CH-53K King Stallion s vozidlom LAV-25
Aktuality, Letectvo,

„Užitočné zaťaženie sa strojnásobilo“: aktualizovaný americký vrtuľník Sikorsky CH-53K zdvihol obrnené vozidlo

Nový vrtuľník by mal rozšíriť bojové schopnosti americkej námornej pechoty, ktorá sa preprofiluje z riešenia misií kombinovaných zbraní až po dobytie morskej oblasti. Koncom novembra sa vrtuľníku CH-53K King Stallion námornej pechoty podarilo vzniesť do vzduchu na externom závese rekordný náklad tohto rotorového lietadla – obrnené vozidlá LAV-25 s hmotnosťou 12 ton z útočnej lode USS Iwo Jima (LHD 7 ), ktorá sa prelomila v celkovej obtiažnosti asi 220 námorných míľ nad Atlantickým oceánom.


 

 

CH-53K má užitočnú nosnosť 12 ton a je trojnásobkom kapacity predchádzajúcej verzie CH-53E. Mal by sa stať jedným z hlavných typov zariadení používaných americkou námornou pechotou pri dobývaní morskej oblasti. V priebehu jeho vývoja sa vyskytlo množstvo ťažkostí, vrátane ťažkostí spojených so znížením výkonu, čo zvýšilo náklady na program vytvorenia novej modifikácie vrtuľníka o 63%.

 

 

V septembri sa dva CH-53K podieľali na evakuácii vrtuľníka MH-60 s hmotnosťou 6,9 tony, ktorý tvrdo pristál v horách Kalifornie vo výške asi 3,7 km. Všetci členovia posádky boli zachránení, nikto nebol zranený. CH-53K vyvíja spoločnosť Sikorsky od roku 2006. Prvý let sa uskutočnil v roku 2015. V roku 2021 sa začala hromadná výroba nového rotorového lietadla.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov