USS Gerald R. Ford
Aktuality, Námorníctvo,

Čína stavia v púšti napodobeninu americkej lietadlovej lode pre nácvik raketových útokov

Armáda ČĽR má v úmysle trénovať raketové útoky proti americkému námorníctvu . Za týmto účelom Čína postavila v strede krajiny, v púšti Taklamakan, raketový cieľ v tvare americkej lietadlovej lode triedy Ford.


 

 

Túto informáciu zverejnil portál USNI News, ktorý vlastní americký námorný inštitút, s odvolaním sa na údaje z vesmírnych snímok, ktoré poskytla americká spoločnosť Maxar Technologies. Vedľa „lietadlovej lode“ v púšti je napodobenina torpédoborca ​​triedy Arleigh Burke, vyrobená tiež v plnej veľkosti.

 

 

Čínska armáda rozmiestnila „lode“ amerického námorníctva v blízkosti cvičiska, kde Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) vedie raketovú paľbu. Testovala sa tu najmä skorá verzia protilodnej balistickej strely DF-21D.

 

Torpédoborec Arleigh Burke

 

Fotografie ukazujú, že makety sú postavené bez nadmerných detailov, hoci ich vonkajšie obrysy sú úplne identické s obrysmi vojnových lodí, ktoré napodobňujú. Zároveň vidno vysoké stožiare, pravdepodobne na umiestnenie meracích prístrojov.

 

 

Myšlienka stavať makety amerických lietadlových lodí na nácvik úderov nie je nová. Predtým niečo podobné vytvorila iránska armáda v Perzskom zálive. Samotní Američania aktívne využívajú technológie prototypovania vrátane makiet čínskych a ruských protilietadlových raketových systémov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov