Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Americká armáda vyrobila prvú sériovú modernizovanú atómovú bombu B61-12

Americký vojensko-priemyselný komplex odovzdal ministerstvu obrany prvú sériovú vzorku modernizovanej atómovej bomby B61-12, ktorou sú už niečo málo cez pol storočia vyzbrojené Spojené štáty, uviedla Národná správa jadrovej bezpečnosti (NNSA). Modernizácia predlžuje životný cyklus bomby minimálne o 20 rokov, čím prispieva k ich použitiu z už existujúcich a perspektívnych lietadlových platforiem.


 

 

„Program predĺženia životného cyklu B61-12 zaistí bezpečnosť a efektivitu ozbrojenia. NNSA plánuje začať rozsiahlu výrobu bomby už v máji roku 2022, s tým, že ju ukončia v ročnom finančnom období roku 2026,“ uvádza sa v tlačovej správe Národnej správy, ktorá pôsobí v rámci Ministerstva energetiky USA. Podľa tlačovej správy bol v priebehu modernizácie zreteľne znížený výkon náboja, avšak jeho taktické a technické charakteristiky boli zachované prostredníctvom použitia novej chvostovej časti, čo ďalej prispelo k zvýšeniu presnosti bomby .

 

 

Ruské národné letectvo stojí pred veľkou zmenou. Bola ohlásená fúzia spoločností Suchoj, MiG a OAK

 

Lietadlovou bombou sú Spojené štáty vyzbrojené od roku 1968, momentálne majú nasledujúce modifikácie: 3, 4, 7 a 11. B61-12 je určená na náhradu prvých troch. B61-12 sa môže používať ako v režime voľného pádu, tak aj v riadenom režime strategickým bombardérom B2, stíhacím bombardérom F-15, F-16, PA-200 Tornado, ale aj „budúcimi lietadlovými platformami F-35 , B-21, F/A-18F“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov