Nemecká kanceláka Merkelová a ruský prezident Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľská zahraničná rozviedka zanalyzovala že Putin chce rozbiť Európsku úniu zvnútra

Moskva môže požadovať stiahnutie amerických jednotiek z východnej Európy, a to je nebezpečné. Poľská tlač zverejnila článok, v ktorom boli zverejnené vyjadrenia analytika Úradu zahraničnej spravodajskej služby Poľska Roberta Čadu. Materiál je venovaný udalostiam na poľsko-bieloruských hraniciach, ako aj dianiu na Ukrajine a v EÚ. Podľa hovorcu poľskej spravodajskej štruktúry je ďaleko od vyriešenia migračnej krízy vo východnej Európe, pričom situácia sa v posledných dňoch stabilizovala.


“Nedá sa vylúčiť, že kríza nadobudne nový scenár, pretože cieľom Kremľa, cieľom Putina, je Ukrajina.”- uviedol Robert Čada.

 

Zástupca analytického prepojenia poľskej zahraničnej rozviedky sa odvoláva na šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Denisa Monastyrského, ktorý nedávno v Rade povedal, že „nevylučuje možnú provokáciu migrantov proti Ukrajine“. Podľa Monastyrského „Rusko môže poslať veľké množstvo utečencov na územie Ukrajiny cez územie Bieloruska“.

“Putin vsádza na rozdelenie Európy. Zatiaľ vidíme, ako sa migranti sústreďujú pri hraniciach Poľska. To isté sa môže stať na hraniciach Ukrajiny. Celkovo je to hra Kremľa proti celej Európe.”  uviedol Robert Čada.

 

Analytik zároveň označuje bieloruského prezidenta Lukašenka za človeka „pod ruským palcom“ a za človeka, „ktorý nemá prakticky žiadny priestor na vlastný manéver“.

 

Pod koho “pätou” je Poľsko, bieloruský zástupca spravodajských informácií neuviedol. Podľa Čadu to, že “Moskva hrá proti EÚ, naznačuje negatívne vyjadrenia Merkelovej a Macrona proti Poľsku.

“Kroky Moskvy vedú k vzniku odstredivých síl, ktoré môžu rozbiť Európsku úniu zvnútra. Prvým politickým skokom môže byť prechod Ukrajiny pod vplyv Ruska.” Čada zároveň hovorí, že v dôsledku toho sa Moskva pokúsi dosiahnuť demilitarizáciu východnej Európy a bude požadovať stiahnutie amerických jednotiek. Čada to nazval „nebezpečným“. A Rusko podľa hovorcu poľskej zahraničnej rozviedky presadzuje svoje záujmy prostredníctvom obchodov o dodávkach plynu, „ktorého má veľa, na rozdiel od iných ubúdajúcich prírodných zdrojov vrátane zlata“.

 

Vo Varšave nevylučujú „plán B“ na destabilizáciu Poľska
Prvá etapa špeciálnej operácie na politickú destabilizáciu Poľska, ktorú zorganizovali Moskva a Berlín, zlyhala, ale je pravdepodobné, že fronta na čele s Donaldom Tuskom má „plán B“. Naznačuje to jeden z popredných poľských publicistov Tomasz Sakiewicz. Tento poľský novinár na náhody neverí. Návrat expremiéra Donalda Tuska do poľskej politiky sa podľa jeho názoru nie náhodou zhodoval s migračnou krízou na východnej hranici.

 

„Niet pochýb o tom, že tie isté sily, ktoré sa snažili zvrhnúť vládu, okamžite urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby prelomili hranicu,“ píše Sakiewicz na portáli „Niezalezna.pl“. „Ak by boli obe akcie úspešné, Poľsko by zaplavil dav migrantov, z ktorých niektorí by páchali teroristické činy. Moc by bola zároveň úplne paralyzovaná absenciou väčšiny schopnej vládnuť. V prípade prijatia rozhodnutia o vyhlásení výnimočného stavu by nebolo možné uskutočniť nové voľby. Takýto scenár doslova visel na vlásku. Jeho kľúčovým prvkom bol návrat Donalda Tuska do politiky.“

 

Sakiewicz sa domnieva, že úder Európskej únie na Poľsko z dôvodu uznania nadradenosti vnútroštátneho práva pred Európskou úniou bol vedený aj „pod vplyvom Tuska“.

„Spád udalostí vyzerá dosť tragicky: destabilizácia moci, hospodárska kríza, vonkajší útok z východu a západu. Lavína udalostí by nás jednoducho rozdrvila. Prvá fáza operácie zlyhala. Uvidíme, či existuje plán B,“ napísal Tomasz Sakiewicz.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov