F-35
Aktuality, Letectvo,

Spojené arabské emiráty odmietli americké stíhačky F-35

Jeden z najväčších obchodov v USA na dodávku stíhačiek piatej generácie F-35 môže zlyhať, Spojené arabské emiráty pozastavili rokovania o nákupe týchto lietadiel. Príslušné oznámenie už bolo odoslané do Washingtonu. Oznámil to oficiálny zástupca úradov SAE.


 

SAE varovali Spojené štáty pred možným odstúpením od dohody o získaní 50 stíhačiek piatej generácie F-35 a 18 útočných bezpilotných lietadiel. Obchod je zatiaľ iba pozastavený, no jeho úplné zrušenie je celkom možné. Dôvodom boli požiadavky USA na ochranu „pokročilých technológií“ pred špionážou, predovšetkým z Číny. V Spojených arabských emirátoch boli predložené požiadavky považované za nadmerné a zaťažujúce a Washington bol o tom informovaný.

 

“Spojené arabské emiráty oznámili USA, že prerušia rokovania o akvizícii F-35. Technické požiadavky, suverénne prevádzkové obmedzenia, analýza nákladov a výnosov viedli k prehodnoteniu”, – hovorí správa.

 

Washington zase uviedol, že dúfajú, že budú pokračovať v rokovaniach a podpíšu zmluvu na dodávku stíhačiek a bezpilotných lietadiel do SAE. Vyhlásil to šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken. Plánovaný kontrakt mal priniesť  USA 23 miliárd dolárov. Ako píše americká tlač s odvolaním sa na zdroje v Pentagone, vyhliadky na dohodu ešte nie sú jasné, no dnes alebo zajtra bude všetko jasnejšie. Ide o to, že delegácia Spojených arabských emirátov pricestovala do Washingtonu na dvojdňovú návštevu a počas rokovaní môže byť nastolená otázka nákupu F-35. Na základe ich výsledkov sa ukáže, či SAE odmietajú nákup F-35, alebo išlo o prvok vyjednávania v predvečer podpisu dohody.

 

Americkí vojaci odmietli nakupovať F-35

 

Stíhačkám F-35 v oblasti Čierneho mora sa problémy ešte len začínajú
V poslednej dobe vo zvýšenej miere Spojené štáty americké lietali na svojich stíhačkách F-35 nad Čiernym morom (ako aj talianske F-35), preto Rusko pripravilo týmto stíhačkám piatej generácie prekvapenie.

 

Základ protivzdušných obranných systémov na pobreží Čierneho mora dnes tvoria ruské systémy protivzdušnej obrany S-300 „Favorit“, ktoré majú množstvo slabých miest v ochrane proti utajeniu a elektronickým protiopatreniam. V blízkej budúcnosti však budú všetky tieto komplexy nahradené najnovšou verziou — systémom protivzdušnej obrany S-300PM-2, ktorý je schopný odhaliť stíhačky piatej generácie na vzdialenosť 200 — 250 kilometrov.

 

Pritom prieskumné prostriedky NATO nebudú schopné ich odhaliť, zatiaľ čo ruské komplexy budú mať F-35 „na muške“ a budú pripravené zaútočiť v prípade najmenšej provokácie alebo pokusu o narušenie ruského vzdušného priestoru. Dnes je známe, že ruská strana pripravuje kompletnú výmenu komplexov S-300 v Rostovskej oblasti a na Kryme za najmodernejšie verzie týchto prostriedkov protivzdušnej obrany. To výrazne zvýši bezpečnosť ruského vzdušného priestoru a prinúti NATO, aby si ďalšie provokácie dobre rozmyslelo.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov