Bezpilotná Checkmate
Aktuality, Letectvo,

Rusko predviedlo prvú leteckú ukážku stíhačky Checkmate spoločne s bezpilotnou verziou. Video

Korporácia Rostec zverejnila nové prezentačné video venované domácemu programu na vytvorenie piatej generácie jednomotorovej stíhačky Šachmat (Checkmate). Táto prezentácia je načasovaná tak, aby sa zhodovala s medzinárodnou leteckou show v Dubaji, ktorá sa začala deň predtým. 14. novembra. Dnes bola predvedená prvá bezpilotná modifikácia stíhačky Checkmate.


 

 

Na videu protagonista rozpráva o bezpilotnej verzii Su-75. Všíma si výhody novej generácie lietadla a hovorí o základnej filozofii projektu.

“Ak chcete vyhrať, potrebujete ťah, ktorý váš súper nevie rozpoznať. Naučí ťa vypočítať sto krokov vpred. Donúťte svojho protivníka, aby sa bál tieňov. Zbavte svojho protivníka pešiakov a buďte pripravení čeliť jeho kráľovi.” Pre monarchie v Perzskom zálive musia tieto výrazy vzbudiť osobitnú pozornosť. Video zároveň ukazuje, ako pilot sedí v kokpite a následne riadi lietadlo. To vyvoláva niekoľko otázok. Korporácia vysvetľuje, že spolu s pilotovanou verziou je prvýkrát demonštrovaná aj bezpilotná verzia Checkmate.

 

 

“Do roku 2023 budú vyrobené tri prototypy bojového lietadla Checkmate. Sergej Chemezov, generálny riaditeľ Rostec Corporation, to oznámil na medzinárodnej leteckej show Dubai Airshow 2021 v Spojených arabských emirátoch.

“Na zdvihnutie lietadla potrebujete asi tri prototypy, ktoré budú vykonávať testovacie lety,” odpovedal Chemezov, keď sa novinári pýtali, koľko lietadiel Checkmate bude stáť pred jeho letom, ktorý je naplánovaný na rok 2023. Rosoboronexport už podľa neho začal lietadlo propagovať. Prebehlo množstvo rokovaní so zahraničnými delegáciami.

„Môže si vziať na palubu rekordné množstvo zbraní. Preto verím, že lietadlo má dobré exportné vyhliadky,“ zdôraznil šéf Rostecu.

Chemezov poznamenal, že lietadlá JF-17, J-10, F-16 považuje za konkurenta Checkmate na zahraničných trhoch. Zároveň sa podľa neho môže porovnateľnými schopnosťami pochváliť iba F-35, ktorý je drahší z hľadiska ceny aj servisných nákladov.

 

V septembri vedúci ministerstva priemyslu a obchodu Denis Manturov uviedol, že Rusko bude financovať vytvorenie najnovšieho domáceho stíhača piatej generácie Checkmate samo. Nevylúčil však účasť zahraničných investorov na vytvorení dvojmiestnej verzie stíhačky. Podľa ministra vytvorenie najnovšej domácej stíhačky piatej generácie Checkmate „vôbec nezávisí od zahraničných zákazníkov“. Vedúci ministerstva priemyslu a obchodu ubezpečil, že krajina je schopná vytvoriť nové lietadlo nezávisle. Na to je dokonca aj pripravený rozpočet, ktorý zohľadňuje štátne investície aj mimorozpočtové fondy.

 

Denis Manturov však nevylúčil účasť zahraničných sponzorov na tomto projekte. Na margo Východného ekonomického fóra (EEF) minister navrhol, aby sa zahraniční investori mohli podieľať na vytvorení verzie dvojmiestneho stíhača, o ktorú podľa úradníka často žiadajú zahraniční kolegovia.

„Aj keď to opäť môžeme urobiť sami – vec relevantnosti,“

 

Su-75 Checkmate

Zásah cieľov na vzdialenosť 1500 km, neviditeľnosť, maximálna rýchlosť cez 2M a pohon ako u Su-57. Rusko prezentovalo projekt stíhacieho lietadla s veľmi pôsobivými charakteristikami. Zostáva už len ho zhmotniť. Perspektívna jednomotorová stíhačka Checkmate (v preklade z angličtiny šach a mat) dostala meno Su-75. Checkmate sa stala hlavnou senzáciou letnej leteckej výstavy MAKS 2021.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov