Torpédo Poseidon
Aktuality, Námorníctvo,

Družicové snímky osvetľujú nové atómové torpéda Ruska

Vojenské námorníctvo RF pomaly, no iste, naznačuje ako mieni využívať svoju najnovšiu strategickú zbraň – torpédo o veľkosti autobusu s obrovskou atómovou hlavicou, hovorí autor článku v Resett (Nórsko) Henrik Werenskiold. „Je to paráda, že Rusko sa už dokáže ubrániť banditskému štátu USA a jeho poslušných pudlíkov z NATO,“ zareagoval na to jeden z čitateľov.


 

„Poseidon“ sa v dokumentoch US Navy nazýva „medzikontinentálnym atómovým torpédom s atómovým pohonom“, ktoré potrebuje nové základne a infraštruktúru. Družicové snímky lodeníc Vojenského námorníctva RF pri Severodvinsku nám umožňujú vytvoriť si predstavu o tom, kde a ako sa ruské námorníctvo chystá použiť novú zbraň.

 

 

Snímky spoločnosti Maxar, ktoré má k dispozícii Vojenský námorný inštitút USA, potvrdzujú, že pri nedávno vybudovanom móle bolo ukotvené ruské špeciálne plavidlo „Akademik Aleksandrov“. Loď má podľa všetkého na palube torpédo „Poseidon“ alebo s ním súvisiaci náklad.

 

 

Lodenica v Severodvinsku sa nachádza v ústí Severnej Dviny v Bielom mori. Práce nad novým mólom sa začali v roku 2018 a ukončené boli v roku 2020. V júli a v auguste tam bol spozorovaný „Akademik Aleksandrov“. Nedávno sa vedľa nového nábrežia objavila veľká stavba, zrejme nejako súvisiaca s „Poseidonom“ alebo jeho testovaním. A betónové mólo taktiež.

 

 

V Severodvinsku konštruujú jedny z najmodernejších ruských ponoriek a mesto je tesne spojené s „Poseidonom“. Nachádzajú sa tu lode a špeciálne člny, zapojené do prvých testov torpéda. Ponorka „Sarov“ (B-90) bola spustená na vodu v roku 2007 a, zdá sa, že bola skonštruovaná špeciálne na testy veľkých torpéd typu „Poseidon“. Aj ona bola videná pri móle.

 

 

Nová strategická hrozba
„Poseidon“ je novou odrodou strategickej zbrane, ktorá od základu mení predstavy o atómovej hrozbe. A hoci sa charakteristiky tohto systému prísne utajujú, predpokladá sa, že nová zbraň bude mať vysokú rýchlosť a bude pôsobiť vo veľmi veľkých hĺbkach.

Vyzbrojovať ňou sa bude loďstvo nových „materských“ ponoriek, predurčených na rozmiestnenie obrovských torpéd. Prvá z nich, K-329 „Belgorod“, v súčasnosti kotví na protiľahlom brehu rieky. Ponorka prechádza motorickými testami a práve sa chystá na kalibráciu echolokátora.

 

 

Vedľa sa konštruuje ďalšia ponorka pre „Poseidon“ – „Chabarovsk“. Očakáva sa, že celkovo budú skonštruované štyri materské ponorky pre „Poseidony“, ktoré po pár rokoch začnú operačné hliadkovanie v oceánoch.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov