Zábery z prehliadky
Aktuality, Bezpečnosť,

Schudnutý Kim zorganizoval v Pchjonjangu vojenskú prehliadku. Nové rakety neboli zaznamenané

V noci na štvrtok sa v hlavnom meste Severnej Kórei konala vojenská prehliadka pri príležitosti 73. výročia založenia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Procesie na centrálnom námestí na počesť zakladateľa štátu Kim Il Sunga sa osobne zúčastnil jeho vnuk, súčasný severokórejský vodca Kim Čong-un. Nehovoril.


 

 

Udalosť trvala asi hodinu. Na základe záberov štátnych médií a informácií od juhokórejských predstaviteľov nové strategické zbrane tentoraz neboli k dispozícii. Zapojený bol aj výrazne menší počet osôb a jednotiek armádnej techniky – v porovnaní s predchádzajúcimi sprievodmi v januári a októbri minulého roku. Potom Severná Kórea, vyvíjajúca jadrový a raketový program napriek medzinárodným sankciám, predviedla svoju najprovokatívnejšiu zbraň, píše Associated Press.

 

Severná Kórea predviedla núdzovú jednotku na prevenciu chorôb

 

„Myslím si, že prehliadka bola určená predovšetkým pre interné publikum, a nie pre prenos správ z USA alebo Južnej Kórey, “ citovala tlačová agentúra Yenhap vojenského predstaviteľa v Soule.

 

 

Prehliadka bola prvou od nástupu prezidenta USA Joea Bidena do úradu. Pri predchádzajúcej takejto udalosti v januári, niekoľko dní pred Bidenovou inauguráciou, Kim hovoril o svojom zámere posilniť jadrový arzenál. Podľa Ústrednej telegrafnej agentúry KĽDR boli hlavnými účastníkmi súčasného pochodu príslušníci rôznych polovojenských jednotiek a síl verejnej bezpečnosti vrátane aktivistov Červenej gardy pracujúcich a roľníkov. Táto štruktúra je považovaná za najväčšiu civilnú organizáciu sebaobrany v krajine a pozostáva z viac ako 5,5 milióna ľudí – predovšetkým robotníkov a zamestnaných v poľnohospodárstve.

 

 

Cez námestie okrem iného pochodovali ľudia v oranžových ochranných oblekoch a plynových maskách. Odborníci naznačili, že ich prechod bol určený na demonštráciu úsilia severokórejských orgánov v boji proti infekcii koronavírusu.

 

 

Pozorovatelia tiež upozornili na skutočnosť, že Kim Čong-un schudol ešte viac a teraz vyzerá zdravšie. O zdraví korpulentného politika sa už niekoľko rokov šíria rôzne chýry. V júni severokórejské médiá zverejnili zábery Kima po tom, čo sa niekoľko týždňov neukázal na verejnosti. A potom si mnohí prvýkrát všimli jeho výrazné chudnutie.

 

 

Rusko sa môže stať spojencom Ameriky v kórejskej otázke

“Na zatvorenie alebo prinajmenšom pozastavenie jadrového programu KĽDR Spojené štáty potrebujú podporu ďalších veľkých mocností s vplyvom v Pchjongjangu, ktoré majú záujem denuklearizovať región. Rusko sa preto môže stať spojencom Ameriky v kórejskej otázke.” Myslí si to americký publicista Doug Bandow, ktorého článok publikoval denník The National Interest.

 

Severokórejská kópia ATGM Kornet

 

Podľa jeho názoru by Moskva mohla cenným spôsobom prispieť k vyriešeniu problému jadrového odzbrojenia na Kórejskom polostrove. A hoci dnes rusko-americké vzťahy prechádzajú ťažkými časmi, v tejto záležitosti sa Ruská federácia a Spojené štáty, ako navrhuje Bandow, mohli dohodnúť na interakcii, pretože tu sa ich záujmy vo všeobecnosti zhodujú.

 

 

Nedá sa povedať, že Moskva nejako ovláda Pchjongjang, dokonca pre neho nie je ani hlavným orgánom. V tomto je výrazne nižšie ako Čína. Rusko má však s KĽDR ekonomické väzby a ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN oslabuje tlak západných krajín na Severnú Kóreu. Ruská federácia zároveň s veľkým znepokojením sleduje hromadenie vojenského arzenálu Pchjongjangu.

 

 

Americká tlač poznamenáva, že v tomto sa záujmy USA a Ruskej federácie zhodujú, takže Washington by nemal zanedbávať Moskvu ako možného spojenca obhajujúceho denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov