Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prvé použitie ruského systému elektronického boja Murmansk-BN vyplo komunikáciu NATO v Európe

Ruské ministerstvo obrany v reakcii na rozmiestnenie ďalších jednotiek NATO na severe a západe Európy posilnilo svoje vojenské zoskupenie v oblasti Kaliningradu. Spolu s ním tam boli nasadené ruské systémy elektronického boja „Murmansk-BN“.


 

Prvá aktivácia systémov elektronického boja s ultra dlhým dosahom zanechala všetky sily NATO v európskom priestore bez komunikácie. „Zasiahnuté“ boli vojenské a strategické zariadenia Severoatlantickej aliancie vrátane námorných a leteckých základní. V súčasnosti je 3000km dosah systému elektronického boja Murmansk-BN najväčší na svete. Nespôsobuje žiadne významné škody na elektronických systémoch, ale potláča samotný signál, čím pripravuje nepriateľa o koordináciu a komunikáciu, ktorá sa stáva kritickou v modernej vojne.

 

Dôležitou súčasťou komplexu Murmansk-BN je schopnosť prerušiť výmenu informácií medzi satelitmi a stíhačkami F-35. Vďaka tomu je ich použitie na bojisku prakticky zbytočné. Podľa portálu Sohu bolo nasadenie systému elektronického boja Murmansk-BN v Kaliningradskej oblasti pre NATO šokom a uštedrilo reputačnú ranu obranným schopnostiam USA.

 

Predtým sa komplex Murmansk-BN nachádzal iba na polostrove Kola. Vzhľadom na nárast síl NATO na západných hraniciach Ruska však ministerstvo obrany RF nasadilo tieto systémy elektronického boja vo všetkých ohrozených oblastiach.

 

19 nových modelov zariadení rádio-elektronického boja

Do výzbroje ruských ozbrojených síl postúpilo 19 nových modelov zariadení rádio-elektronického boja (REB) vrátane leteckých. Oznámil to v máji podpredseda vlády Ruskej federácie Jurij Borisov.

„Spoločným úsilím ruského ministerstva obrany, vedeckými a obranno-priemyselnými komplexmi sa od roku 2015 vytvorili moderné rušiace systémy na zemi, vo vzduchu a na mori na všetkých úrovniach velenia a riadenia, z ktorých mnohé nemajú vo svete obdoby,“ cituje ho Interfax.

 

Podľa Borisova bolo vyvinutých 19 najmodernejších rádio-elektronických bojových zariadení vrátane leteckých. Pri ich tvorbe boli zohľadnené vyhliadky na vývoj riadiacich systémov pre vojakov a zbrane cudzích armád, upozornil podpredseda vlády. Dodal, že dodávka tohto vybavenia vojskám umožnila výrazne rozšíriť dosah potlačenia rádioelektronických prostriedkov potenciálneho nepriateľa a zvýšiť rozsah ich použitia 3,5-násobne. Medzi technologicky najvyspelejšie patria komplexy „Palantin“ a „Tirada“.

 

„Schopnosti týchto komplexov sú bez preháňania jedinečné. Sú schopné ovplyvňovať širokú škálu rádioelektronických prostriedkov, zabezpečovať prerušenie činnosti nepriateľských vojsk a systémy kontroly zbraní, ako aj pokrývať dôležité štátne a vojenské objekty pred zásahom modernými prostriedkami,“ dodal podpredseda vlády .

 

V apríli vojenskí experti pre Izvestiju povedali, že jednotky REB uskutočnia tento rok niekoľko cvičení. Precvičia si zručnosti vo vytváraní špeciálnych zón, ktoré sú úplne neprístupné pre riadené strely, vysoko presné zbrane a nepriateľské drony. A už v roku 2022 sa takéto manévre budú opakovať v celoštátnom meradle.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov