného raketového systému S-300V4, ktorý už niekoľko rokov majú vo výzbroji ruské jednotky protivzdušnej obrany. S-3000V4 je zase značne obnovená modifikácia systému S-300V , ktorá dokáže zabezpečiť protivzdušnú a protiraketovú obranu doslova v šírom poli, lebo nepotrebuje pripravené plošiny.

 

Zvláštnosť S-300V4 spočíva v tom, že nový systém je plne digitálny a dokáže prijímať a vysielať informácie o situácii vo vzduchu a o ostreľovaných terčoch ako vyšším, tak susedným systémom.

 

Je to stelesnenie princípu pohotovej informačnej výmeny pri odrážaní masívneho leteckého a kozmického útoku. Systém S-300V4 dokáže zasiahnuť lietadlá na vzdialenosti až 380 km a balistické rakety na vzdialenosti do 45 km. Nestačí na medzikontinentálne balistické rakety, ale dokáže výborne zvládnuť taktické rakety a rakety stredného doletu. Je celkom pravdepodobné, že s novým digitálnym zariadením a raketami dokáže S-300V4 zasiahnuť aj niektoré hypersonické ciele, táto informácia nebola zverejnená, ale isté technické kapacity systému umožňujú tento predpoklad.

 

305 / LMUR

 

1. miesto. Výrobok 305 / LMUR, dlhá ruka frontového letectva
Toto je snáď tá najväčšia senzácia . Ľahká viacúčelová riadená raketa (LMUR), takzvaný výrobok 305, ktorý bol prvýkrát prezentovaný práve na výstave Army 2021.

 

Informácie o tom, že v Rusku prebiehajú skúšky novej veľkej rakety pre vrtuľníky, sa už niekoľko rokov objavujú v médiách. V niektorých správach sa dali dokonca na moment uvidieť vrtuľníky s neznámou raketou na pylónoch, teraz ju konečne môžeme vidieť na vlastné oči. Výrobok 305 bol vyvinutý známou raketovou konštrukčnou kanceláriou z mesta Kolomna v Moskovskej oblasti, kde predtým pracovali na unikátnom raketovom systéme Iskander a veľkom počte ďalších raketových systémov rôznej triedy. Už bola spustená sériová výroba LMUR, ktoré budú dodávať pre výzbroj vrtuľníkov frontového letectva ruskej armády. Dolet má 14,5 km. Dokáže zasiahnuť všetky druhy cieľov bez vstupu do priestoru protivzdušnej obrany prednej línie nepriateľa. Ide v podstate o najnovšiu “dlhú ruku” moderného frontového letectva, ktorá značne rozšíri bojové kapacity vrtuľníkov a útočného letectva.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov