Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Napriek údajnému víťazstvu boje v Panjshire prekvapivo stále pokračujú. Taliban zabil brata afganského viceprezidenta

Bojovníci Talibanu zabili Rohullaha Saleha, staršieho brata bývalého afganského viceprezidenta Amrullaha Saleha, ktorý sa po odchode zosadeného prezidenta Ašrafa Ghaního vyhlásil za úradujúcu hlavu štátu.


 

Synovec Rohullaha Saleha agentúre Reuters potvrdil , že Taliban popravil brata bývalého afganského viceprezidenta a zabránil jeho príbuzným pochovať ho. Podľa k India Today, Rohullah Saleh bol zabitý pri stretoch s Talibanom v Panjshire – jedinom území, ktoré nebolo obsadené bojovníkmi po zaujatí Kábulu. Hindustan Times píše, že Rohullah Saleh bol zabitý pri pokuse opustiť Panjshir.

 

Taliban dvakrát vyhlásil víťazstvo nad silami odporu v rokline Panjshir. Odporové sily Talibanu, ktoré bojujú pod vedením Ahmada Massouda, tieto tvrdenia odmietli.

 

Odboj prechádza na partizánsku vojnu

Pred pár dňami po ofenzíve Talibanu, sa odporové sily v Panjshire rozhodli zmeniť taktiku boja proti Talibanu. Podľa vyhlásenia ich predstaviteľa Aliho Maisama Nazariho sa bojovníci teraz sťahujú do hôr, odkiaľ budú naďalej viesť partizánsku vojnu.

 

Amir Khan Mutaki, hovorca vedenia teroristického hnutia Taliban, medzitým na Twitteri napísal, že 200 povstalcov vrátane 30 veliteľov sa vzdalo Talibanu v Panjshire a taktiež boli zaistené ich zbrane a strelivo. Taliban včera vyhlásil, že vojna v Afganistane skončila a že Panjshir je posledná z 34 afganských provincií pod jeho kontrolou.

 

O operáciách Talibanu existuje veľa otázok

Predstavitelia milícií Massouda mladšieho tvrdia, že si „stále zachovávajú kontrolu nad kľúčovými bodmi údolia Panjshir“, čo Taliban popiera. O jeho operáciách koluje veľa otázok. Medzi hlavné otázky patrí kto presne v Talibane vyvíja operácie?

 

Taliban sa priblížil ku Kandaháru najmenej z troch smerov vo veľkých formáciách, ktoré boli na začiatku oddelené najmenej 230 kilometrami. Potom pokročilé skupiny, ktoré sú vlastne špeciálnymi jednotkami, vstúpili do miest a zaujali pozície na najvyšších budovách, kľúčových križovatkách a infraštruktúrnych zariadeniach. Ďalej boli zničené centrá aktívneho odporu, načo sa afganské bezpečnostné sily jednoducho vzdali Talibanu alebo, prezlečení za civilné obyvateľstvo, vzdávajúc sa zbraní , vyšli cez niektoré dopravné koridory, ak bola taká príležitosť.

 

Diskutuje sa aj o ďalšej dôležitej otázke: Ako prebiehala komunikácia medzi jednotlivými jednotkami Talibanu počas zajatia Panjshiru a veľkých afganských miest? Je nepravdepodobné, že by skupina mala nejaké extra vyspelé zariadenia, ktoré by umožňovali nielen komunikáciu v horách, často na opačných stranách hrebeňov, ale aj používanie bezpečných komunikačných kanálov.

 

Preto zaznieva úvaha, podľa ktorej by armáda NATO, ktorá bola v Afganistane stále v slušnom množstve, mohla ľahko prerušiť komunikačné kanály Talibanu, čo by aspoň výrazne skomplikovalo teroristické operácie na zajatie Kundúzu a Kandaháru. Členovia NATO mohli, ale … jednoducho to neurobili.

 

Príprava a vedenie operácií sa vyznačovalo špeciálnym rozpracovaním. Preto plánovanie zajatia miest a Panjshiru očividne nerobili „amatéri v sandáloch“. Existujú aj názory, ktoré považujú to čo sa deje za dobre nasmerované divadelné predstavenie, v ktorom Taliban predstiera, že vykonáva bleskurýchle operácie, afganská armáda predstiera, že sa im vzpiera, a na Západe naďalej predstierajú, že majú z toho všetkého veľké obavy.

 

Taliban nebude poskytovať informácie o teroristoch druhým štátom
Hnutie Taliban nemá v úmysle vykonávať spoločné protiteroristické operácie s inými krajinami ani si vymieňať informácie o teroristoch. V rozhovore pre čínsky denník „Global Times“ to povedal oficiálny predstaviteľ hnutia Suheil Šahin.

„Nemáme v pláne vykonávať protiteroristické útoky ani zdieľať spravodajské informácie s inými štátmi. Naše spravodajské a obranné oddelenia to urobia nezávisle,“ povedal Šahin denníku. Poznamenal, že Taliban má schopnosti, skúsenosti a potrebné zbrane na riešenie bezpečnostných výziev. A ďalšie štáty „im môžu vyjadriť svoje znepokojenie prostredníctvom diplomatických kontaktov“.

 

Šahin zároveň zopakoval známu tézu Talibanu, že „nikto nemôže použiť afganskú pôdu proti iným krajinám“. Dištancovanie sa od teroristických organizácií je podľa neho v záujme Afganistanu, pretože Taliban sa mieni zamerať na obnovu krajiny. Šahin tiež povedal, že v súčasnosti budú protiteroristické operácie vykonávať ministerstvo obrany, ministerstvo vnútra a spravodajské služby Islamského emirátu Afganistan.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov