Rok 2020, vypustenie rakiet Kaliber v Sýrii
Aktuality, Námorníctvo,

Koľko rakiet Kaliber má ruská flotila? Toto číslo Vás prekvapí

Od uvedenia prvého nosiča rakiet Kaliber do prevádzky uplynulo presne 9 rokov a pri tejto príležitosti zhrnieme niektoré výsledky. Čo sa za tento čas podarilo dosiahnuť, koľko nosných rakiet už bolo nasadených a aké vyhliadky ruskú flotilu čakajú.


 

V novembri 2012 bola ruskej flotile odovzdaná takmer revolučná loď a prvý nosič najnovších riadených striel, Projekt 11611K Dagestan MRK. Má na palube 8 síl pre “Kaliber”, presne tak, ako na malých raketových lodiach ruskej flotily. Len o šesť mesiacov neskôr dostala flotila ďalší ikonický MRK – projekt 21631. Má rovnaký počet raketových síl a vo všeobecnosti sa veľmi nelíši.

 

Kaliber 3M-54E1

 

9 lodí tohto projektu je už postavených, plus ďalšia bude uvedená do prevádzky v blízkej budúcnosti. Podobne „Karakurt“ projektu 22800, z ktorého sú už 3 kusy vo flotile a 3 ďalšie na kotviacich skúškach. Majú podobne 8 odpaľovacích zariadení, čo nám dáva 112 rozmiestnených rakiet výlučne na malých raketových lodiach.

 

Pri väčších lodiach začíname s korvetami, konkrétne projektom 20385. Teraz sú vedúcou loďou vo flotile, ale už sa realizuje séria 6 jednotiek, z ktorých jedna je takmer dokončená a pláva. Rovnako ako MRK má 8 odpaľovacích zariadení pre „Kaliber“, ako aj ďalší zástupca triedy – fregata Project 11356R Burevestnik, ktoré sú vo flotile tri.

 

Pri väčších hladinových lodiach hovoríme samozrejme o projekte 22350, ktorý má na každom zástupcovi 16 odpaľovacích zariadení. Vo flotile sú teraz 2, plus jeden je takmer dokončený, ale existujú nuansy.

 

Fregata maršal Šapošnikov

 

Po prvé, len 4 lode projektu dostanú po 16 odpaľovacích zariadeniach – zvyšok už 32. A po druhé, v roku 2023 bude položená prvá fregata Projektu 22350M, čo je vlastne plnohodnotný torpédoborec a má 48 síl, ale toto je budúcnosť a teraz s tým počítame…. Mimochodom, pred rokom tichomorská flotila dostala modernizovanú fregatu Projekt 1155 Maršál Šapošnikov, ktorá rovnakým spôsobom nesie 16 buniek. Celkovo veľké povrchové jednotky v ruskej flotile nesú spolu 80 buniek.

 

A teraz sa obraciame na početnejšiu triedu nosičov, a to ponorky. Začnime diesel-elektrickými ponorkami. Za najmasívnejší nosič je považovaný projekt 636.3, z ktorého je v prevádzke už 9 kusov a zazmluvnených je 13. Každá ponorka nesie až 18 „Kalibrov“, ale to je maximum munície, bez torpéd a iných zbraní, takže “pracovných” maximálne 10 rakiet. Rovnaká situácia s projektom 677 – vo flotile je zatiaľ len jedna a ďalšie dve ponorky sú takmer dokončené a testujú sa. K tomu by som rád pridal Projekt 877 „Halibut“, ktorý nesie aj „Kaliber“ a vo flotile ich je 11 kusov.

 

Celkovo je rozmiestnených až 210 rakiet. Ako vidíme, základom síl nesúcich „Kaliber“ sú ponorky, aj keď sme uvažovali iba o dieselelektrických ponorkách, a je ľahké to vysvetliť – čo sa dá povedať, ale pri zrážke s flotilou na úrovni USA , bude ponorková flotila oveľa efektívnejšia, takže hlavný dôraz bol kladený na ňu.

 

A prejdeme k lodiam s jadrovým pohonom – najmocnejším predstaviteľom. Začnime s ponorkou Jaseň, z ktorých 3 už boli postavené – v decembri tohto roku sa flotila objaví vo flotile “Novosibirsk”. Každá ponorka nesie vo vertikálnych odpaľovacích zariadeniach až 40 „Kalibrov“ a namiesto časti torpéd si môže vziať aj tucet ďalších (pre masívne útoky na súši). Tu môžete pridať “Ščuku-B”, z ktorej štyri sú  nosiče “Kalibrov” podobne namiesto časti torpéd, ktorých je na palube až 40 kusov.

 

Ponorka projket-u 955 triedy BOREJ

 

Vezmime si tucet, reálne čísla sú dostupné len Ministerstvu obrany. Celkovo máme na jadrových ponorkách nasadených až 190 „Kalibrov“, hoci nám chýbajú nešpecifické nosiče. Napríklad strategické Borej, ktoré nesú aj tieto rakety. Existuje aj záhada týkajúca sa modernizácie projektu 949A – je veľmi pravdepodobné, že jeden zástupca bol prerobený na nové zbrane alebo plus 72 rakiet, ale neexistuje žiadne potvrdenie, takže by sme ich ešte nemali brať do úvahy. Podobná situácia je aj u niektorých ďalších ponoriek. Inými slovami, všetky uvedené čísla sú to, čo námorníctvo zaručene v súčasnosti má, bez konvencií a nuancií.

 

Spodná čiara ako výsledok 9 rokov implementácie programu prezbrojenia flotily? Rozmiestnených takmer 600 rakiet. je to málo? Absolútne nie – číslo je obrovské, ale to je len začiatok.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov