Su-35 Vzdušných a kozmických síl (VKS) RF
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Indonézia sa hanbí za skutočné dôvody opustenia nákupu ruských stíhačiek Su-35

“Pre najväčšiu moslimskú krajinu a lídra regiónu to vyzerá veľmi hanebne.” Týmito slovami komentujú vojenskí experti nešťastné zlyhanie Ruska na medzinárodnom trhu so zbraňami – Indonézia odstúpila od dlhoročného kontraktu na nákup stíhačiek Su-35. Ako Jakarta oficiálne vysvetľuje svoje rozhodnutie a aké sú jeho skutočné dôvody?


 

Dohoda spred niekoľkých rokov na nákup ruských stíhačiek Su-35 Indonéziou bola zmarená. Ako dôvod toho, čo sa deje, sa oficiálne uvádzajú problémy s dostupnosťou „rozpočtových fondov“. Aký je skutočný dôvod odmietnutia Jakarty použiť vojenskú techniku ​​ruskej výroby a aké straty v dôsledku toho utrpí domáci vojensko-priemyselný komplex?

 

“S ťažkým srdcom sme nútení zrušiť plány na nákup stíhačiek Su-35, pretože…rozvoj vojenskej sily závisí od otázky rozpočtových prostriedkov.” Týmito slovami, ako uvádza TASS s odvolaním sa na  CNN Indonesia , náčelník štábu indonézskych vzdušných síl Fajar Praseto ukončil veľmi dlhú históriu. Konkrétne: Pokus Ruska o rozšírenie geografie exportu vojenských lietadiel.

 

Indonézia : Ďalší menejcenný vojenský spojenec USA?

 

Ešte v auguste 2017, po niekoľkých rokoch zložitých rokovaní, Jakarta oznámila svoj zámer uzavrieť s Moskvou veľký kontrakt na dodávku vojenskej techniky. O niekoľko mesiacov neskôr, začiatkom roka 2018, bol dokument podpísaný. Plánovalo sa, že za sumu 1,14 miliardy dolárov Rusko presunie letku (11 lietadiel) stíhačiek Su-35 do Indonézie. Okrem toho sa objavili návrhy, že neskôr bude Indonézia potrebovať ďalších päť vozidiel. Okamžite však vyplávali na povrch niektoré zvláštnosti a ťažkosti uzavretých dohôd.

 

Na začiatok Indonézia nechcela platiť – presnejšie, nechcela platiť v plnej výške v skutočných peniazoch. Plánovalo sa, že Jakarta zaplatí aspoň polovicu obchodu výmenným obchodom: kaučuk, palmový olej, káva a ďalší tovar vlastnej výroby. Rusko s tým nakoniec súhlasilo a ukázalo, ako sa hovorí, flexibilitu pri vyjednávaní. Vývoz ťažkých stíhačiek je predsa o poznanie náročnejší, výnosnejší a prestížnejší biznis ako vývoz kávy.

 

Čo je však najdôležitejšie, Indonézia okamžite čelila silnému tlaku Washingtonu. Ešte v roku 2017 schválil americký Kongres známy zákon o boji proti nepriateľom Ameriky prostredníctvom sankcií (CAATSA). Tento dokument stanovil trest za „ruské zasahovanie do amerických volieb“ a „kybernetické útoky“.

 

A najmä hrozby pre každú globálnu spoločnosť, ktorá by vstúpila do „významnej transakcie“ s ruskými obrannými podnikmi. Vrátane spoločností Rostec (výrobca ruských vojenských lietadiel) a Rosoboronexport (ruský monopol na obchod so zbraňami v zahraničí). Vzhľadom na dlhé termíny rokovaní a uzatváranie obranných kontraktov možno povedať, že k indonézskej dohode o Su-35 a prijatí CAATSA došlo takmer súčasne. Je nepravdepodobné, že by indonézske vedenie pri vyjednávaní o dodávkach stíhačiek rátalo s takouto reakciou Washingtonu.

 

Americké sankcie vyzerali vážne, najmä pre krajinu, ktorá nemá vážnu váhu v medzinárodnej politike. Oficiálny zoznam obsahuje možnosť obmedzenia prístupu k pôžičkám od amerických bánk, zákaz transakcií v dolároch, zákaz nákupu a predaja nehnuteľností v USA atď. Manažéri alebo ovládajúci akcionári spoločnosti nakupujúcej ruské zbrane môžu mať zakázaný vstup do Spojených štátov amerických.

 

Oneskorenia a výhrady v implementácii dohôd na seba nenechali dlho čakať. Indonézia sa neponáhľala potvrdiť svoju pripravenosť prijať bojové vozidlá. V roku 2019 indonézsky veľvyslanec v Moskve pripísal omeškania pri plnení zmluvy zložitosti obchodnej schémy potrebnej na zaplatenie stíhačiek. Potom prebehla mediálna kampaň, že Jakarta údajne považovala ruské stíhačky za „zastarané“.

 

Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu hovorila o potrebe „dotiahnuť“ niektoré záležitosti v rámci uzatvorenej zmluvy. Potom sa objavili informácie o tom, že Donald Trump nútil Indonéziu, aby opustila dohodu s Ruskom. Napokon, celkom nedávno, v novembri tohto roku, riaditeľ pre medzinárodnú spoluprácu a regionálnu politiku Rostecu Viktor Kladov povedal, že Spojené štáty doslova vykrúcajú ruky Indonézanov a žiadajú nekupovať ruskú vojenskú techniku.

 

Toto, samozrejme, nie je jediný takýto príklad. Washington v posledných rokoch „vykrúca ruky“ takmer všetkým nákupcom ruských zbraní – až na zriedkavé výnimky. Takouto výnimkou sa stala najmä India, ktorá bez najmenších následkov získala ruské protilietadlové raketové systémy S-400 – najmä preto, že USA vnímajú Indiu ako kritického partnera v konfrontácii s Čínou.

 

Už s Tureckom vyzeralo všetko oveľa drsnejšie – Ankara kúpa tie isté S-400, vlastne pripravila krajinu o možnosť kúpiť si najnovšiu americkú stíhačku F-35. Turecký prezident Erdogan však princíp akceptoval a ruské systémy protivzdušnej obrany už aktívne ovládajú turecké bojové posádky.

 

Nepriateľské krajiny? Utajovaný zbrojársky export z Ruska do krajín NATO v roku 2021 prudko vzrástol

 

Ale možno sa čisto rozpočtové úvahy o opustení Su-35 v Indonézii skutočne stali rozhodujúcimi?

„Na jednej strane má Indonézia skutočne finančné ťažkosti. Vždy sa snažili nájsť schémy na zníženie ceny kupovanej vojenskej techniky, – povedal Ruslan Puchov, riaditeľ Centra pre analýzu stratégií a technológií (CAST).

„Zároveň je však celkom zrejmé, že takéto rozhodnutie urobili pod tlakom Američanov. Američania vystrašili Indonézanov najmä tým, že môžu uvaliť clá na množstvo tovarov, ktoré Indonézia dodáva do Ameriky, a to by bola vážna rana pre indonézsku ekonomiku.

 

Inými slovami, vyjadrenia o nedostatku peňazí pre ruské stíhačky sú podľa odborníka „časť pravdy“. A či je to celá pravda, ukáže až výsledky, či si Indonézia bude môcť kúpiť francúzske alebo americké lietadlá, pretože tie tiež nie sú lacné. Ak sa ukáže, že si ich môžu kúpiť navyše, bude to stopercentný dôkaz, že Indonézia jednoducho podľahla tlaku USA.“ Dá sa dodať, že nie sú len „drahé“ – v skutočnosti sú Rafale aj F-15 cenovo prinajmenšom porovnateľné s Su-35 a pravdepodobne ešte drahšie.

 

Treba priznať, že americká politika boja proti ruskému obrannému exportu prináša reálne výsledky

Rovnaký Su-35 – najpokročilejší ruský stíhač z tých, ktoré sa vo veľkých množstvách dodávajú ruským vzdušným silám – kúpili iba Čína a Egypt. Opakovane sa hovorilo, že množstvo obranných obchodov dôležitých pre Rusko bolo zmarených Spojenými štátmi. Filipíny pred tromi rokmi odmietli nákup ruských vrtuľníkov. Dohody medzi Rosoboronexportom a Kuvajtom boli zmarené. Nedávno sa objavila správa, že ruský vývoz zbraní stráca pôdu pod nohami – hoci globálny trh so zbraňami ako celok rastie.

 

Rusko prestáva dodávať muníciu do USA. Vyzerá že postupne príde o najväčší civilný trh so zbraňami

 

V tejto situácii však nezáleží len na peniazoch, ale aj na reputácii. A tiež – politické dôsledky, vrátane dlhodobých. Inými slovami, predstava medzinárodného spoločenstva o tom, aká odolná je tá či oná krajina voči tlaku krajín ťažkej váhy. Ako veľmi je, inými slovami, suverénna a spoľahlivá, ako veľmi sa jej dá dôverovať. To je dôvod, prečo sa Jakarta s najväčšou pravdepodobnosťou hanbí verejne priznať skutočné dôvody odmietnutia kúpy Su-35, a preto sa objavili vyhlásenia o „probléme rozpočtových prostriedkov“.

 

„Pre najväčšiu moslimskú krajinu a lídra regiónu vyzerá neúspech tejto dohody veľmi hanebne,“ zhrnul Ruslan Puchov. – Keď sa Kuvajt a Filipíny skláňajú, je to pochopiteľné. V jednom prípade je krajina malá, v druhom je veľká a chudobná. India sa nevzdala, Turecko sa nevzdalo. A keď Indonézia, krajina, ktorá má tiež veľa nárokov, padne pred Washingtonom na zadné, spôsobí to trpký úsmev.” Ostáva dodať, že ten istý náčelník štábu indonézskych vzdušných síl Fajar Praseto dal jasne najavo, že namiesto Su-35 jeho krajina kúpi americké F-15.

Nikolaj Gulajev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov