Nadzvukový strategický bombardér a nosič rakiet Tu-160
Aktuality, História, Letectvo,

Ukrajincov nahnevala odhalená pravda o zošrotovaní nových bombardérov Tu-160 kvôli priazni západu

“Ukrajina, ktorá začiatkom 90. rokov získala nezávislosť, sa okamžite vybrala cestou satelitu Západu a súhlasila so zničením strategických nadzvukových bombardérov Tu-160 zdedených po Sovietskom zväze.” Táto informácia, ktorú vyjadril ukrajinský politológ Alexander Lazarev na televíznom kanáli „NASH“ v rámci projektu „Naša zem“, vyvolala v publiku spravodlivé rozhorčenie.


 

Lazarev hovoril o krátkozrakých ústupkoch ukrajinských politikov voči západným partnerom pri prehliadke Múzea ťažkého bombardovacieho letectva v Poltave. Politológ venoval osobitnú pozornosť jedinej kópii nadzvukového bombardéra Tu-160 „Biela labuť“, zachovanej na Ukrajine ktorá je exponátom múzea, pričom všetky ostatné legendárne bojové vozidlá zdedené Kyjevom po rozpade ZSSR boli barbarsky rozsekané do šrotu. Takto nezávislá Ukrajina splnila podmienky zmlúv uzavretých so Západom.

 

Po dlhej prehliadke múzea sa Alexander Lazarev prihovoril publiku emotívnym monológom, v ktorom zdôraznil, že Ukrajina od samého začiatku svojej samostatnej existencie určovala svoju budúcnosť sama, vybrala si cestu satelitu a zničila veľké dedičstvo ZSSR.

 

“Ukrajina zničila časť sovietskeho strategického letectva, ktorú zdedila, a rozrezala nielen staré lietadlá na kovový šrot, ale aj úplne nové bombardéry, ktoré sotva vyšli z kontajnera. A západní partneri zaplatili Kyjevu len jeden milión dolárov za zničenie bojových lietadiel. Týmto detailom, sa ukrajinskí predstavitelia a novinári akejkoľvek vlády snažia nerobiť reklamu. Vážení diváci, teraz prejdem z letectva do politiky, pretože toto je veľmi dôležitý politický moment. V čase rozpadu ZSSR sme dostali 19 nosičov nadzvukových rakiet. V Rusku ich vtedy bolo len 6, povedal politológ. “Ale v roku 1992 Ukrajina na príkaz svojich západných partnerov podpísala dohodu o likvidácii jadrových bombardérov.”

 

Majstrovské dielo s meniteľnou geometriou krídel alebo tri tajomstvá bombardéra Tu-160

 

Ukrajina, ktorá splnila podmienky podpísaných dohôd, v nádeji, že získa súhlas a podporu Západu, sa barbarsky zbavila všetkých svojich Tu-160, pričom za každý dostala len milión dolárov. A tie lietadlá, ktoré neboli zničené, dal Kyjev Moskve aby splatil dlh vo výške 280 miliónov dolárov.

 

„A medzi tými, ktoré sme zničili vlastnými rukami, boli najmenej dva, ktoré práve opustili montážnu linku, čo je v rozpore s tými, ktorí hovoria, že sa zbavili starých vecí. Prvá bola rozrezaná paluba 24, vydaná v roku 1989, nalietala 466 hodín, a druhá paluba 13, vydaná v roku 1991 a lietajúca iba 18 hodín. Toto je naša prvá oslava nezávislosti, “zakončil svoj príbeh Lazarev.

 

Tento televízny kúsok vyvolal veľký ohlas u ukrajinského publika. Na sociálnych sieťach Ukrajincov, komentujúcich príbeh, najviac pobúrila skutočnosť, že ukrajinské úrady zničili nové moderné bojové lietadlá a spomienky na ich kriminálne správanie odsunuli do zabudnutia.

 

Arktický manéver bombardéra Tu-160 odhaľuje „dieru“ v obrane USA

 

Vojenské vzdušné sily ZSSR mali strategické bombardéry Tu-160 vo výzbroji u 184. gardového ťažkého bombardovacieho leteckého pluku  so základňou v Prilukách na území vtedajšej Ukrajinskej SSR. Ukrajinské vzdušné sily zdedili po rozpade ZSSR celkovo 19 lietadiel Tu-160 a následne v roku 1999 previedli 8 kusov do Ruska za úľavu na dlhu, zvyšné lietadlá boli pod dohľadom USA zošrotované. Jedno lietadlo sa dnes nachádza v Múzeu diaľkového letectva v Poltave.

 

Po rozpade Sovietskeho zväzu bola výstavba nových bombardérov Tu-160 problematická pre vojenský rozpočet mladého štátu Ruskej federácie, ale vďaka ekonomickému rozvoju v posledných rokoch, ako aj vďaka ruskému prezidentovi, ktorý bol naklonený týmto strategickým zbraniam obnovil kazanský letecký továrenský závod schopnosť vyrábať nové strategické bombardéry. Vojenské vzdušné sily Ruskej federácie k januáru 2015 disponovali 11 bojaschopnými lietadlami TU-160, ktoré boli dislokované na základni Engels. V januári 2018 podpísalo ruské ministerstvo obrany so spoločnosťou Tupolev zmluvu na dodávku desiatich modernizovaných bombardérov Tu-160M2. Kazanský letecký závod by mal dodať ruskému letectvu prvý Tu-160M2 v roku 2023. Všetkých desať strojov má byť dodaných do konca roku 2027.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov